Nuorempi tutkija

Olemme koonneet tälle sivulle monipuolisesti tietoa, neuvoja sekä linjauksiamme avuksi nuoremmille tutkijoille.

Nuorempi tutkija (early career researcher) on kattokäsite, joka sisältää sekä väitöskirjatutkijat että hiljattain väitelleet tohtorit. Jälkimmäisestä käytetään akateemisessa maailmassa muun muassa nimikkeitä tutkijatohtori tai postdoc-tutkija. Niin sanottu postdoc-vaihe määritellään eri pituiseksi eri yhteyksissä. Esimerkiksi Tieteentekijöiden nuorempien tutkijoiden kyselyssä tämä on enintään neljä vuotta väitöksestä.

Tieteentekijöiden linjaukset nuorempien tutkijoiden työskentelyn ja hyvinvoinnin tueksi

Nuorempien tutkijoiden työryhmä

Tieteentekijöiden nuorempien tutkijoiden työryhmän toiminta tukee liiton edunvalvontatyötä nuorten tutkijoiden, apurahatutkijoiden ja kansainvälisten tutkijoiden erityiskysymyksissä. Työryhmä osallistuu myös eurooppalaisen nuorempien tutkijoiden edunvalvontajärjestö Eurodocin toimintaan.

Vuonna 2021 työryhmän keskeisiä teemoja ovat mm. Tieteentekijöiden nuoremmille tutkijoille tehdyn kyselyn tulosten analysointi, apurahatutkijoiden työskentelyolosuhteiden kartoittaminen eri yliopistoissa, sekä koronan vaikutukset nuorempien tutkijoiden työskentelyolosuhteisiin ja uranäkymiin.

Nutu-työryhmä 2021

Tieteentekijöiden nuorempien tutkijoiden työryhmä on aktiivinen monialainen joukko, joka erityisesti valmistelee liiton kantoja koskien väitöskirjatutkijoita ja apurahatutkijoita.

Pauli Väisänen, OYA, työryhmän puheenjohtaja
Azimatu Seidu, ATTE
Greta Andersson, FfSH
Anna Törnroos-Remes, FfÅA
Olli-Pekka Kasurinen, HYT
Sanna Rantakömi, ITTE
Johanna Turunen, JYTTE
Janne Kosonen, LATI
Jussi Simola, SATY
Emilia Luukka, TATTE
Katja Haapanen, TYT
Hilpi Kangas, VYTY
Maija Mattila, työryhmän sihteeri

 

Väitöskirjojen ohjaus

Väitöskirjan ohjaussuhteeseen sisältyy velvollisuuksia ja oikeuksia, jotka koskevat sekä ohjaajaa että ohjattavaa. Osaan oikeuksista ja velvollisuuksista vaikuttaa se, tehdäänkö väitöstutkimusta työsuhteessa, apurahalla vai omarahoitteisesti esimerkiksi muun työn ohessa.

Lue lisää

 

Urapalvelut

Tieteentekijöiden urapalvelut koostuvat kaikkiin uravaiheisiin sopivasta koulutustarjonnasta, omavalmennuksesta urakehityksen ja työhyvinvoinnin tukena, sekä työn ja rahoituksen hakemiseen liittyvistä vinkeistä ja hyvistä käytännöistä.

Lue lisää 

Tutustu kaikkiin jäsenetuihin

Apurahat

Tyypillisesti tieteentekijät työskentelevät vuorotellen työsuhteissa ja apurahoilla. Vaikka tutkimustyön sisällössä ei olisi oleellisia muutoksia, apurahalla työskentely poikkeaa monin tavoin työsuhteesta. Siksi jokaisen tieteentekijän työelämätaitoihin kuuluu tuntea perusasiat apurahalla työskentelystä.

Lue lisää

Apurahansaajan muistilista

Tutustu Tieteentekijöiden uuteen apurahaoppaaseen

Tieteentekijöiden jäsenet: hae salasana oppaaseen mobiilijäsenkortista. Voit tilata kortin itsellesi  e-asioinnista.

Jos et ole Tieteentekijöiden jäsen, mutta haluat tutustua oppaaseen, saat salasanan näkyviin jättämällä yhteystietosi tästä linkistä.*

*Hyväksyn, että minuun voidaan ottaa yhteyttä Tieteentekijöistä vuoden 2021 aikana.

 

 


 

kansikuva-FI

Määräaikaiset työsuhteet

Tietoa, neuvoja, tilastoja, tarinoita ja ratkaisuja määräaikaisista työsuhteista yliopistoissa.

Lue lisää 

Katso myös: Työttömyysturva -sivu

 

Universumin asialla! -podcast

Universumin asialla -podcast valottaa tieteentekijöiden työelämää sen kipupisteiden, mahdollisuuksien ja tuoreiden ratkaisujen kautta.

Alla kaksi erityisesti nuoremmille tutkijoille suunnattua podcastia, joissa tuodaan ratkaisuja nuorten tohtorien pätkätöihin. Entä mitä voisi seurata, jos nykyistä useampi tohtori tekisi työuransa yritysmaailmassa?