Yliopistojen työaika ja vuosilomaa vastaava vapaa

Työaika

Yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöllä on kokonaistyöaika

Yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstön vuosittainen työaika on yliopistojen työehtosopimuksen mukaan 1612 tuntia. Työntekijä vastaa omasta työajastaan ja sen käyttämisestä työsuunnitelmassa oleviin tehtäviin. Tarvittaessa esimies ja työntekijä tarkastelevat lukukauden aikana työsuunnitelman toteutumista ja työn tuloksia kokonaistyöajan puitteissa.

Jokainen henkilö laatii vuosittain työsuunnitelman yhteistyössä esimiehensä kanssa. Työsuunnitelmaa laadittaessa otetaan huomioon henkilön osallistuminen opetukseen, tutkimustoimintaan ja muihin tehtäviin. Yksikön työsuunnitelmat pyritään sovittamaan yhteen niin, että kukin saisi vuorollaan mahdollisuuden opetuksesta ja hallintotyöstä vapaaseen tutkimusjaksoon.

Työsuunnitelmassa tulee huomioida sellaiset pidempiaikaiset poissaolot, kuten perhevapaat, joilla voi olla olennaista merkitystä työsuunnitelman sisältöön. Pidempiaikaisen poissaolon jälkeen tarkastellaan työsuunnitelman toteutumista ennen poissaoloa ja tehdään työsuunnitelmaan tarvittavat muutokset. Jos kesken lukuvuoden sovitaan sellaisesta uudesta tehtävästä, jonka ei voida katsoa sisältyvän työsuunnitelman mukaisiin tehtäväkokonaisuuksiin, työsuunnitelmaa on tältä osin muutettava.

Yliopistojen uusi työehtosopimus vuosille 2025–2028 korostaa työsuunnitelmien merkitystä työkuorman hallinnassa. Seuraa työaikaasi ja kerro mahdollisista muutoksista esihenkilöllesi, jotta työsuunnitelmaasi voidaan muuttaa työhyvinvointiasi tukevalla tavalla.  

Uusi työehtosopimus lisää paikallista sopimista työsuunnitelmien periaatteista. Yliopistojen omat sovellukset saavat paikallisen sopimuksen painoarvon. Paikallisista soveltamisista ja sopimuksista neuvottelevat JUKOn luottamusmiehet.  

Paikallisella sopimuksella voidaan vahvistaa yliopistossa käytössä olevat työsuunnitelmien laatimisen periaatteet tai sopia uudesta soveltamiskäytännöstä. Mikäli yhteisymmärrystä ei löydy tai osapuolet ovat erimielisiä työaikasuunnittelun kehittämisen kohteista, voidaan yliopistossa toteuttaa kahden vuoden kokeilu, jossa opetustuntimäärien sijaan suunnitellaan kaikkiin opetustehtäviin kohdennettu työaikasuunnittelun muoto. Kokeilussa opetukseen käytettävä työaika ei saa lisääntyä. Kokeilu edellyttää yhtä lailla huolellista työaikasuunnittelua sekä seurantaa, jottei yksittäisen yliopistolaisen työkuorma lisäänny työhyvinvointia heikentävällä tavalla. 

Muu asiantuntija- ja tukihenkilöstö on työaikalain piirissä

Säännöllinen työaika on keskimäärin enintään 7 tuntia 15 minuuttia vuorokaudessa ja 36 tuntia 15 minuuttia viikossa.

Vuosiloma

Yliopistojen muu asiantuntija- ja tukihenkilöstö

Vuosiloman määräytyminen palvelussuhteen pituuden mukaan löytyy yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta: 2 luku Vuosilomaa koskevat määräykset

Niihin henkilöihin, joihin sovelletaan opetus- ja tutkimushenkilöstön työaikamääräyksiä, sovelletaan yliopistojen työehtosopimuksen vuosilomaa koskevia määräyksiä vain lomarahan osalta. Opetus- ja tutkimushenkilöstölle varmistetaan riittävä vuosittainen lepoaika työsuunnitelmassa.