Oikeudellinen neuvonta jäsenille

Työ- ja virkasuhteisiin sekä apurahatyöskentelyyn liittyvä neuvonta

Liiton asiantuntijat neuvovat jäseniä esimerkiksi työsuhteeseen, työehtosopimukseen, määräaikaisuuksiin, apurahoihin, tutkimusetiikkaan, tekijänoikeuteen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioihin, työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, apurahaan ja muihin tieteentekijöiden työelämään liittyvissä kysymyksissä.

Työpaikalla välitön apu löytyy useimmiten kääntymällä paikallisen luottamusmiehen puoleen. Työsuojeluasioissa on mahdollista kääntyä myös työsuojeluvaltuutetun puoleen. Jos kysymys koskee Opettajien työttömyyskassan toimintaa, sivutoimisen yrittäjyyden vaikutusta työttömyysturvaan tai ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon kertymistä, suosittelemme ottamaan yhteyttä suoraan Opettajien työttömyyskassan neuvontaan.

 

Ohjeet yhteydenottoa varten

Yhteydenotot työelämään liittyvien oikeudellisten kysymysten osalta toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse. Jo ensimmäiseen sähköpostiin on hyvä liittää tarvittavat taustatiedot, kuten työnantajan nimi, ongelman kuvaus, tiedot palvelussuhteesta (vakinainen/määräaikainen, kesto jne.) sekä kopion työsopimuksesta, jos asia liittyy työsuhteen ehtoihin. Ethän lähetä meille suojaamattomalla sähköpostilla pyytämättä terveystietojasi tai muuta hyvin arkaluontoista dataa.

Kysymyksiin pystytään yleensä vastaamaan muutaman arkipäivän kuluessa, mutta ruuhka-aikoina, kuten juuri ennen lomia, vastaamisessa voi kestää hieman pidempään. Otathan yhteyttä hyvissä ajoin, jotta ehdimme auttaa tilanteessasi parhaalla mahdollisella tavalla

Puhelinpäivystys tiistaisin klo 13-16 ja keskiviikkoisin klo 9-12 numerossa 0207 589621. Muina aikoina yhteydenotot vain sähköpostitse.

Suurin osa oikeudellisista asioista ratkeaa neuvonnalla ja neuvottelemalla. Viimesijaisena vaihtoehtona tulee kyseeseen asian vieminen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Huomaathan, että jäsen tekee aina itse päätöksen siitä, haluaako lähteä viemään asiaansa eteenpäin oikeusteitse. Liitto ei prosessaa jäsentensä puolesta oikeusriidoissa tuomioistuimissa.

Halutessaan viedä oman asiansa tuomioistuimen käsiteltäväksi, jäsenen tulee tehdä toimeksianto ulkopuolisen avustajan (työoikeuteen perehtynyt asianajaja tai lakimies) kanssa. Liitto neuvoo jäsentä tarvittaessa sopivan työoikeuteen perehtyneen avustajan hankkimisessa sekä tukee jäsentään oikeusturvavakuutuksen avulla oikeusprosessissa (kts. lisää oikeusturvavakuutuksen ehdoista täältä). Jäsenen tulee aina varmistaa oikeusturvavakuutuksen soveltuminen riita-asiaan  ennen oikeusprosessin käynnistämistä. Liitto ei pääsääntöisesti vastaa oikeusturvavakuutuksen ylittävistä oikeudenkäyntikuluista jäsenen puolesta.

 

Juridinen neuvonta

Lakimies, OTM, Salla Viitanen, 0207 589621  (ti klo 13-16, ke klo 9-12)

salla.viitanen[ät]tieteentekijat.fi

Edunvalvontajohtaja, OTK/OTM, Mia Weckman, 0207 589 616,

mia.weckman[ät]tieteentekijat.fi

Huomaathan, että liiton jäsenmaksuun ei sisälly rajattomasti neuvontapalveluita, vaan liitossa harkitaan kulloinkin tapauskohtaisesti, miten laajoihin toimenpiteisiin on tarkoituksenmukaista ryhtyä. Neuvontaa annetaan vain jäsenyysaikana ilmenneiden ongelmien tai kysymysten osalta.

 

Puhelun hinta 0207-alkuisiin numeroihin on 0,088 € / alkava minuutti + alv 24%.

 

Oikeusturva- ja vastuuvakuutukset

Liitolla on jäsenilleen sekä ammatillinen vastuuvakuutus että ammatillinen oikeusturvavakuutus.

Oikeusturvavakuutuksesta korvataan vakuutetun lakimiehen käyttämisestä syntyneet välttämättömät ja kohtuulliset asianajo- ja oikeudenkäyntikulut, jotka ovat aiheutuneet työ-, virka- tai toimeksiantosopimuksista aiheutuneissa riita-asioissa ehtojen mukaan. Apurahatutkijat ovat vakuutettuina tutkimustyötä koskevissa asioissa. Jäsenen tulee aina varmistaa oikeusturvavakuutuksen soveltuminen riita-asiaan  ennen oikeusprosessin käynnistämistä.

Oikeusturvavakuutuksen käyttämisen edellytyksenä on liiton puolto vakuutuksen käyttämiseen. Otathan yhteyttä liittoon ennen vakuutuksen käyttöä. Liitto antaa tarkempia tietoja oikeusturvavakuutuksen sisällöstä sekä neuvoo oikeanlaisen avustajan löytämisessä.

Vastuuvakuutuksesta korvataan jäsenten työssään aiheuttama henkilö- ja esinevahinko, josta vakuutettu on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa.

Lue lisää vakuutuksista Turvan sivuilta

Yksityiselämän oikeudellinen neuvonta

Yksityiselämään kuuluvissa oikeudellisissa asioissa jäsenet voivat soittaa suoraan Asianajotoimisto JB Eversheds Oy:n lakimiehille alla oleviin neuvontanumeroihin ma – pe klo 10-16. Puhelut 010-numeroon maksavat 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Helsinki 010 6841 400
Hämeenlinna 010 6841 401
Jyväskylä 010 6841 402
Tampere 010 6841 403
Turku 010 6841 404

Yksityiselämäneuvonnan piiriin kuuluvia asioita ovat mm.:

  • perintö-, testamentti- ja jakoasiat;
  • perheoikeudelliset asiat kuten avioehtosopimukset, avioero, ositus, elatusapu;
  • avoparien oikeudelliset asiat kuten yhteisomistuksen purkaminen;
  • perintö- ja lahjaverotus;
  • huoneenvuokra- ja asunto-osakeyhtiöasiat, asuntokaupat;

Puhelinneuvonta kattaa asiat, jotka lakimies selvittää puhelimitse ilman perehtymistä asiakirjoihin. Neuvonta ei koske asiakirjojen laatimista.