Esihenkilö

Moni tieteentekijä työskentelee esihenkilön tehtävissä, kuten tutkimushankkeen johtajana, tutkimuspäällikkönä, opetuksen vastuuhenkilönä, professorina, korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen hallinnossa.

Esihenkilönä työskentelyyn liittyy paljon vastuuta ja velvollisuuksia, sekä itsensä ja työn johtamista. Tieteentekijät tukee esihenkilöinä toimivia jäseniään muun muassa materiaalein ja koulutuksin. Esimerkiksi omavalmennuksesta saa voimaa ja ideoita arjen työhaasteiden ratkomiseen.

Hyvä esihenkilö on perehtynyt tehtäviinsä, haluaa kehittää työntekemisen tapoja, sekä pitää huolta omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista. Liiton tuki ja palvelut kulkevat esihenkilön rinnalla.

Tukea ja tietoa esihenkilötyöhön

universumin-asialla-podcast

Universumin asialla! -podcast

Universumin asialla -podcast valottaa tieteentekijöiden työelämää sen kipupisteiden, mahdollisuuksien ja tuoreiden ratkaisujen kautta. 

Toimittaja Jenni-Maarit Koposen vieraina joukko sanavalmiita asiantuntijoita keskustelevat muun muassa siitä, miten yliopistoista tehdään maan parhaita työpaikkoja, millaisia urapolkuja tieteentekijöillä voi olla, sekä miten tutkittu tieto saadaan tiiviimmin osaksi päätöksentekoa.

 

JAKSO:Yliopistoista hyvinvoivia työpaikkoja

Yliopistojen työntekijöiden hyvinvoinnista ja työkulttuurin parantamisesta keskustelevat Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola ja Helsingin yliopiston henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi.

JAKSO: Kuinka avointa ja reilua rekrytointi on?

Itä-Suomen yliopiston henkilöstöjohtaja Jouni Kekäle ja yliopistonlehtori, pääluottamusmies Antero Puhakka puhuvat rekrytoinnin avoimuudesta ja valintaperusteista.

työskentely

Väitöskirjojen ohjaus

Väitöskirjan ohjaussuhteeseen sisältyy velvollisuuksia ja oikeuksia, jotka koskevat sekä ohjaajaa että ohjattavaa.

YHTEISET PELISÄÄNNÖT TÄRKEITÄ VÄITÖSKIRJAN OHJAUSSUHTEESSA

GEMENSAMMA SPELREGLER VIKTIGA I FÖRHÅLLANDET MELLAN DOKTORAND OCH HANDLARE

SHARED RULES VITALLY IMPORTANT IN THE DOCTORAL RESEARCHER-SUPERVISOR RELATIONSHIP

 

Urapalvelut

Tieteentekijöiden urapalvelut koostuvat kaikkiin uravaiheisiin sopivasta koulutustarjonnasta, omavalmennuksesta urakehityksen ja työhyvinvoinnin tukena, sekä työn ja rahoituksen hakemiseen liittyvistä vinkeistä ja hyvistä käytännöistä.

LUE LISÄÄ 

Esihenkilön työ

Esihenkilön rooli on jatkuvassa muutoksessa, kun pandemia-aika on muuttanut työnteon tapoja pysyvästi. Miten olla läsnä ja miten olla tukena ratkaisemassa työyhteisön kiperiä kysymyksiä – muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään videoissa, jotka liittyvät esihenkilön arkeen ja tiimien johtamiseen.

Videot on tuotettu yhteistyössä UP! Partnersin kanssa.

Tutustu sisältöihin tästä

esihenkilö

Oikeudellinen neuvonta

Liiton asiantuntijat neuvovat esihenkilönä toimivia jäseniä esimerkiksi työsuhteeseen, työehtosopimukseen, määräaikaisuuksiin, apurahoihin, tutkimusetiikkaan, tekijänoikeuteen, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioihin, työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan, apurahaan ja muihin tieteentekijöiden työelämään liittyvissä kysymyksissä.

LUE LISÄÄ 

TUTUSTU KAIKKIIN JÄSENETUIHIN

Mika_Pakarinen_Tieteentekijat_J2A4196

Tieteentekijöiden jäsenkysely 2019

Tieteentekijöiden liiton kahdeksas koko jäsenistön kattava jäsenkysely toteutettiin marraskuussa 2019. Kolmen vuoden välein toteutettavissa jäsenkyselyissä selvitetään muun muassa jäsenistön koulutusta, palvelussuhteita, palkkausta, apurahalla työskentelyä ja työoloja.

Ylemmät toimihenkilöt YTN

Johtajasopimusopas

Opas on ensisijaisesti osakeyhtiön ja osuuskunnan toimitusjohtajille, mutta siitä on hyötyä myös muille johtajatason henkilöille.
YTN johtajasopimusopas (PDF)

Kilpailukieltorajoitukset ja salassapito-opas

Opas auttaa ratkaisemaan salassapitoon ja kilpailukieltoihin liittyviä kysymyksiä käytännön työelämässä.
Työsuhteeseen liittyvat kilpailurajoitukset ja salassapito -opas (PDF)

Työsuhdeopas

Oppaassa käsitellään kattavasti työelämän lainsäädäntöä ylempien toimihenkilöiden työsuhteiden erityispiirteet huomioiden.
Työsuhdeopas, päivitetty 2019
Employment Relationship Guide, updated 2019, translated into English 2021

Ulkomaantyönopas

Opas auttaa varautumaan tavallisimpiin ongelmiin, joita voi kohdata siirtyessään ulkomaille töihin ja sieltä palatessaan.
Ulkomaantyöopas v. 2020 (PDF)

Ajatuksia esimiestyön arjesta