Työn ja rahoituksen hakeminen

Työnhaku ja urasuunnitelmat ovat ajankohtaisia monessa vaiheessa tieteentekijöiden työelämää. Esimerkiksi väitöskirjan ja tohtorintutkinnon valmistuminen on yksi luonnollinen vaihe, jossa moni pohtii vaihtoehtojaan. Apua pohdintoihinsa voi löytää urapalveluista sekä esimerkiksi erilaisista uraseurantaraporteista ja verkostoitumistilaisuuksista.

Työnhaun voi aloittaa esimerkiksi Työ- ja elinkeinopalveluiden  verkkosivuilta. Siellä voi tarvittaessa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja etsiä avoimia työpaikkoja.

TE-palveluiden sivuilta löydät myös tietoa työnhausta, työvoimakoulutuksesta ja avoimista työpaikoista.

Tieteentekijöiden liiton jäsenet kuuluvat Opetus ja tiede -työttömyyskassaan. Tietoa työttömyysturvasta on myös liiton verkkosivuilla ja Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön verkkosivuilla.

Keikkatyötä tekevän kannattaa perehtyä myös Keikkatyöläisen sosiaaliturvaoppaaseen.

Töihin kotimaahan

Academic Positions − Akateeminen uraverkosto tarjoaa työnhakijoille laajan valikoiman akateemisiin ja tieteellisiin organisaatioihin sijoittuvia työpaikkoja.

Acatiimin sivulla on linkit yliopistojen ja Suomen Akatemian Avoimet työpaikat sivuille.

Aarresaari − akateemiset rekrytointipalvelut on Suomen akateemisten rekrytointipalvelujen muodostama verkosto, johon kuuluvat yliopistoissa toimivat ura- ja rekrytointipalvelut. Avoimet työpaikat ovat näkyvillä vain yliopistojen omilla sivuilla. Aarresaari-sivustolla on kuitenkin hyödyllistä tietoa, mm. ohjeita ansioluettelon ja työhakemuksen tekoon ja kansainväliseen työnhakuun.

Suomen Akatemialla on kaksi hakuaikaa vuodessa. Kansainvälisiä hakuja voidaan toteuttaa myös muina aikoina.

Jos olet kiinnostunut virkamiesurasta, tutustu Valtiolle.fi-sivustoon. Valtion tehtäviin voi hakeutua monenlaisella koulutustaustalla.

Kunnilla on oma rekrytointisivustonsa, Kuntarekry.

Suomessa on laaja järjestökenttä, joka työllistää myös akateemisesti koulutettuja. Yritykset palkkaavat niin ikään tohtorinkoulutuksen saaneita.

Yrittäjyydestä on tietoa esim. Suomen Yrittäjät -sivustolla.

Osuustoiminnasta on tietoa Pellervo-sivustolla. Esimerkkejä tutkijoiden perustamista osuuskunnista ovat:

  • Bionautit
  • Mediakollektiivi
  • Tutkimusosuuskunta Tapaus

Avoimia työpaikkoja on myös mm. useiden sanomalehtien ylläpitämällä Oikotie.fi-sivustolla.

Duunitori on työnhakukone ja uudenaikainen rekrytointimedia. Sieltä löydät mm. työnhakuoppaan sekä työelämää käsitteleviä videoita ja blogeja.

TE-palvelujen sivulla on lisää linkkejä avoimista työpaikoista tiedottaville sivustoille.

Startup100-palvelussa yritykset kohtaavat korkeakoulutetut, joille ne voivat tarjota työ-, harjoittelu-, lopputyö- ja projektimahdollisuuksia. Korkeakoulutetut voivat puolestaan vahvistaa ammatillista profiiliaan, kasvattaa verkostojaan ja edistää työllistymistään tekemällä pieniä projektitöitä.

Tohtoriverkoston tavoite on tukea tohtoreiden monipuolisempaa urakehitystä, kehittää yrittäjyysvalmiuksia ja edellytyksiä, luoda uutta liiketoimintaa, edistää tohtoreiden verkostoitumista ja vertaistukimahdollisuuksia, vaikuttaa tohtoreiden työllistymistä rajoittaviin mielikuviin ja asenteisiin ja etsiä ratkaisuja kasvavaan tohtorityöttömyyteen. Verkosto käyttää Skillhive-parvityöalustaa ja keskustelee myös LinkedIn-ryhmässä sekä Twitterissä hashtagilla #tohtoriverkosto. Lisätietoja.

Kansainvälisten osaajien työllistymistä tukee Business Finlandin alainen Talent Boost -hanke.

Yhteisöpalvelujen hyödyntämistä työnhaussa käsitellään jäljempänä.

Töihin ulkomaille

Ulkomailta työtä hakeville on hyödyllistä tietoa liiton verkkosivuilla.

Academic Positions − Akateeminen uraverkosto on johtava akateeminen uraverkosto Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Se tarjoaa työnhakijoille laajan valikoiman akateemisiin ja tieteellisiin organisaatioihin sijoittuvia työpaikkoja.

Tutkijoiden työmahdollisuuksista Euroopassa on tietoa EURAXESS–Tutkijat liikkeessä -sivustolla.

Sinun Eurooppasi -sivustolla on sekä hyödyllistä tietoa että avoimia työpaikkoja.

Avoimia työpaikkoja on myös monien yhteisöpalvelujen, kuten LinkedInin, ResearchGaten tai Academia.edun sivuilla.

Eurooppalaista ansioluetteloa esitellään täällä. Luettelomallin ja ohjeet voi ladata Europassin sivulta.

Nuorille tutkijoille tarkoitetun Säätiöiden Post doc -poolin haku on kaksi kertaa vuodessa.

Apurahoja

Aurora-tietokanta - noin 400 kotimaista rahoittajaa.

Seuraava Post Docs in Companies -haku on 1.3.-15.4.2023.

Podoco-hankkeen taustasta ks. Eeva Törmänen: Tohtorit ”alennusmyynnillä” yrityksiin – Säätiöt maksavat osan palkkakuluista, tekniikka&talous 21.5.2015.

Säätiöiden Post doc -poolin haku on kaksi kertaa vuodessa.

Työnhaku sosiaalisessa mediassa

ResearchGate, tieteentekijöiden yhteisöpalvelu, jonne voi tehdä oman tutkijaprofiilin, ja jossa voi jakaa tiedostoja, luoda ryhmiä ja osallistua keskustelufoorumeille. Sivustolla on myös listaus avoimista työpaikoista.

Academia.edu on yhteisöpalvelu, jossa voi jakaa tutkimuksensa. Myös Academia.edussa on listaus avoimista työpaikoista.

Tieteellisen sosiaalisen median käytöstä ks. artikkeli ResearchGate vai julkaisuarkisto – vai molemmat?

LinkedIn yhteisöpalvelun avulla voi laajentaa verkostojaan ja saada työtarjouksia. LinkedInissä Suomeen ilmoitettujen työpaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi parin viime vuoden aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Tommi Talasto: LinkedIn tehokäyttöön

Slideshare: Esitystenjakopalvelu, joka kannattaa linkittää esim. Twitteriin tai upottaa LinkedIn-profiiliin.

Oma blogi: Asiantuntija- ja/tai työnhakublogi, joka hyödyntää Twitteriä tai muita some-välineitä, voi edistää työnhakua. Oman blogin voi perustaa yliopistojen tai tutkimuslaitosten blogipalveluihin. Muita ilmaisia blogipalveluja on listattu esim. Helsingin yliopiston verkkosivulla.

Kriittinen arvio tieteentekijöiden käyttämistä yhteisöpalveluista (Nature, 13.8.2014): Richard Van Noorden: Online collaboration: Scientists and the social network.

 

 

Katso myös teos Johanna Isosävi & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House, tai kuuntele Väitöksen jälkeen -podcast.