Tutkijoiden työelämä ja tieteen tulevaisuus tarvitsevat työehtojen ja työlainsäädännön tuomaa vakautta ja työrauhaa.
Kevään työmarkkinakeskustelua on värittänyt hallituksen esitys, joka keventäisi henkilöön liittyvän irtisanomisen kynnystä. Esityksen mukaan työsuhteen päättämiseen ei jatkossa vaadittaisi enää asiallista ja painavaa syytä, vaan pelkkä asiallinen syy riittäisi. Hallituksen esitys työlainsäädännön muuttamisesta ei palvele yliopistoyhteisöä, vaan päinvastoin, lisää työelämän epävakautta. Tieteentekijät on vastustanut esitystä ja antanut siitä lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle.
Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta ovat edelleen käynnissä. Neuvotteluissa on tuotu vahvasti esille painavan syyn sisällyttäminen työehtosopimuksen määräyksiin. Tällä hetkellä työehtosopimus viittaa työsuhteen päättämisessä suoraan työsopimuslakiin. Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhteen päättämistilanteissa noudatetaan lainsäädäntöä, eikä työehtosopimus tuo lisäturvaa työntekijälle. Työsopimuslain irtisanomismääräysten heikentyessä työntekijän turva täytyy varmistaa työehtosopimuksen määräyksillä.
Työsuhteen päättäminen tai purkaminen henkilöön perustuvilla syillä on vakava asia, joka vaatii myös painavien syiden punnintaa. Esityksessä mainitaan esimerkiksi työsuorituksen alentuminen mahdollisena asiallisena syynä irtisanomiselle. Yliopistojen työehtosopimus tarjoaa jo nyt työkaluja hankalien tilanteiden käsittelyyn työyhteisöissä: esimerkiksi suoriutumisen palkanosaa voidaan alentaa arviointiprosessin jälkeen. Heikentyneeseen työsuoritukseen voidaan puuttua myös työsuojelutoimin.
Tutkijoiden ja opettajien työelämään ei tarvita yhtään lisää epävarmuutta. Kun irtisanomisperusteita heikennetään ja samaan aikaan leikataan sosiaali- ja työttömyysturvasta, työ muuttuu yhä turvattomammaksi. Viimeisimmät työelämän lakimuutokset eivät vahvista työllisyyttä – eivätkä houkuttele Suomeen osaavaa kansainvälistä työvoimaa.
Tieteen, taiteen ja opetuksen vapaus sekä uutta luova tutkimus- ja innovaatiotoiminta edellyttävät pysyvyyttä työntekemisen ehdoilta. Painavan syyn lisääminen työehtosopimuksen määräykseksi on Tieteentekijöille keskeinen neuvottelutavoite. Vapaus, luottamus ja luovuus kasvavat tukevalla normien alustalla. Tutkijoiden työelämä ja tieteen tulevaisuus tarvitsevat työehtojen ja työlainsäädännön tuomaa vakautta ja työrauhaa. Työntekijöiden asemaa ei tule heikentää, eikä tutkijan tuolinjalkaa jatkuvasti nakertaa – sellainen on koko maan tulevaisuuden kannalta haitallista.
Reetta Kuosmanen
Tieteentekijöiden neuvottelupäällikkö