Epäasiallinen käytös vaivaa yliopistoja – toimi näin, jos kohtaat häirintää työpaikallasi

Lähes kolmannes nuoremmista tutkijoista on kohdannut kiusaamista tai väkivaltaa työpaikallaan. Tieteentekijöiden juristi Veera Keski-Säntti kertoo, kuinka toimia, jos kohtaat häirintää työpaikallasi. 

Oletko kohdannut häirintää akateemisessa työyhteisössäsi? Et ole yksin. Tieteentekijöiden kysely nuoremmille tutkijoille 2024 paljastaa, että epäasiallinen kohtelu on yliopistoissa hälyttävän yleistä. Erityisen huolestuttavaa on, että useampi kuin joka viides nuorempi tutkija kokee joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai muun kokeneemman henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai häirinnän kohteeksi. 

Häirintään liittyvistä tilanteista ja kokemuksista otetaan säännöllisesti yhteyttä myös Tieteentekijöiden oikeudelliseen neuvontaan. Moni kaipaa tukea ja ohjausta hankaliin tilanteisiin. Seuraavaksi valotan, mitä häirinnällä tarkoitetaan ja mitä kannattaa tehdä, jos työpaikallaan kohtaa epäasiallista käytöstä. 

Häirintä vaarantaa työntekijän terveyden  

Juridisessa mielessä häirinnällä tarkoitetaan työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa kohtelua. Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa tai käyttäytymistä. Häirintää ovat esimerkiksi väheksyvät ja pilkkaavat puheet, työnteon jatkuva perusteeton arvostelu sekä työyhteisön ulkopuolelle jättäminen. Esihenkilön taholta häirintä voi ilmetä myös työnjohto-oikeuden väärinkäyttönä.   

Häirintää voi tapahtua myös tasa-arvolain tai yhdenvertaisuuslain mukaisin perustein. Kaikkein vakavimmillaan häirintä saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.   

Kaikki epämiellyttäväksi koettu kohtelu tai käytös ei välttämättä ole häirintää. On esimerkiksi sinänsä ihan normaalia, että työyhteisön jäsenten välillä on asioista keskenään poikkeavia mielipiteitä ja näkemyksiä, joista saattaa syntyä erimielisyyksiä. Perustellun kritiikin esittäminen taikka perusteltu puuttuminen työsuoritukseen eivät myöskään ole häirintää. Jotkut työnantajan direktio-oikeuden puitteissa tekemät toimenpiteet saattavat tuntua hyvin ikäviltä, vaikka kyseessä ei olisikaan häirintänä pidettävä toiminta.   

Toimi näin, jos kohtaat häirintää  

Häirintään ja epäasialliseen kohteluun on tärkeää puuttua mahdollisimman nopeasti, jotta se saadaan loppumaan eikä häirintää kokeneen terveys ja työkyky ehdi vaarantua. Työnantajalla on velvollisuus puuttua työpaikalla tapahtuvaan häirintään saatuaan siitä tiedon.  

Jos kohtaat häirintää työpaikallasi:

  • Älä jää yksin, vaan ota yhteyttä luottamusmieheen, työsuojeluvaltuutettuun tai liittoon.
  • Ilmaise häiritsijälle selvästi, että pidät hänen toimintaansa epäasiallisena, etkä hyväksy hänen toimintaansa. Pyydä häiritsijää lopettamaan epäasiallinen käytös. Mikäli hän ei lopeta epäasiallista kohtelua, ilmoita siitä viimeistään tällöin esihenkilöllesi. Mikäli koet häirintää oman lähiesihenkilösi taholta, ilmoita tästä esihenkilösi esihenkilölle. Häirinnästä on syytä ilmoittaa työnantajalle aina kirjallisesti.
  • Useilla työpaikoilla on sisäinen toimintamalli häirintätilanteiden varalta. Mikäli työpaikallasi on tällainen toimintamalli, tutustu siihen huolellisesti ja toimi toimintamallin ohjeiden mukaisesti.
  • Epäasiallista kohtelua ja häirintää saattaa olla sen luonteen vuoksi välillä vaikeaa osoittaa tapahtuneen. Tämän vuoksi on tärkeää kirjata ylös, miten ja milloin epäasiallista kohtelua ilmenee. Olennaista on myös säästää kaikki epäasialliset viestit ja sähköpostit.  

Työnantajan on selvitettävä asiaa puolueettomasti konfliktin molemmilta osapuolilta. Myös epäasiallisesta kohtelusta syytetyllä on oikeus tulla kuulluksi ja kertoa oma näkemyksensä tilanteesta. 

Luottamusmies ja liiton juristi auttavat 

Usein häirintää tai epäasiallista kohtelua kokenutta auttaa jo tilanteesta kertominen ja kuulluksi tuleminen. Luottamusmiehillä, työsuojeluvaltuutetulla ja esihenkilöllä on tässä tärkeä rooli. Tilanteen osapuolia ei tulisi koskaan jättää yksin.  

Jos kohtaat häirintää, epäasiallista käytöstä tai kiusaamista työpaikallasi, luottamusmiehet ovat aina apunasi. Luottamusmiehet voivat esimerkiksi toimia tukihenkilöinä ja auttaa arvioimaan, onko häirintää tai epäasiallista kohtelua tapahtunut sekä muotoilemaan työnantajalle ilmoituksen epäasiallisesta kohtelusta. Luottamusmiehiltä saa myös tietoa työpaikan sisäisistä ohjeista ja toimintatavoista. Oman työpaikkasi luottamusmiesten yhteystiedot löydät Tieteentekijöiden e-asioinnista. 

Tukea saat myös liitolta ja liiton juristilta. Autamme sinua arvioimaan, onko kyseessä juridisessa mielessä tarkoitettu häirintä tai epäasiallinen kohtelu, josta tulisi ilmoittaa työnantajalle. Tuemme jäseniämme monin eri tavoin läpi selvittämisprosessin ja varmistamme, että asian käsittely on asiallinen ja konfliktin osapuolille tasapuolinen. 

Jos kohtaat häirintää työpaikallasi tai sinua epäillään epäasiallisesta käytöksestä, ota rohkeasti yhteyttä liiton oikeudelliseen neuvontaan puhelimitse tai e-asioinnissa. 

Veera Keski-Säntti
Tieteentekijöiden juristi 

LUE LISÄÄ HÄIRINNÄSTÄ.