Kun tietoasiantuntija Eija Poteri joutui ensimmäistä kertaa työurallaan raskaaseen yt-prosessiin ammattiliittoon kuulumisen merkitys konkretisoitui.
Tampereen yliopistossa ilmoitettiin yhteistoimintaneuvotteluista 13. syyskuuta 2021. Neuvotteluiden kohteena oli yliopiston tukipalveluhenkilöstö, mukaan lukien kirjastolaiset, yhteensä noin 1200 henkilöä. Vähentämistarve oli noin 200 henkilöä. Olimme osanneet odottaa henkilöstövähennyksiä, koska yliopistofuusion alussa vuonna 2019 yliopiston johto oli kertonut, että henkilöstön määrää tarkastellaan myöhemmin. Silti olimme unohtaneet sen opetellessamme uusien tiimien tapoja ja tehtäviä, sekä uuden yliopiston sääntöjä ja termejä. Koronakin myllersi elämän ja työnteon.
Minä, Tampereen yliopiston kasvatti ja siellä työurani puurtanut tietoasiantuntija, kohtasin ensimmäistä kertaa yt-neuvottelut. Onneksi en ollut yksin. Tajusin nimittäin pian, että tätä varten olen kuulunut ammattijärjestöön. Ystävät ovat erityisesti pahoja päiviä varten.
Jäsenyhdistykseni Informaatioalan akateemiset (INA) ja sen taustalla Tieteentekijöiden liitto työntekijöineen lupasivat meille tamperelaisille tukea. Mieleenpainuva oli lokakuun ilta, kun kokoonnuimme ravintola Sasoriin syömään ja kuuntelemaan liiton kehittämisasiantuntija Ira Laitakari-Svärdin jakamaa tietoa yt-neuvotteluiden kulusta. Mitä tarkoittaa irtisanomisaika tai eropaketti? Mitä kaikkea apua on saatavissa liitolta, jos minut irtisanotaan?
Ilta oli monella tapaa voimaannuttava. Oli mukava nähdä kollegoita kirjaston eri toimipisteistä kasvotusten. Oli rauhoittavaa kuulla ammattiyhdistyskonkarilta, miten yt-neuvottelut etenevät. Olimme otettuja siitä, että liitosta tultiin paikan päälle tapaamaan meitä. Jaoimme infon myös niille inalaisille, jotka eivät päässeet paikalle.
Ammattiliitto ja henkilökuntayhdistys tukivat
Kun yt-neuvottelut käynnistyivät, yliopiston henkilöstöä neuvotteluissa edustavien pääluottamusmiesten tueksi perustettiin ammattijärjestöjen ja henkilökuntayhdistyksen asiantuntijoista koostuva taustaryhmä. INAa edusti ryhmässä varaluottamusmies Esa Hakala. Meitä inalaisia on Tampereen yliopistossa vähän yli kolmekymmentä. Meillä ei ole omaa pääluottamusmiestä. Pääluottamusmiehemme neuvotteluissa oli Tieteentekijöiden paikallisyhdistyksen (Tatte) pääluottamusmies – tai niin kuin hän usein itse kutsuu itseään, pääluottamusihminen, Sinikka Torkkola.
Marraskuun lopussa työnantaja alkoi kutsua työntekijöitä muutoskeskusteluihin (lue: irtisanominen). Lopullinen irtisanottavien määrä oli 215 henkilöä. Osa irtisanotuista pääsi ns eläkeputkeen. Samaan aikaan ammattijärjestöt käynnistivät Teamsissa joka-aamuiset opastus- ja tukitilaisuudet irtisanotuille. Myös Facebookissa oli henkilöstölle tarkoitettu tukiryhmä.
Muistan nuo kaksi päivää, kun oli tiedossa, että sähköpostiin voi milloin tahansa kilahtaa viesti muutoskeskustelusta. Jokainen sähköpostin piippaus aiheutti gulp-reaktion.
Moni irtisanottu lähti tapaamatta työkavereitaan
Kirjastolaisista irtisanomisviestin sai noin 11 henkilöä. Joudun sanomaan ”noin”, koska tietosuojasyistä meille ei kerrottu lukumäärää. Muutamat irtisanotuista kertoivat suoraan tilanteestaan, ainakin lähityökavereille. Osa taas lähti melko hissukseen. Ei tietenkään ole yhtä oikeaa tapaa, miten irtisanotun pitää toimia. Koska elimme koronarajoitusten aikaa, käytännössä moni irtisanottu lähti tapaamatta työkavereitaan. Toisaalta helpotus, toisaalta aika karua?
Elämä jatkuu yt-neuvotteluiden jälkeenkin. Tämän vuoden alussa yliopiston tukipalvelut organisoitiin uudella tavalla. Kirjasto säilyi kirjastona ja sillä on oma johtaja. Yliopiston organisaatiossa kirjasto kuuluu provostin alaisuuteen. Kirjastoon muodostettiin viisi tiimiä: lähipalvelutiimi, julkaisujen ja metadatan tiimi, tutkimustuotosten tiimi, tietoaineistopalveluiden tiimi sekä laadun, vaikuttavuuden ja kehittämisen tiimi. Jo nyt on huomattu, että toimintojen onnistumiseksi tarvitaan vielä viisi virtuaalitiimiä yli tiimirajojen. Opetustiimiläiset hajasijoitettiin eri tiimeihin. Lähipalvelutiimiläiset joutuvat tekemään asiakaspalvelua eri toimipisteissä. Sen lisäksi yliopisto kannustaa tukipalveluhenkilöstöä luopumaan omista työpisteistään.
Paljon tarvitaan sopeutumista.
Eija Poteri
Eija Poteri on tietoasiantuntija Tampereen yliopiston kirjastossa. Hän on Informaatioalan akateemisten (INA) johtokunnan jäsen. Vapaa-aikana hän lukee kaunokirjallisuutta, tekee pihatöitä ja haaveilee matkoista Italiaan.