Sopimus syntyi koronakriisin keskellä

Tieteentekijöiden edunvalvontajohtaja Mia Weckman oli neuvottelemassa yliopistojen yleistä uutta työehtosopimuksesta Julkisalan korkeakoulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn tiimissä. Yli kuusi viikkoa kestäneisiin neuvotteluihin toi dramatiikkaa ja lisähaastetta nopeasti eskaloitunut koronakriisi.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta yliopistosektorin sopimus syntyi JUKO:n edustamista sektoreista ensimmäisenä. Mia Weckman on tyytyväinen tulokseen.

”Oli tärkeää, että tässä tilanteessa saimme yliopistoille hyvän, yleistä linjaa noudattavan palkankorotuksen sekä työrauhan kahdeksi vuodeksi. Myös työnantajaosapuoli Sivistalta löytyi halu ja tahtotila saada ratkaisu syntymään”, hän kiittää.

Julkisuudessa paljon puhutut kikytunnit häviävät yliopistoissa asiantuntija- hallinto- ja kirjastohenkilöstön osalta kokonaan elokuun alusta. Kokonaistyöajan puitteissa työskenteleville laskennalliset kikytunnit puolittuivat 24:stä 12:een. Yliopistosektorin sopimus on lajissaan ensimmäinen, jossa kokonaistyöajasta poistettiin kikytunteja.

”Kokonaistyöaika toimii hyvin eri tavalla kuin tavallinen työaika. Tämä oli kompromissiratkaisu vaikeassa tilanteessa, mutta ratkaisu on kokonaisuus huomioiden työntekijän kannalta hyvä”, Weckman toteaa.

Uusi työehtosopimus on voimassa 1. huhtikuuta alkaen kaksi vuotta. Miten uusi sopimus sitten konkreettisesti näkyy yliopistossa työskenteleville tieteentekijöille?

”Kaikkein selkeimmin se näkyy palkkakuitissa. Elokuussa tulee ensimmäinen yleiskorotus.”

Lue sopimuksesta, palkankorotuksista ja työryhmistä tarkemmin tiedotteesta Yliopistolaisilla on uusi työehtosopimus

 

JUKOn yliopistosektorin sopimuksesta neuvottelivat neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) sekä yliopistoasiamies Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto).