Työelämätietoutta uusille väitöskirjatutkijoille

Ensi syksystä alkaen Tieteentekijät jakaa työelämätietoa aloittaville väitöskirjatutkijoille kaikissa maan yliopistoissa. Tohtorien urapolut ovat yhä moninaisempia, lisäksi moni nuorempi tutkija tulee Suomeen ulkomaalaisena.

Tieteentekijät on valmistellut uusille väitöskirjatutkijoille suunnatun esityksen pidettäväksi yliopistojen orientaatiotilaisuuksissa. Siinä kerrotaan  tohtoreiden mahdollisista työurista ja suomalaisen työelämän pelisäännöistä.

Haluamme jakaa hiljaista tietoa aloitteleville tutkijoille. On tärkeää, että heillä on alusta asti ymmärrystä omista vaihtoehdoistaan ja oikeuksistaan työelämässä, sanoo Tieteentekijöiden erityisasiantuntija Maija Mattila.

Esityksen lisäksi liitto ylläpitää nuoremmille tutkijoille suunnattua nettisivustoa niin, että se toimii myös työelämään liittyvänä oppaana.  Esitys on englanninkielinen ja opas julkaistaan suomeksi ja englanniksi elokuussa. Niiden valmistelussa on ollut mukana Tieteentekijöiden nuorempien tutkijoiden toimikunta.

Esityksen uusille väitöskirjatutkijoille pitää useimmissa yliopistoissa Tieteentekijöiden paikallisyhdistyksen toimija. Hän sopeuttaa sen paikalliselle yleisölle ja orientaatiotilaisuuden aikatauluun. Joissakin yliopistoissa pidetään erillinen, pidempi tilaisuus. Liitto on koordinoinut tilaisuudet yliopistojen kanssa ja kouluttaa paikallistoimijat esityksen sisältöön ja pitämiseen.

Toiminnan taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön raportti Tohtorit yhteiskuntaa uudistamassa – monipuolistuvat tutkijanurat. Raportissa linjataan toimenpiteitä, joiden seurauksena tohtoreiden osaamista pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään suomalaisessa työelämässä. Yhtenä toimenpiteenä Tieteentekijät on luvannut jakaa ura- ja työelämätietoutta uusille väitöskirjatutkijoille yliopistojen orientaatiotilaisuuksissa.

Tieteentekijät toivoo, että esityksen pitämisestä tulee jatkossa pysyvä osa yliopistojen orientaatiotilaisuuksia.

Kehitämme sekä esitystä että nettiopasta palautetta kuunnellen sekä nuorempien tutkijoiden työelämään heijastuvia muutoksia tiiviisti seuraten, Mattila kertoo.

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Maija Mattila, p. 0207 589 618, maija.mattila(at)tieteentekijat.fi