Muutokset oleskelulupiin ja kansalaisuuteen huolettavat kansainvälisiä tutkijoita

Orpon hallituksen esittämät muutokset ja rajoitukset maahanmuuttoon, kansalaisuuden vaatimuksiin ja oleskelulupiin puhututtavat Tieteentekijöiden jäsenistöä. Tieteentekijät järjesti webinaarin ajankohtaisista kysymyksistä liittyen maahanmuuttoon ja tutkijoiden oleskelulupiin 6.5.2024. Webinaarissa keskusteltiin erityisesti tutkijoiden oleskeluluvista, heidän perheidensä erilaisista tilanteista, apurahatutkijoiden asemasta ja kansainvälisten tutkijoiden mahdollisuuksista työllistyä Suomeen.  

Kansainvälisten tutkijoiden määrä liiton jäseninä on kasvanut tasaisesti, ja tällä hetkellä noin 20 % liiton jäsenistä on kansainvälistaustaisia. Liiton tuoreimman jäsenkyselyn (2022) mukaan tavallisimmat oleskelulupatyypit kansainvälisten tutkijoiden keskuudessa ovat tutkijan oleskelulupa (35 %) ja pysyvä oleskelulupa (35 %). Joka kolmas tohtorintutkinnon tehnyt tieteentekijä oli kohdannut ongelmia oleskelulupien kanssa.  

Orpon hallituksen valmistelemat lakimuutokset ja rajoitukset maahanmuuttoon ja oleskelulupiin sekä kansalaisuuden vaatimuksiin herättivät huolta webinaarin osallistujissa. Kaavaillut muutokset etenkin kansalaisuuden ja pysyvän oleskeluluvan asumisvaatimuksiin tulevat vaikuttamaan myös tieteentekijöihin, mutta esimerkiksi niin kutsuttu kolmen kuukauden uudelleentyöllistymisen sääntö pätee ainoastaan työperäisellä oleskeluluvalla maassa oleviin. Tutkijan oleskeluluvalla tieteentekijän on edelleen mahdollista hakea oleskeluluvalle jatkoa työn hakua varten.  

Tieteentekijät jatkaa aktiivista vaikuttamistyötä tutkijan oleskeluluvan pidentämisen puolesta, etenkin kun tohtoripilotin myötä Suomeen on varmasti tulossa paljon uusia väitöskirjatutkijoita myös ulkomailta. Pidämme tärkeänä, että Suomi on kansainvälisille tutkijoille houkutteleva maa, josta löytyy paitsi kiinnostavat tutkimustyön mahdollisuudet, myös hyvän elämän ainekset.

Webinaarin materiaalit (englanniksi):

The current status of researcher’s residence permit and the government programme initiatives related to migration, Miia Ijäs-Idrobo

Webinar on migration issues based on FUURT’s Membership survey 2022, Antero Puhakka

 

Lisätietoja: 

Erityisasiantuntija Miia Ijäs-Idrobo

miia.ijas(a)tieteentekijat.fi