Huhtikuun Acatiimissa pureudutaan tekoälyn hyödyntämiseen yliopistoissa  

Vuoden 2024 toinen Acatiimi ilmestyy 12. huhtikuuta. Lehden teemajutussa pureudutaan tekoälyn hyödyntämiseen tutkimuksessa ja opetuksessa. Tekoälyn käyttö arkipäiväistyy ja teknologia kehittyy harppauksin. Miten yliopistoissa on käsitelty tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä eettisiä ja käytännön kysymyksiä?  

Henkilöhaastattelussa Oulun yliopiston Giellagas-instituutin johtaja Sigga-Marja Magga valottaa alkuperäiskansojen tutkimuksen tärkeyttä. Giellagas-instituutilla on opetusministeriön osoittama valtakunnallinen vastuu järjestää ja edistää saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin ylintä opetusta ja tutkimusta Suomessa, ja Magga aloitti instituutin johdossa vuoden 2024 alussa.  

Lehdessä käsitellään myös tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Oivallus-palstalla Suomalaisessa Tiedeakatemiassa tiedevälittämisen asiantuntijana työskentelevä Linda Lammensalo kertoo uudesta tutkijoille suunnatusta yhteiskunnallisen vaikuttamisen käsikirjasta. Kiperä kysymys –juttupaikalla tutkijoiden ja kansanedustajien seuran Tutkaksen puheenjohtaja Veronika Honkasalo vastaa kysymyksiin poliittisen päätöksenteon ja tutkimuksen vuoropuhelusta.  

Acatiimi on Tieteentekijöiden, Professoriliiton ja Yliopistojen Opetusalan liiton yhteinen jäsenlehti, joka ilmestyy painettuna viisi kertaa vuodessa. Lehden verkkosivuilla julkaistaan artikkeleita englanniksi, sekä jokaisen lehden pääkirjoitus suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. Lehden tuotannosta vastaa Otava Media.     

Muista pitää yhteystietosi ajan tasalla, jotta saat lehden oikeaan osoitteeseen. Katso tarkemmin kohdasta Jäsentietojen muutokset tai päivitä yhteystietosi E-asioinnissa.     

Antoisia lukuhetkiä!