Universumin asialla! -podcast valottaa tieteentekijöiden työelämää monesta näkökulmasta. Toimittaja Jenni-Maarit Koposen vieraina sanavalmiit asiantuntijat keskustelevat muun muassa työhyvinvoinnista, pätkätöistä ja tohtoreiden osaamisen monipuolisemmasta hyödyntämisestä.
”Haluamme avata jäsenistöämme koskevia ajankohtaisia asioita ja alan kipupisteitä, joihin tuomme uusia ajatuksia ja ratkaisuja . Vaikka keskiössä on tiedeyhteisö, aiheilla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Tieteentekijöissä ja tieteessä piilee valtavat voimavarat”, Tieteentekijöiden toiminnanjohtaja Johanna Moisio katsoo.
Esimerkkinä hän mainitsee, että Suomessa tutkittua tietoa kyllä arvostetaan, silti sen hyödyntäminen päätöksenteossa on edelleen vajavaista. ”Haemme keinoja siihen, että tutkimus ja päättäjät löytäisivät paremmin toisensa.”
Myös tohtoreiden työllistymisessä yritysmaailmaan Moisio näkee hyödyntämätöntä potentiaalia: ”Suomessa väittelee vuodessa 1800 tohtoria, joista vain puolet sijoittuu jatkossa yliopistoihin. Tohtorien osaamista soisi käytettävän esimerkiksi yritysten tki-toiminnassa nykyistä enemmän, sillä innovaatiot ovat tutkitusti tärkeä kestävän talouskasvun lähde.”
”Toivottavasti kuolet”
Universumin asialla -podcastin ensimmäisessä jaksossa kurkistetaan myös tutkijan arjen raadolliseen puoleen, kun meemitutkija Saara Särmä ja Tieteentekijöiden edunvalvontajohtaja Mia Weckman keskustelevat tutkijoiden häirinnästä ja ahdistelusta.
Tutkijoita häiritään yhä enemmän erityisesti somessa. Uhkauksia saanut Särmä on pelännyt kadulla kulkiessaan. ”Älä provosoi” on hänestä huono ohje häirintää kokeneelle. Särmä on käsitellyt häirintää vertaisryhmissä ja omalla aktivismillaan.
Pitkään Tieteentekijöiden lakimiehenä työskennellyt Weckman on neuvonut liiton jäseniä häirintätilanteissa, ja hän tuo keskusteluun tukun keinoja, joilla puuttua ahdistavaan, henkisesti kuormittavaan häirintään.
Universumin asialla! -jaksot julkaistaan kevätkaudella aina tiistaisin 4. helmikuuta alkaen kahden viikon välein.
Jakso 1: ”Toivottavasti kuolet” – tutkija Saara Särmää on häiritty vuosia (kesto 34 min)