Tiistaina 22.huhtikuuta työntekijäpuoli antoi lakkovaroituksen vuorokauden mittaiselle lakolle Tampereen yliopistossa 7.toukokuuta. Lakkovaroitus annettiin jumissa olevien työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Tämän kuultuaan yliopistotyönantaja ilmoitti massiivisista vastatoimista.
Ensimmäiseksi työnantaja ilmoitti jäsenmaksujen työnantajaperinnän lakkauttamisesta toistaiseksi 1.toukokuuta lähtien. Työnantajaperintä on palkanmaksun yhteydessä täysin automatisoitu ja toimiva prosessi. Sen lakkauttaminen heikentää ammattiyhdistysliikkeen toimintaedellytyksiä. Toiseksi työnantaja ilmoitti estävänsä luottamusmiesten koulutuksiin osallistumisen palkallisesti 28.huhtikuuta alkaen.
Yhden päivän lakonuhkaan verrattuna työnantajan vastatoimet ovat aggressiivisia. Ne alkavat jo ennen mahdollista lakkoa ja ovat siltä osin itsenäisiä työtaistelutoimia.
Ammattiyhdistysliike ei ole sopimus- ja hyvinvointiyhteiskunnassamme osa ongelmaa, se on osa ratkaisua.
En yksinkertaisesti voi välttyä peilaamasta työnantajan toimia kuluvan vaalikauden hallituskohinaan. Ammattiyhdistysliikkeen toimintaedellytysten heikentäminen on ollut Orpon hallituksen tärkein ”kirjaamaton” tavoite.
Ensin kiellettiin poliittiset lakot. Tämän jälkeen työnantajapuoli alkoi hallituksen myötävaikutuksella kirjauttamaan etujaan lainsäädäntöön aiemmin työntekijäpuolen kanssa käytävien neuvottelujen sijaan. Viimeksi puoliväliriihessä poistettiin ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus. Tällaiset toimet tähtäävät ammattiyhdistysliikkeen toimintaedellytysten heikentämiseen. Kenen tai minkä etuja tällä ajetaan?
Suomi on maltillisen poliittisen kilpailun sopimusyhteiskunta, jossa vaurauden ja vakauden luomisessa tärkeässä osassa ovat – ja ovat olleet – erilaiset korporaatiot. Esimerkkinä käy järjestäytynyt työntekijä- ja työnantajaliike, jotka ovat keskenään sopineet suomalaisten työmarkkinoiden työehdoista ja palkoista. Ammattiyhdistysliike ei ole sopimus- ja hyvinvointiyhteiskunnassamme osa ongelmaa, se on osa ratkaisua.
Nykyisen hallituksen kohkaus taitaa perustua kovin toisenlaiseen ajatteluun. Olen eri mieltä. Yhteiskuntaa, saati työehtosopimuksia, ei tule rakentaa kovilla otteilla.
Antti Pajala
Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja
JUKOn pääluottamusmies Turun yliopistossa