Apurahan ja työsuhteen yhdistelmä työttömyysturvan näkökulmasta
Jotkut yliopistot tarjoavat apurahatutkijoille osa-aikaista työsuhdetta. Apurahan ja työsuhteen yhdistämisessä kannattaa huomioida yhdistelmän vaikutus työttömyysturvaan.
Saadakseen Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työttömyyskassan maksamaa ansiosidonnaista päivärahaa työttömän on täytettävä työssäoloehto. Syyskuusta 2024 lähtien työssäoloehto täyttyy, kun on 28 kuukauden aikana saanut työstä maksettua palkkaa 930 euroa kalenterikuukaudessa 12 kuukauden ajan. Saamalla palkkaa vähintään 465 euroa voi kerryttää työskentelyvaatimusta puolikkaalla kuukaudella. Ansiopäivärahaoikeus voi siis syntyä esimerkiksi 10 kokonainaisen ja 4 puolikkaan työssäolokuukauden jaksosta. Ansiosidonnaiseen päivärahaan on oikeus, kun on täyttänyt työssäoloehdon työttömyyskassan jäsenenä ollessa.
Jos henkilö työskentelee päätoimisesti apurahalla niin, että hänelle ei kerry 2.9.2024 voimaan astuneen työssäoloehdon mukaista työssäoloa (väh. 930 e/kk palkkatuloa yht. 12 kk ajalta), mahdollisen työttömyyden kohdalla häneen sovelletaan aiempaa 26 viikon mukaista työssäoloehtoa. Tällöin henkilö on vanhan 26 kalenteriviikon työssäoloehdon piirissä niin kauan, että hänelle kertyy uuden lain mukainen puolikas tai kokonainen kuukausi työssäoloehtoa (palkkatuloa 465/930 e/kk).
Työn ei tarvitse olla yhdenjaksoista. Normaalisti työssäoloehtoon lasketaan mukaan palkanmaksukuukausia työttömyyttä edeltävän 2 vuoden ja 4 kuukauden ajalta (28 kk). Työssäoloehdon tarkasteluaika on kuitenkin pidempi, jos on ollut esimerkiksi opiskelemassa, sairaana, armeijassa, siviilipalveluksessa, vuorotteluvapaalla, apurahakaudella tai hoitanut enintään 3-vuotiasta lasta. Tällöin työ- ja palkanmaksukuukausia voidaan huomioida pidemmältä ajalta. Pisimmillään mukaan voidaan laskea kuukausia 9 vuoden ja 4 kuukauden ajalta. Ansiosidonnaisen päivärahan työssäoloehto voi siis täyttyä esim. apurahakautta edeltäneen palkkatyön perusteella.
Osa-aikaisesti työsuhteessa työskentelevän apurahansaajan on hyvä huomioida paitsi työssäoloehdon täyttymisen edellytykset myös osa-aikaisen työskentelyn vaikutus ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrään. Työssäoloehtoa kertyy kaikilta niiltä kuukausilta, jolloin on saanut vähintään 465 euroa palkkaa, jolloin tällaisilta kalenterikuukausilta kertyy 0,5 kuukautta työssäoloehtoa.
Ansiosidonnainen päiväraha lasketaan toteutuneista palkkatuloista. Jos 465/930 euron kuukausiraja ylittyy, työssäoloehto täyttyy, mutta ansiosidonnaisen päivärahan määrä jää helposti varsin matalaksi.
Osa-aikaista työsopimusta solmittaessa apurahansaajan kannattaa siten laskea, onko hänelle edullisempaa solmia alle vai vähintään 465/930 euron kuukausipalkkaa vastaava työsopimus. Jos ansiosidonnaisen päivärahan edellytykset täyttyvät apurahakautta edeltäneen kokoaikaisen työn perusteella, voi olla eduksi solmia apurahakauden osa-aikainen työsopimus alle 465 euron kuukausipalkkaa vastaavaksi. Tällöin ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha lasketaan aiemman kokoaikatyön ja siitä saadun palkan perusteella, jolloin ansiosidonnaisen päivärahan määrä on todennäköisesti suurempi kuin apurahakauden osa-aikaisesta työstä saadun palkan perusteella laskettu päiväraha. Päätös työsopimuksen työajasta ja siitä saadusta ansiosta kannattaa tehdä sen perusteella, olivatko tulot korkeammat aikaisemmassa työssä kuin apurahakauden rinnalla tehtävässä osa-aikaisessa palkkatyössä.
Lainsäädännössä apurahalla ei ole merkitystä ansiosidonnaisen päivärahan laskennassa vaan ansiosidonnainen päiväraha lasketaan aina työsuhteessa saadusta palkasta.
Kelan peruspäivärahan suuruuteen osa-aikaisuus ei vaikuta, sillä peruspäiväraha on kaikille tuen saajille samansuuruinen. Jos työssäoloehto ei täyty apurahakautta edeltäneen työskentelyn perusteella, peruspäivärahan näkökulmasta työsopimuksen solmiminen vähintään 465/930 euron kuukausipalkalla on järkevää. Tällöin palkansaaja kerryttää työssäoloehtoa. Samalla kannattaa liittyä työttömyyskassan jäseneksi, millä on vaikutusta ansiosidonnaisen edellytysten täyttämiseen tulevaisuudessa. Työttömyyskassan jäseneksi kannattaa liittyä jo hyvinkin pienen osa-aikaisuuden perusteella.
Ne työttömät työnhakijat, jotka eivät täytä työssäoloehtoa, voivat hakea työmarkkinatukea Kelalta.
Mitä tahansa työttömyysturvaa saadakseen on ensin ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi.
Lue työttömyysturvasta lisää tästä.
Lue myös TYJ.fi: Ansiopäivärahan ehdot muuttuvat.