Onko määräaikainen työsuhteesi päättymässä kesällä?

Jotta luottamusmiehelle tai liiton lakimiehelle jää riittävästi aikaa toimia tilanteessasi, hänen kanssaan kannattaa aina keskustella hyvissä ajoin, mielellään jo useampi kuukausi ennen työsuhteen päättymistä. Erityisesti jos tiedät, että kohdallasi on loppumassa pidempi, useita vuosia kestänyt, määräaikaisuusketjutus.

Kesä on hyvin tyypillinen määräaikaisen työsuhteen päättymisajankohta. Ikävä kyllä asioista neuvottelu ja asian selvittely työnantajan kanssa vasta kesän alettua, mahdollisesti lomakaudella, on erittäin haastavaa.

Otathan yhteyttä paikalliseen luottamusmieheesi tai liittoon mahdollisimman hyvissä ajoin, niin arvioidaan tilanteesi ja katsotaan yhdessä, mitä sille voisi tehdä.

Jotta luottamusmies voi käydä asiassasi vakinaistamisneuvottelut työnantajasi kanssa, on tärkeää aloittaa asian hoitaminen hyvissä ajoin ennen työsuhteen päättymistä. Vaikka asiaasi on mahdollista hoitaa myös työsuhteen päättymisen jälkeen, erityisesti määräaikaisuuksiin liittyvät asiat kannattaa hoitaa mieluummin etukäteen kuin jälkikäteen.

Määräaikaisuusasiaa kuten muitakin oikeudellisia asioita käsitellään aina yhteisymmärryksessä kanssasi ja voit koska tahansa jättää asian käsittelemisen kesken niin halutessasi. Asiaa ei hoideta tietämättäsi ja se viedään vain niin pitkälle kuin itse toivot.

Jos et vielä tiedä, jatkuuko työsuhteesi syksyllä, otathan asian ajoissa keskusteluun. Mikäli sinulle luvataan jatkoa, pyydäthän hyvissä ajoin työnantajaa toimittamaan sinulle kirjallisen työsopimuksen. Ikävä kyllä suullisiin puheisiin työsuhteen jatkosta ei voi täysin luottaa. Vaikka suullinen sopimus onkin sitova, sen toteen näyttäminen on usein erittäin vaikeaa.

Jos määräaikainen työsopimuksesi päättyy kesäkuun loppuun ja työsuhdetta on tarkoitus jatkaa seuraavalla määräaikaisuudella, kirjallinen sopimus olisi hyvä saada nähtäväksi viimeistään kesäkuun alussa. Yliopiston hallinto sekä esihenkilöt saattavat jäädä kesälomille jo kesäkuun puolella, ja lomien alettua asian selvittely on huomattavasti hankalampaa.  Asian hoitamista ei siis kannata jättää viimetinkaan. Kannattaa rohkeasti kysellä kirjallisen työsopimuksen perään, mikäli sitä ei ala kuulua.

 

Luottamusmiesten yhteystiedot löydät täältä. 

Liiton asiantuntijoiden yhteystiedot.

Lue lisää jäsenille tarkoitetusta oikeudellisesta neuvonnasta.

 

 Tietoa, neuvoja, tilastoja, tarinoita ja ratkaisuja määräaikaisista työsuhteista yliopistoissa.

Lue lisää

Tutustu myös bottiapuriimme!