Kunta-alan lakot alkavat 3.toukokuuta

Kymmentä kaupunkia koskevat kunta-alan lakot alkavat 3. toukokuuta, mukana siinä ovat muun muassa kirjastot. 

Sovittelulautakunta ei anna vielä sovintoehdotusta kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi. Lautakunta tiedotti asiasta torstaina 28. huhtikuuta.

Koska työriitaan ei saada nyt ratkaisua, JUKOn sekä JAUn (JHL ja Jyty) viikon kestävä lakko alkaa 3. toukokuuta. Lakko koskee kymmentä kaupunkia: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Oulu ja Rovaniemi.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää erittäin valitettavana, että sovintoehdotusta ei nyt saatu aikaiseksi.

– Kun lakot 3. toukokuuta alkavat, tulee sovittelulautakunnan tehtävä entistäkin vaikeammaksi. Kunta-alan osapuolten välinen neuvottelu ei tällä hetkellä vaikuta realistiselta mahdollisuudelta, joskaan emme sulje sitä täysin pois.

– Ilman palkkaohjelmaa ja oikeudenmukaisia palkankorotuksia ratkaisua ei joka tapauksessa synny, Olli Luukkainen korostaa.

Lautakunnan työ jatkuu

Sovittelulautakunta aikoo jatkaa työtään riidan ratkaisemiseksi.

– Vaikka tunnusteluja on käyty hyvässä ja rakentavassa hengessä, ovat osapuolet yhä erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisen osalta liian kaukana toisistaan. Siksi sovittelulautakunta arvioi, että sen on tällä hetkellä mahdotonta antaa työriidassa sovintoehdotusta. Toistaiseksi ei ole löytynyt sellaista ratkaisua, joka olisi ollut riittävän lähellä osapuolten vaatimuksia, sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen toteaa tiedotteessa.

JUKOn toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mielestä maaliskuun alusta kestänyt kunta-alan vaikea työriita osoittaa, että työmarkkinajärjestelmämme on remontin tarpeessa.

– Koko yhteiskunta kärsii siitä, että vuosikausia yksipuolisesti vyörytetty vientivetoinen palkankorotusmalli kahlitsee toimialakohtaisen alipalkkauksen korjaamista. Naisvaltainen kunta-ala ei voi jäädä jatkuvasti jalkoihin.

Kaikkiaan 425 000 palkansaajaa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat neuvotelleet kunta-alan uusista virka- ja työehtosopimuksista tammikuusta lähtien. Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista sen jälkeen, kun palkansaajaosapuolet olivat hylänneet hänen sovintoesityksensä maaliskuun lopulla. Työministeri Tuula Haatainen päätti sovittelulautakunnasta ja sen kokoonpanosta 8. huhtikuuta.

Kunta-alan neuvotteluosapuolet ovat olleet sovittelulautakunnan kuultavina 10. huhtikuuta lähtien, ja viime viikolla lautakunta ohjeisti osapuolet myös keskinäiseen neuvonpitoon.

Sovittelulautakunnan mukaan lautakunta ja työriidan osapuolet ovat saaneet tiedokseen laajan katsauksen Suomen talouden tilanteesta ja näkymistä valtiovarainministeriöltä ja eri tutkimuslaitoksilta. Elina Pylkkäsen mukaan taloustilannetta leimaa nyt poikkeuksellinen epävarmuus Ukrainan sodan ja sen seurausvaikutusten takia.

Lakot kymmenessä kaupungissa

JUKOn sekä ammattiliittojen JHL ja Jyty lakko kymmenessä kaupungissa toteutuu siis 3.–9. toukokuuta.

Lakko koskee seuraavia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES) ja teknisen henkilöstön (TS). Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta sekä SEURETES-sopimusta.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu edelleen.

Tämän kiellon sekä lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Seuraa JUKOn viestintää

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella. Seuraa JUKOn viestintää kuntasektorin neuvotteluista järjestön kotisivuilla www.juko.fi,  sekä Facebookissa ja Twitterissä aihetunnisteilla #ArvoaAsiantuntijalle ja #lakko2022.

Lakon piirissä olevat Tieteentekijöiden jäsenet

Kunta-alan lakon piirissä on myös Tieteentekijöiden jäseniä, ja olemme lähettäneet heille 21. huhtikuuta sähköpostitse tiedon lakkovaroituksesta. Lisätietoa lähetämme sitä mukaa kun tilanne vaatii. Jos et ole saanut viestejämme, ja kuulut lakon piiriin, tarkistathan yhteystietojesi ja työpaikkatietosi ajantasaisuuden e-asioinnista tai ottamalla yhteyttä jäsenpalveluumme.

Olemme koonneet verkkosivuillemme tietoa ja vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin lakosta ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen. Lakkoavustusta Tieteentekijät maksaa lakon piirissä oleville jäsenilleen 120 euroa päivässä.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, tai kaipaat lisätietoa, ota yhteyttä Tieteentekijöiden lakimieheen Salla Viitaseen, salla.viitanen@tieteentekijat.fi.