Tieteentekijät antaa turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

Felix Epp on tutkijatohtori Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella sekä Helsingin yliopiston laskennallisen yhteiskuntatieteen tutkimusryhmässä ja siten ihmisen ja teknologian välisen monimutkaisen dynamiikan tutkimuksen eturintamassa. Hän ei pyri vain edistämään omaa uraansa vaan myös tukemaan kollegoitaan. 

Muotoilusta ja yhteiskunnasta hyvin kiinnostunut Epp tahtoo selvittää ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen nyanssit ja digitaalisen aikakautemme yhteiskunnalliset vaikutukset. 

– Minulla on affiliaatiosopimus sekä Aalto-yliopiston että Helsingin yliopiston kanssa ja olen siirtymässä tulevaisuudentutkimuksen metodeja käsittelevästä projektista apurahatyöskentelyyn Koneen Säätiön tuella. Sitten perehdyn syvemmin tietotekniikan ja sosiologian risteyskohtaan imaginäärien, arvojen ja ideologioiden linssin läpi. 

Epp aloitti akateemisen uransa Saksassa Frankfurtin lähellä Darmstadtin ammattikorkeakoulussa, jossa hän opiskeli digitaalista mediaa ja vuorovaikutussuunnittelua. Maisterintutkielmasta alkoi matka, jonka tavoitteena on ymmärtää syvemmin teknologian roolia elämässämme.  

– Se ohjasi minut lopulta tohtoriopintoihin Suomeen, koska pohjoismainen monitieteinen lähestymistapa tutkimusalaan kiehtoi minua.  

Tohtorivaiheen moninaisuus ja kaksinaisuus 

Suomessa luonnon lumo ja akateemisen viestinnän hyvin erilainen kulttuurimaisema tarjosivat sekä virkistävää vaihtelua että haasteen, joka pakotti Eppin mukautumaan ja vaalimaan aktiivisesti sosiaalisia vuorovaikutussuhteita koulutusympäristössään.  

– Opin proaktiivisuutta vaihtaessani Aalto-yliopistossa tietotekniikan laitokselta muotoilun laitokselle. Suomen akateemisen maailman kulttuuriset nyanssit täytyy tunnustaa: jos tahtoo olla sosiaalinen, on oltava aloitteellinen. 

”Liiton roolia tukijärjestelmänä ei voi korostaa liikaa, varsinkaan ajoittain eristävässäkin akateemisessa maailmassa.”

Eppin kokemukset korostavat akateemisen elämän monimutkaisuutta. Väitöskirjatutkijan matka ei ollut täysin mutkaton.  

– Haasteita loivat niin opiskelijan ja työntekijän kaksoisidentiteetti kuin ohjaajien vaihtuminen sekä yliopiston hierarkkiset rakenteet.  

Tukea antavan akateemisen ympäristön vaaliminen 

Keskeiseksi osaksi Eppin tukijärjestelmää muodostui epähierarkkinen Tieteentekijöiden liitto, josta sai apua ja ohjausta tohtoriopintojen haasteissa ja niiden jälkeenkin.  

– Omat kokemukseni liiton luottamusmiehistä korostavat sitä keskeistä roolia, joka tällaisilla järjestöillä on akateemisessa ekosysteemissä. 

Tulevaisuudessa Epp näkee Tieteentekijät elintärkeänä itsenäisenä toimijana varsinkin kansainvälisille opiskelijoille ja työntekijöille, jotka joutuvat luovimaan akateemisen elämän koukeroissa kaukana kotoaan.  

– Liiton roolia tukijärjestelmänä ei voi korostaa liikaa, varsinkaan ajoittain eristävässäkin akateemisessa maailmassa. Mielestäni tutkimusta tekevien suojelu on mittaamattoman arvokasta tieteellisen työn integriteetin ja tulevaisuuden turvaamiseksi. 

 


 

Liity nyt Tieteentekijöiden jäseneksi!

Tarjoamme kaikille uusille jäsenille liittymiskuukauden nyt ilmaiseksi. Kun liityt 1.9.-31.12.2024 Tieteentekijöiden jäseneksi, saat liittymiskuukauden veloituksetta. Sinun ei tarvitse tehdä mitään – täytä vain jäsenhakemus, ja liittymiskuukautesi on automaattisesti jäsenmaksuvapaa!  

LIITY JÄSENEKSI

Kampanjan ehdot: Kampanja on voimassa 1.9.-31.12.2024 välisenä aikana. Jäsenmaksuvapaa liittymiskuukausi on se kalenterikuukausi, jonka aikana jäsenmaksuhakemus on lähetetty. Jäsenmaksu maksetaan normaalisti seuraavan kalenterikuukauden ensimmäisestä päivästä lähtien. Lue lisää Tieteentekijöiden jäsenmaksuista täältä. Lisätietoja liittymisestä, jäsenyydestä ja kampanjasta voit tiedustella jäsenpalveluistamme