Felix Epp, som är postdoktoral forskare på institutionen för design vid Aalto-universitetet och i forskningsgruppen Social Computing Group vid Helsingfors universitet, ligger i framkant när det gäller att undersöka den komplicerade dynamiken mellan människan och teknologin. Han främjar emellertid inte endast sin egen karriär, utan ägnar sig även helhjärtat åt att stödja sina kolleger.
Epp har ett djupt rotat intresse för design och samhällsfrågor som har lett till ett starkt engagemang i att utforska nyanserna i samspelet mellan människa och dator samt de samhälleliga konsekvenserna av vår digitala tidsålder.
– Jag är affilierad med både Aalto-universitetet och Helsingfors universitet. Efter att ha medverkat i ett projekt om metoder inom framtidsstudier ska jag nu börja arbeta med stipendium som beviljas av Konestiftelsen. Jag kommer att fördjupa mig i gränslandet mellan datavetenskap och sociologi utifrån det imaginära samt värderingar och ideologier.
Epps akademiska bana började i närheten av Frankfurt i Tyskland. Nyfikenheten ledde honom till att studera digitala medier och interaktionsdesign vid universitetet Darmstadt University of Applied Sciences. Hans magisteruppsats blev startpunkten för att försöka gå på djupet med teknikens roll i våra liv.
– Så småningom ledde det till doktorandstudier i Finland, eftersom jag fascinerades av det nordiska tvärvetenskapliga synsättet på området.
Det komplexa och tudelade doktorandskedet
När Epp flyttade från Tyskland till Finland utgjorde den lockande naturen och den utpräglade akademiska kommunikationskulturen både en uppfriskande omväxling och en utmaning. Det drev honom att anpassa sig och aktivt knyta kontakter i studiemiljön.
– När jag bytte från avdelningen för datavetenskap till institutionen för design vid Aalto-universitetet lärde jag mig att själv vara proaktiv. Det gäller att vara medveten om de kulturella nyanserna i de akademiska kretsarna i Finland: vill man vara social måste man ta eget initiativ.
”Fackföreningens roll i att tillhandahålla ett stödsystem kan inte överskattas, särskilt i den ibland isolerande akademiska världen.”
Epps erfarenheter understryker komplexiteten i den akademiska världen. Hans tid som doktorand var inte problemfri.
– Det handlade om allt från att finna sig till rätta i den tudelade identiteten som student och arbetstagare till att vänja sig vid nya handledare och universitetets hierarkiska strukturer.
Mot en stödjande akademisk miljö
Med sin icke-hierarkiska grundsyn blev Forskarförbundet en hörnsten i Epps stödnätverk. Förbundet har erbjudit vägledning och hjälp med de utmaningar som har uppkommit under och efter doktorandstudierna.
– Mina personliga erfarenheter av förbundets förtroendemän framhäver vilken viktig roll dessa organisationer spelar i det akademiska ekosystemet.
När det gäller framtiden tror Epp att Forskarförbundet kommer att vara ett viktigt oberoende organisation, som i synnerhet kan stöda och lotsa internationella studenter och arbetstagare fram i det invecklade akademiska livet långt hemifrån.
– Man kan inte överbetona förbundets roll som ett stödjande nätverk, särskilt i den akademiska världen som ibland kan vara isolerande. Att skydda dem som bedriver forskning är enligt min åsikt ovärderligt för att trygga den vetenskapliga undersökningens integritet och framtid.
Bli medlem i Forskarförbundet nu!
Nu erbjuder vi alla nya medlemmar anslutningsmånaden gratis. När du blir medlem i Forskarförbundet 1.9–31.12.2024 får du anslutningsmånaden avgiftsfritt. Du behöver inte göra något – fyll bara i medlemsansökan så befrias du automatiskt från medlemsavgiften för anslutningsmånaden!
Villkor för kampanjen: Kampanjen pågår 1.9–31.12.2024. Den kostnadsfria anslutningsmånaden är den kalendermånad under vilken medlemsansökan skickas in. Du betalar medlemsavgiften normalt från och med den första dagen i följande kalendermånad. Läs mer om Forskarförbundets medlemsavgifter här. Vill du ha mer information om att bli medlem, om medlemskapet eller om kampanjen, kan du kontakta våra medlemstjänster.