Sulje

Tutkittu tieto päätöksenteossa -keskustelun podcast

Opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, Tutkitun tiedon teemavuosi käynnistyi 13.1.2021  Tieteenpäivillä, Suomen suurimmassa tiedetapahtumassa. Samalla julkaistiin podcastina Tieteentekijöiden järjestämä paneelikeskustelu Tutkittu tieto päätöksenteossa.

Tieteentekijät on yksi Tutkitun tiedon teemavuoden yhteistyökumppaneista ja mukana myös Tieteenpäivillä. Meille on tärkeää olla edistämässä tutkitun tiedon ja sen merkitysten avaamista myös suurelle yleisölle. Muistutamme teemavuoden kuluessa tapahtumin ja teoin erityisesti siitä, että tutkittua tietoa ei synny ilman tieteentekijöitä. Yksi teemavuoden tapahtumista on Vuoden tieteentekijän valinta.

Tieteen päivillä järjestämämme paneelikeskustelu Tutkittu tieto päätöksentekoprosessissa on nyt julkaistu podcastina ja sen voi kuunnella SoundCloudissa. Alla linkki linkki podcastiin, mainiot keskustelijat ja kuvaus sisällöstä.

Tutkittu tieto päätöksentekoprosessissa 

Suomessa tutkijoiden osuus laajapohjaisissa valmistelutyöryhmissä on vähentynyt ja heidän asemansa niissä on heikentynyt 2010-luvun kuluessa. Onko tutkitun tiedon rooli päätöksenteossa muuttunut; osaavatko päättäjät riittävästi hyödyntää tutkittua tietoa ja tutkijoiden erikoisosaamista päätöksentekoprosesseissa? Miten taataan päätöksenteon tukena käytetyn tiedon läpinäkyvyys? Ovatko tutkimuksen ja päätöksenteon erilaiset aikajänteet sovitettavissa yhteen? Miten kansallisessa päätöksenteossa pystyttäisiin nykyistä paremmin hyödyntämään laaja-alaista tutkijayhteisöä? Mitä koronakriisi on meille opettanut?

Podcastissa keskustelevat vasemmalta lukien tutkijatohtori Johanna Vuorelma (Tampereen yliopisto), tutkimusjohtaja Heikki Räisänen (Työ- ja elinkeinoministeriö),  Tieteentekijöiden toiminnanjohtaja Johanna Moisio, akatemiasihteeri .Jaakko Kuosmanen (Suomalainen Tiedeakatemia, tiedeneuvontahanke SoFI) sekä kansanedustaja Paula Risikko. 

Tieteen päivät 2021, järjestäjä: Tieteentekijät

Tutustu runsaaseen Tieteen päivät 2021 -ohjelmaan ja Tutkitun tiedon teemavuoteen 

Jaa: