Tieteentekijät ja OAJ tapaavat yliopistojen johtoa – puheenaiheina hallitusohjelma ja kansainvälisten osaajien houkuttelu

Yliopistokierroksen tavoitteena on kuulla paikallisia näkökulmia valtakunnallisen vaikuttamistyön tueksi ja keskustella yliopistojen johdon kanssa akateemisen työelämän ajankohtaisista aiheista. Ensimmäinen liittojen yhteinen yliopistokierros järjestettiin kaksi vuotta sitten.

Tieteentekijät ja OAJ tapaavat alkavana syksynä yhdessä kaikkien yliopistojen johtoa. Tärkeitä keskustelunaiheita ovat hallitusohjelma yliopistojen näkökulmasta sekä korkeakoulujen rahoitus. Yliopistojen johdon kanssa keskustellaan myös kansainvälisten osaajien houkuttelusta ja akateemisen työn muutoksesta.

– Meitä kiinnostavat lisäksi erityisesti yliopistojen toimet henkilöstön hyvinvoinnin vahvistamiseksi, erilaiset akateemiset urapolut sekä työn muutokset. Ajankohtaisista teemoista korkeakoulupedagogiikka ja opetustyön arvostus ovat olleet keskiössä, OAJ:n yliopistoasioista vastaava erityisasiantuntija Hanna Tanskanen summaa.

– Keskustelemme johdon kanssa myös tutkijakoulutuksen haasteista, yliopistojen vetovoimasta työpaikkoina ja yliopistojen kielipolitiikasta. Kaikki nämä ovat teemoja, jotka ovat hyvin ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja ja Tieteentekijöiden agendalla nyt. Jäsenillemme on tärkeää, että (paikallis)yhdistysten lisäksi myös liiton ja yliopiston johdolla on hyvät suhteet, Tieteentekijöiden toiminnanjohtaja Johanna Moisio kertoo.

Ensimmäinen liittojen yhteinen yliopistokierros järjestettiin kaksi vuotta sitten. Mukaan on kutsuttu myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOsta neuvottelupäällikkö Katja Aho.

–  Kaksi vuotta sitten toteutettu yliopistokierros osoitti, että tällaiset kohtaamiset ovat yhteistyön kannalta tärkeitä. On hyvä kuulla kunkin yliopiston näkemyksiä ajankohtaista asioista. Yhdessä pystymme käsittelemään asioita laajasti, Tanskanen kuvaa.

– Olemme kutsuneet mukaan myös JUKOn, jotta tieto kulkee paikallisista ajankohtaisista teemoista sujuvasti järjestöyhteisössämme, Moisio lisää.

Yliopistoista tapaamisiin osallistuu rehtori ja vaihtelevasti muuta johtoa, esimerkiksi vararehtoreita sekä hallinto- ja henkilöstöjohtaja. Yliopistokierros aloitettiin elokuussa vierailulla Vaasan yliopistoon. Syksyn tähän mennessä sovitut tapaamiset:

23.8.             Vaasan yliopisto

1.9.                Hanken Svenska Handelshögskolan

8.9.               Aalto-yliopisto

13.9.             Oulun yliopisto

14.9.             Turun yliopisto

2.10.             Åbo Akademi

6.10.             Helsingin yliopisto

13.10.           Lapin yliopisto

23.10.           LUT-yliopisto

31.10.           Taideyliopisto

3.11.             Itä-Suomen yliopisto

9.11.             Tampereen yliopisto

22.11.           Jyväskylän yliopisto

 

Lisätietoja:

 

Johanna Moisio, etunimi.sukunimi(a)tieteentekijat.fi

Hanna Tanskanen, etunimi.sukunimi(a)oaj.fi