Tampereen yt-neuvotteluiden päättymineen erimielisenä on pettymys

Tampereen yliopiston 1100 tukipalveluiden työntekijää koskeneet yt-neuvottelut päättyivät erimielisinä tiistaina 16. marraskuuta. Sopu saatiin syntymään työsuhteen päättymisen paketista, eläköitymispaketista ja työllistymisen tuen toimenpiteistä. Työntekijöiden edustajien mukaan yhdentoista neuvottelukerran aikana heille ei kuitenkaan esitetty selkeästi toiminnallisia tai taloudellisia perusteita irtisanomisille.

”On erittäin valitettavaa, että työnantaja ei tarttunut neuvottelijoiden laatimaan yksityiskohtaiseen vaihtoehtoiseen esitykseen. Selvää on, että työnantajan ajamalla tavalla toteutetut leikkaukset tukipalveluihin tulevat vaikuttamaan kielteisesti yliopiston perustehtävien toteuttamiseen”, sanoo Tieteentekijöiden varapuheenjohtaja ja TATTE:n puheenjohtaja Sanni Tiitinen.

Tukihenkilöstön määrä suhteessa opetus- ja tutkimushenkilöstöön on Tampereen yliopistossa tällä hetkellä lähellä yliopistojen keskiarvoa, mutta työnantajan suunnittelemien irtisanomisten ja päätettyjen liikkeenluovutusten jälkeen se olisi pienempi kuin millään toisella suomalaisella yliopistolla tällä hetkellä.

Tampereen yliopiston Tieteentekijöiden TATTEn edustajat luonnehtivat lopputulosta pettymykseksi. Lue TATTEN tiedote

Tukea jäsenille liiton monipuolisista palveluista

Yt-neuvottelut ovat todella kuormittavia koko henkilöstölle, ja erityisesti niille, joiden työt loppuvat tai tehtävät muuttuvat. Tieteentekijöiden jäsenillä on käytössään monia erilaisia palveluita, joista on apua myös silloin kun työuralla on vaikea vaihe. Urapalvelut, koulutukset, oikeudellinen neuvonta ja oikeusturvavakuutus ovat rahanarvoisia asioita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

– Jos sinulle esimerkiksi tarjotaan irtisanomispakettia, tarkistuta se liiton lakimiehellä ennen kuin hyväksyt sen. Mikäli sinut irtisanotaan, selvitämme irtisanomisen laillisuuden. Luottamusmiehet ovat apuna työpaikoilla, kertoo Tieteentekijöiden edunvalvontajohtaja Mia Weckman.

Irtisanominen on yksilölle yleensä hyvin raskas kokemus. Silti kannattaa yrittää suunnata ajatuksia mahdollisimman pian uuteen työhön.

– Työnhakuun jäsenemme saavat tukea henkilökohtaisesta omavalmennuksesta, CV-sparrauksesta sekä lukuisista koulutuksista, Weckman muistuttaa.

Täältä löydät kaikki jäsenyyteesi sisältyvät palvelut ja edut.