JUKO, Pro ja JHL sekä työnantajien Sivistysala ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistassa. Helsingin ja Turun yliopistoa 27. toukokuuta uhannut lakko peruuntuu.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on hyväksynyt valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistaan.
Sovintoehdotuksen hyväksymisen myötä Helsingin ja Turun yliopistoa 27. toukokuuta uhannut vuorokauden mittainen lakko on peruttu, kun kiistan kaikki osapuolet ilmoittivat hyväksymisestä keskiviikkona.
Palkat nousevat lähes kolmen vuoden mittaisella sopimuskaudella (21.5.2025–31.3.2028) yhteensä 7,8 prosenttia. Korotukset noudattavat vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa. Merkittävä osa palkankorotuksista maksetaan kaikkia yliopistojen työntekijöitä koskevana yleiskorotuksena.
Yli kolme kuukautta jatkuneiden neuvottelujen jälkeen JUKO pitää tärkeänä, että myös yliopistojen henkilöstölle on viimein saatu yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.
”Yliopistoilla edessä todellinen näytönpaikka”
Opetustuntikatot säilyvät, mutta yliopistot voivat toteuttaa vähintään kahden lukuvuoden mittaisen paikallisen kokeilun joustavammasta mallista opetus- ja tutkimustyön yhteensovittamiseksi.
Opetus- ja tutkimustyötä tekeviä liialliselta työkuormalta suojaavien opetustuntikattojen osalta JUKO painottaa, että yliopistoilla työnantajina on nyt edessään todellinen näytönpaikka, kun sovintoesityksessä on elementtejä, jotka lisäävät mahdollisuutta sopia nykyistä joustavammin henkilöstölle ja työnantajalle sopivista työkokonaisuuksista.
Jos kokeilussa syntyy tilanteita, joissa ilmenee huoli työmäärän kasvamisesta, asia on työehtosopimuksen mukaan käsiteltävä paikallisesti viivytyksettä.
Kokeiluun ja paikalliseen sopimiseen liittyvien kysymysten ratkaiseminen edellyttää työpaikalla molemminpuolista tahtoa ja luottamusta. JUKO tulee seuraamaan, mihin suuntaan paikallinen sopiminen nyt kehittyy yliopistoissa.
Suomen kolmentoista yliopiston 35 000 palkansaajan työehdoista ja palkoista sopivat JUKO, Pro ja JHL sekä työnantajien Sivistysala Sivista.
Yliopistolakot harvinaisia – JUKO kiittää kaikkia osallistuneita
JUKO kiittää kaikkia lakkoon osallistuneita, lakkoa tukeneita ja lakonuhkaan valmistautuneita. Tuki neuvotteluille ja neuvottelijoille on ollut ensiarvoisen tärkeää.
Lakot yliopistosektorilla ovat harvinaisia. Ennen Tampereen lakkoa yliopistolaiset lakkoilivat seitsemän vuotta sitten Helsingin yliopistossa.
JUKOn yliopistosektorin neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), johtava erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (YKA) ja neuvottelupäällikkö Reetta Kuosmanen (Tieteentekijät).
Opetustuntikatot | Yliopistot voivat toteuttaa vähintään kahden lukuvuoden mittaisen kokeilun
- Mahdollisuus aloittaa työehtosopimuksen lisäpöytäkirjan mukainen kokeilu 1.8.2026. Kesto: lukuvuodet 1.8.2026–31.7.2027 ja 1.8.2027–31.7.2028.
- Lisäpöytäkirjan määräykset eivät estä nykyisten toimivien käytäntöjen jatkamista tai edellytä niiden muuttamista.
- Jos/kun yliopisto toteuttaa kokeilun, nykyiset työsuunnitelmien periaatteet käydään läpi paikallisesti ja vahvistetaan tarvittaessa sopimuksella. Tavoite: tukea paikallista sopimista sekä työntekijöiden että työnantajan eduksi, luoda toimivia arjen käytäntöjä yliopistotyöpaikoille ja tukea työssäjaksamista.
- Kokeilun periaatteet ja opetustehtävien enimmäismäärien prosentuaaliset osuudet on todettu lisäpöytäkirjassa ja niitä noudatetaan, jos niistä ei ole sovittu paikallisesti toisin.
- Jos paikallista sopimusta työsuunnitelmien periaatteista ei tehdä tai jos työnantaja ja luottamusmiehet ovat eri mieltä tarpeesta uudistaa käytäntöjä, yliopistossa tai sen yksikössä kokeillaan työnantajan päätöksellä uudenlaista lähestymistapaa kokonaistyöajan osalta vähintään kahden lukuvuoden ajan (1.8.2026–31.7.2028). Muutokset kokeilun aikana ovat mahdollisia, mutta niistä on sovittava paikallisesti.
- Kokonaistyöaikakokeilun aikana ei noudateta työehtosopimuksen 5. luvun 4 §:n 4 momentin soveltamisohjeissa todettuja työsuunnitelmaa koskevia periaatteita ja kontaktiopetuksen enimmäistuntimääriä.
- Huom. yliopistossa työskentelevän tulee työsuunnitelmaa tehtäessä aina varmistaa, että suunnitelma sisältää kaikki työkokonaisuudet.
- Kokeilun aikataulu: valmistelu syksyllä 2025, käynnistys alkuvuodesta 2026, seuranta keväällä 2026 ja syksyllä 2027.
Yliopistojen yleinen työehtosopimus on nyt Yliopistojen työehtosopimus
- Sopimuskausi | 21.5.2025–31.3.2028
- Palkankorotukset sopimuskaudella | Yhteensä 7,8 prosenttia
- Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajajärjestö Sivistysala Sivista
- JUKO-liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa akavalaisille tyypillisissä tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.
Palkankorotukset sopimuskaudella
2025
- Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. heinäkuuta lähtien 2,5 prosenttia.
2026
- Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta lähtien 2,2 prosenttia.
- Paikallinen erä 1. joulukuuta lähtien 0,3 prosenttia. Erän jakamisesta päättää työnantaja.
2027
- Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta lähtien 2 prosenttia.
- Paikallinen erä 1. joulukuuta 0,4 prosenttia. Erän jakamisesta päättää työnantaja.
- Järjestelyerä 1. tammikuuta 0,4 prosenttia.
JUKO-liitot tiedottavat sopimuksesta tarkemmin jäsenilleen, JUKO luottamusmiehille ja lakkopäälliköille
- JUKOn yliopistosektorin liitot tiedottavat jäsenilleen sopimuksen sisällöstä tarkemmin.
- JUKO järjestää sopimusselostuksen sektorin luottamusmiehille ja poikkeuksellisesti myös lakkopäälliköille.
Uutista täydennetty 22.5.2025.