Neuvotteluja eri sektoreilla

Työehtosopimusneuvotteluja on käynnissä usealla sektorilla, joilla työskentelee Tieteentekijöiden jäseniä. 

Parhaillaan neuvotellaan valtion, kirkon ja yliopistojen palkansaajien sopimuksista. Myös kuntien ja hyvinvointialueiden henkilöstön sopimusneuvottelut käydään tänä keväänä.

Eniten Tieteentekijöiden jäseniä on yliopistosektorilla. Yliopistojen, valtion ja kunnan neuvotteluissa liiton jäseniä edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Yksityisellä sektorilla työskentelevien tieteentekijöiden puolesta työehtosopimuksista neuvottelee Ylemmät toimihenkilöt YTN.

Alta löydät tietoa eri sektoreiden neuvottelutilanteista. Tuorein tieto löytyy neuvotteluorganisaatioiden omista viestintäkanavista, jotka kannattaa myös ottaa seurantaan.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO

Yliopistosektori

Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta käynnistyivät tiistaina 4. helmikuuta. Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31.3.2025 ja neuvottelutapaamisia on sovittu säännöllisin väliajon maaliskuun loppuun saakka. Suomessa on 13 yliopistoa, joissa työskentelee yhteensä 35 000 henkilöä.

Palkansaajia neuvotteluissa edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. Työnantajapuolta edustaa Sivistysala ry.

  • JUKO edustaa yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa noin 18 000:ta JUKO-liittojen akavalaista palkansaajaa.
  • JUKO-liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa esimerkiksi tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.

Seuraa yliopistosektorin neuvotteluja tästä.

Ajankohtaista tietoa löydät myös Yliopistotes.fi-sivustolta

Valtiosektori

Neuvottelut valtion työntekijän virka- ja työehtosopimuksista alkoivat keskiviikkona 15. tammikuuta. Neuvottelut koskevat noin 80 000:ta palkansaajaa. Valtiolla yli puolet henkilöstöstä työskentelee akavalaisille JUKO-liittojen jäsenille tyypillisissä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.

Palkansaajia neuvotteluissa edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Julkisen ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. Työnantajapuolta edustaa Valtion työmarkkinalaitos.

  • Valtion hallinnon aloilla työskentelee asiantuntija-, johto- ja esimiestehtävissä 42 000 JUKO-liittoihin kuuluvaa akavalaista palkansaajaa.
  • JUKO-liittojen jäseniä on liki kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa. He työskentelevät muun muassa poliiseina, upseereina, tuomareina ja esimerkiksi keskushallinnon virkamiehinä, tullivirkamiehinä, verotarkastajina, projektipäällikköinä, osastopäällikköinä, tutkijoina sekä lukuisissa muissa ammateissa ja ammattinimikkeillä.

Seuraa valtion neuvotteluja tästä.

Kirkon sektori

Neuvottelut evankelis-luterilaisen kirkon työntekijän virka- ja työehtosopimuksista alkoivat keskiviikkona 15. tammikuuta. Neuvottelut koskevat noin 20 000:ta palkansaajaa. Kirkon virka- ja työehtosopimuksesta neuvottelevat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kirkon alat ja Kirkon työmarkkinalaitos.

  • Evankelis-luterilaisen kirkon asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä työskentelee noin 5 000 JUKO-liittoihin kuuluvaa akavalaista palkansaajaa.
  • Merkittävä osa heistä toimii pappeina, kanttoreina, diakonia- tai nuorisotyöntekijöinä. Myös hallinnon, viestinnän ja kasvatuksen tehtävissä työskentelee JUKO-liittojen jäseniä.

Seuraa kirkon neuvotteluja tästä.

 


Ylemmät toimihenkilöt YTN

Tieteentekijöiden jäseniä työskentelee myös yksityisellä sektorilla esimerkiksi ammattikorkeakouluissa ja yrityksissä tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä. Yksityisellä sektorilla työskentelevien tieteentekijöiden puolesta työehtosopimuksista neuvottelee Ylemmät toimihenkilöt YTN.

Ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakoulujen työehtosopimus on voimassa 31.3.2026 saakka. Vuoden 2025 palkantarkistuksista sovitaan osapuolten välillä 14.2.2025 mennessä. Mikäli osapuolet eivät kuitenkaan pääse sopimukseen vuoden 2025 palkankorotuksista, voidaan työehtosopimus irtisanoa päättymään 30.4.2025.

Seuraa YTN:n neuvotteluja tästä.

Uutinen päivitetty 13.2.2025


Lue myös: MIKSI TARVITAAN TYÖEHTOSOPIMUSTA?

Lue myös: TYÖTAISTELUT JA JÄRJESTÖVALMIUS