Tieteentekijät rakentaa siltoja ja vaalii yhteistyötä

Melissa Plath työskentelee projektipäällikkönä Helsingin yliopistossa. Hän on kokenut kansainvälisen yhteistyön tärkeyden niin henkilökohtaisella kuin ammatillisellakin tasolla.  

Jylhästä luonnosta ja tiiviistä yhteisöistä tunnetussa Montanassa syntynyt ja kasvanut Plath huomasi yllättävää tuttuuden tunnetta Suomessa, jonne hän muutti vuonna 2006 tekemään korkeakoulututkintoaan. Hänen intohimonaan oli kehityksen ja sellaisten poliittisten järjestelmien ymmärtäminen, joita kolonialismin perintö ei ollut tahrannut, mikä sai hänet valitsemaan Suomen ja Jyväskylän yliopiston.  

– Ilmaisesta maisteriohjelmastakaan ei ollut haittaa, mutta Jyväskylään opiskelemaan valtiotiedettä minut toi akateeminen kiinnostus. Keskityin sukupuolikiintiöihin ja valtionmuodostukseen konfliktinjälkeisissä skenaarioissa, varsinkin Afrikan maissa. 

Plathin nykyiseen työhön projektipäällikkönä Helsingin yliopistossa kuuluu merkittäviä hankkeita, jotka pyrkivät syventämään Euroopan yliopistojen yhteistyötä. Hankkeet, joissa hän on mukana, korostavat hänen sitoutumistaan kansainvälisen akateemisen yhteistyön parantamiseen. 

– Näiden Euroopan komission rahoittamien hankkeiden tavoitteena on poistaa esteitä yhteisten ohjelmien ja tiedon jakamisen tieltä. 

Kansainvälisten tutkijoiden turvaverkko 

Plathin henkilökohtainen matka ei ole ollut vailla haasteita. Hänen uransa alkua Suomessa leimasi stressi pätkäsopimuksista, oleskeluluvan umpeutumisen painostava uhka ja tarve ymmärtää paremmin oikeuksiaan kansainvälisenä työntekijänä. 

– Tämä epävarmuuden aika korosti EU:n ulkopuolisista maista tulevien tutkijoiden ja asiantuntijoiden Suomessa kohtaamia järjestelmätason ongelmia lupien uusimisesta yhteiskunnan toimintoihin osallistumisen mahdottomuuteen, kuten äänestämiseen ja luottokortin saamiseen. 

Käännekohta tuli, kun Plath löysi ystävänsä avulla Tieteentekijöiden liiton. Liitto tarjosi hänen kipeästi tarvitsemansa turvaverkon.  

”Tieteentekijöillä on elintärkeä rooli dialogin mahdollistajana, tuen tarjoajana ja sellaisten hallinnollisten uudistusten edistäjänä, jotka luovat Suomeen osallistavampaa ja tukevampaa akateemista ympäristöä.”

– Tieteentekijöistä sain sekä oikeudellista että ammatillista neuvontaa ja alustan, jonka avulla vaikuttaa akateemisen yhteisön hyvinvointiin.  

Osallistuminen Tieteentekijöihin ja siirtymä jäsenestä oman jäsenyhdistyksen aktiiviksi leimasi Plathin kehitystä kansainvälisen henkilöstön olosuhteiden parantamisen puolestapuhujaksi. 

Työtä on vielä jäljellä ja esteitä ylitettävänä 

Plathin tarina kertoo yleisemminkin Suomen akateemista yhteisöä koskevista laajemmista haasteista, kuten pätkäsopimusten epävarmasta luonteesta ja kansainvälisten asiantuntijoiden kohtaamista byrokratian esteistä.  

– Tieteentekijöiden missio ulottuu tieteellisen tutkimuksen perinteisten rajojen ulkopuolelle ja kattaa koko akateemisen maailman ekosysteemin, laboratoriotyöntekijöiden, hallintohenkilöstön ja kansainvälistä yhteistyötä rakentavien edunvalvonnan, Plath korostaa. 

Melissa Plathin matka Montanasta Suomeen kuvaa koko kansainvälisen akateemisen yhteisön kollektiivisia pyrkimyksiä ja pulmia. Suomen kansalaisuuden saaneena Plath pohtii lupatilanteeseen tehtyjä parannuksia, mutta tunnistaa jatkuvat haasteet, jotka vaativat huomiota.  

– Tieteentekijöillä on elintärkeä rooli sekä paikallisella että kansallisella tasolla dialogin mahdollistajana, tuen tarjoajana ja sellaisten hallinnollisten uudistusten edistäjänä, jotka luovat Suomeen osallistavampaa ja tukevampaa akateemista ympäristöä, Melissa Plath summaa. 

 


 

Liity nyt Tieteentekijöiden jäseneksi!

Tarjoamme kaikille uusille jäsenille liittymiskuukauden nyt ilmaiseksi. Kun liityt 1.9.-31.12.2024 Tieteentekijöiden jäseneksi, saat liittymiskuukauden veloituksetta. Sinun ei tarvitse tehdä mitään – täytä vain jäsenhakemus, ja liittymiskuukautesi on automaattisesti jäsenmaksuvapaa!  

LIITY JÄSENEKSI

Kampanjan ehdot: Kampanja on voimassa 1.9.-31.12.2024 välisenä aikana. Jäsenmaksuvapaa liittymiskuukausi on se kalenterikuukausi, jonka aikana jäsenmaksuhakemus on lähetetty. Jäsenmaksu maksetaan normaalisti seuraavan kalenterikuukauden ensimmäisestä päivästä lähtien. Lue lisää Tieteentekijöiden jäsenmaksuista täältä. Lisätietoja liittymisestä, jäsenyydestä ja kampanjasta voit tiedustella jäsenpalveluistamme