Tieteentekijöitä tarvitaan yksilön ja yliopiston väliin

Panu Minkkinen on titteliltään Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professori, mutta työnkuvaltaan monitieteellinen tutkija. Hänellä on poikkeuksellisen laaja-alainen näkökulma niin tutkimustyöhön kuin akateemiseen maailmaan ylipäätäänkin. 

Panu Minkkinen kasvoi keskiluokkaisessa perheessä, jossa annettuina vaihtoehtoina oli tietty määrä opintopolkuja. Näitä hän lähti karsimaan, ja oikeustieteen opinnot valikoituivat “poissulkemismenetelmän” kautta.  

– Yhtenä mahdollisuutena olivat teknilliset opinnot, joita en kokenut omakseni. Pyörryn verta nähdessäni, joten lääketiedekään ei ollut vaihtoehto. Isäni puolestaan oli ekonomi, enkä halunnut samalle alalle ainaisen vertailun pelossa. Muita vaihtoehtoja kuin oikeustiede ei oikeastaan jäänyt, Minkkinen naurahtaa.  

Intohimoa ja itsensä haastamista 

Minkkinen kertoo, ettei koskaan kokenut työskentelyä juristin ammatissa itselleen ominaiseksi. Monitieteellisyyden ja kansainvälistymisen mahdollisuudet kirkastuivat opintojen edetessä. Graduntekovaiheessa ohjaaja salli yhteiskunnallisen näkökulman mukaan tuomisen, ja siitä aukesi polku Minkkisen tulevalle uralle. 

– Monialaisesta tiedekentästä löytyi oma tapa työskennellä. Sosiaalinen kanssakäyminen voi olla kuluttavaa ja raskastakin, mutta lopulta löytyy pienempi yhteisö, jonka kanssa yhteistä ajatusta viedään eteenpäin.  

Minkkinen kuvailee, ettei hänen tarvitse saada tyydytystä työstä välittömästi, ja tämä on hyvä piirre tutkijalle. Pitkäjänteisyyden lisäksi hän korostaa itsensä haastamisen ja intohimon tärkeyttä akateemisessa työssä – ja elämässä ylipäätään. 

– Itsensä haastaminen avaa uusia ovia, ja intohimo pitää yllä innostusta. Tutkijan ammatissa suhde työhön on intohimon sanelema, eikä selkeitä työaikoja ole. Toisaalta työaika myös kolonialisoi vapaa-ajan, ja se on tässä työssä kaksiteräinen miekka. 

Koti löytyi Tieteentekijöistä 

Minkkinen toimi pitkän aikaa professorina Englannissa. Suhde Tieteentekijöihin syntyi  käytännön asioiden kautta Minkkisen palattua Helsinkiin vuonna 2011, kun ammattiyhdistykseen ja työttömyskassaan liittyminen tulivat ajankohtaisiksi.  

– Siinä sitten etsin itselleni kotia. Professori on titteli, enkä halunnut sen mukaan valita, kuten en myöskään juristin koulutuksen kautta. Lopulta koin, että olen puhdasverinen tutkija, eli tieteentekijä, jolloin Tieteentekijät on kotini. 

“Ei tiedettä tarvitse puolustaa ja vaalia, vaan ihmisiä, jotka sitä tekevät. Yksilön ja yliopiston väliin tarvitaan Tieteentekijöiden kaltaisia toimijoita.” 

Minkkisen mukaan läheskään kaikille ei ole selvää, miksi ammattiyhdistykseen kannattaa liittyä. Pragmaattiset syyt tulisi hänen mukaansa tiedostaa ja ymmärtää, työehtosopimuksista ja työttömyysturvasta lähtien. 

– Ammattiyhdistykseen ei liitytä vain sen takia, että se edustaa “jotakin”. Ammattiyhdistystoiminnassa tulee olla mukana strateginen missio. Toki mukava yhteistoimintakin on aina hyvä asia. Jo pelkissä peruskokouksissakin tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, ja esimerkiksi kansainvälisiltä tutkijoilta saa hyviä näkemyksiä eri kampusten olosuhteisiin ja mahdollisiin haasteisiin.

Tiede ei tarvitse suojeluaihminen tarvitsee 

Panu Minkkinen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen, että päätyi lopulta juuri Tieteentekijöihin. Samalla hän toteaa akateemisen yhdistyskentän haasteeksi pirstoutumisen: Tieteentekijät on vain yksi peluri kentällä, ja tiiviimpää yhteistyötä eri järjestöjen kesken tarvitaan.  

Minkkisen mukaan ilmapiiri esimerkiksi TES-neuvotteluissa on tänä päivänä erilainen kuin ennen. Yliopistot ovat menettäneet yhteisöllistä ja sympaattista olemustaan, muuttuen puhtaammin työnantajiksi. 

– Fakta on, että yliopistot ovat muuttuneet työnantajina kovemmiksi ja tylymmiksi. Ei tiedettä tarvitse puolustaa ja vaalia, vaan ihmisiä, jotka sitä tekevät. Ihmiset ovat se arvokas asia, jota tulee suojella. Yksilön ja yliopiston väliin tarvitaan Tieteentekijöiden kaltaisia toimijoita. 

 


 

Liity nyt Tieteentekijöiden jäseneksi!

Tarjoamme kaikille uusille jäsenille liittymiskuukauden nyt ilmaiseksi. Kun liityt 1.9.-31.12.2024 Tieteentekijöiden jäseneksi, saat liittymiskuukauden veloituksetta. Sinun ei tarvitse tehdä mitään – täytä vain jäsenhakemus, ja liittymiskuukautesi on automaattisesti jäsenmaksuvapaa!  

LIITY JÄSENEKSI

Kampanjan ehdot: Kampanja on voimassa 1.9.-31.12.2024 välisenä aikana. Jäsenmaksuvapaa liittymiskuukausi on se kalenterikuukausi, jonka aikana jäsenmaksuhakemus on lähetetty. Jäsenmaksu maksetaan normaalisti seuraavan kalenterikuukauden ensimmäisestä päivästä lähtien. Lue lisää Tieteentekijöiden jäsenmaksuista täältä. Lisätietoja liittymisestä, jäsenyydestä ja kampanjasta voit tiedustella jäsenpalveluistamme