Venäjän hyökkäyksen vaikutukset OKM:n toimialalla

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti 9.3., että Suomi jäädyttää korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön Venäjän kanssa. Lisäksi ministeriö suosittaa suomalaiskorkeakouluja pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa. Linjauksen mukaisesti uusia hankkeita ei tule käynnistää ja olemassa oleva organisaatioiden välinen yhteistyö keskeytetään toistaiseksi. Samalla jäädytetään Suomen ja Venäjän tai Valko-Venäjän väliseen viranomaisyhteistyöhön liittyvien uusien aloitteiden käsittely.

– Linjauksemme kohdistuvat Ukrainan tueksi, eivät venäläisiä opiskelijoita ja tutkijoita vastaan. Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta, ministeri Kurvinen totesi OKM:n tiedotteessa. Venäjään kohdistuvat pakotteet ja rajoitukset on suunnattu Venäjälle valtiona.

Uusi linjaus on herättänyt runsaasti kysymyksiä, ja opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut nettisivun, johon se päivittää tietoa Ukrainan tilanteen vaikutuksista ministeriön toimialalla. Sivulle päivitetään vastauksia myös tieteentekijöiden kysymyksiin, joita olemme välittäneet ministeriöön.

UKK-vastauksia korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Venäjä-yhteistyöstä 

Opetus-ja kulttuuriministeriön tiedote 9.3. 2022 Suomi jäädyttää korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön Venäjän kanssa – Suomessa olevia ukrainalaisopiskelijoita tuetaan

Финляндия замораживает сотрудничество с Россией в сфере высшего образования и научных исследований; находящимся в Финляндии украинским студентам оказывается поддержка