Tutkijoiden työelämän epäkohdat esillä Tieteentekijöiden liittokokouksessa 

Tieteentekijöiden ylin päätöksentekoelin, liittokokous oli koolla Teamsissa perjantaina 10.11.2023. Liittokokous päätti liiton ensi vuoden toiminnasta ja taloudesta sekä valitsi hallituksen jäsenet vuodelle 2024. 

Liiton puheenjohtaja Tero Karjalainen nosti liittokokouspuheessaan esiin Orpon hallituksen suunnittelemien työlainsäädäntömuutosten vaikutuksia tieteentekijöiden arkeen.

“Hallitusohjelman työelämälinjaukset heikentävät yksipuolisesti työelämässä heikommassa asemassa olevien työehtoja ja turvaa. Tieteentekijöiden tuore jäsenkysely kertoo, että määräaikaiset työsuhteet ja palvelussuhteen jatkumisen epävarmuus aiheuttavat tieteentekijöille epäterveellisen paljon stressiä. Esimerkiksi tutkimusrahoitusta käytetään jo nyt määräaikaisuuden perusteena liian laajasti. Iso osa tutkijoiden työsuhteista on pirstaleisia ja katkonaisia, ja määräaikaisten työsuhteiden perusteiden höllentäminen voi pahimmillaan vain lisätä epävarmuutta tieteentekijöiden työurilla entisestään,” Karjalainen summaa.

Yhdessä Akavan kanssa korostamme sopimisen tietä kohti tasapainoisia työmarkkinaratkaisuja. “Suomalainen yhteiskunta ja työelämä perustuu luottamukseen ja yhteisesti tehtyihin sopimuksiin. Hallitusohjelma horjuttaa tätä sopimusjärjestelmää ja rankaisee tahtomattaan epätyypillisissä työsuhteissa työskenteleviä kohtuuttomasti. Olemme valmiita toimiin osana Akava-yhteisöä,” Karjalainen toteaa.

Tiede- ja kulttuuriministeri toi tervehdyksen liittokokoukselle 

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala korosti historiallisia TKI-panostuksia ja tohtorikoulutuspilotin merkitystä tervehdyksellään liittokokoukselle. “Erittäin vaikeasta taloustilanteesta huolimatta teemme historiallisen suuret panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen,” ministeri Multala kertoo.

Tieteentekijöiden viesti tutkijoiden työelämän epävarmuudesta ja tutkijanuran vetovoiman parantamisesta on kuultu ministeriössä. ”Toivon myös, että nyt tekemillämme panostuksilla voidaan lisätä tutkijanuran vetovoimaa ja helpottaa etenkin nuorten tutkijoiden asemaa. Tällä hetkellä moni tutkija on tarpeettoman epävarmassa tilanteessa rahoituksen suhteen. Kilpailu kuuluu asiaan, mutta olisi hyvä, että yhä useampi väitöskirjatutkija voisi tehdä työtään esimerkiksi työsuhteessa,” ministeri jatkaa.

Liittokokous päätti ensi vuoden toiminnasta 

Kokoukseen osallistui 111 edustajaa 13 yhdistyksestä. Liittokokouksessa päätettiin liiton ensi vuoden toiminnasta ja taloudesta sekä käytiin keskustelua liiton sääntömuutoksista ja toimintastrategiasta. Tero Karjalainen jatkaa ensi vuonna liiton puheenjohtajana sekä varapuheenjohtajina jatkavat Sanni Tiitinen ja Pauli Väisänen.

Liiton hallitukseen valittiin ensi vuodelle seuraavat henkilöt ja heidän varaedustajansa:   

Varsinainen jäsen  Järjestö   Varajäsen  Järjestö  
Tommi Mäklin  HYT Joanna Töyräänvuori HYT
Juha Ylisalo  TuT Elina Pelto TuT
Stefan Baumeister  JYTTE Matti Leppäniemi JYTTE
Paula Silvén  TATTE Aura Lounasmaa TATTE
Jussi Hyvärinen  INA Kirsi Heino INA
Marko Helenius  3T Jorma Laaksonen ATTE
Hanna Lempinen  LaTi Saara Koikkalainen ITTE
Konsta Happonen  SATY Ville Kellokumpu OUTI

Lisätietoja:

Tero Karjalainen, puheenjohtaja

Johanna Moisio, toiminnanjohtaja

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)tieteentekijat.fi