Taimiteon istutukset käynnistyvät kesäkuussa

4H-liiton Taimiteko-hanke tekee konkreettisia toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi ja työllistää nuoria istuttamaan Suomeen uutta hiilinielua. Tieteentekijät on tänäkin vuonna yhtenä Taimiteko-kumppanina yhdessä Akavan ja sen muiden jäsenliittojen kanssa. 

Taimiteon Akava-metsä sijaitsee Utajärven Pehkeensuolla, jonka koordinaatit ovat 64 49’20.9″N 26 32’51.0″E (linkki avautuu Google Earth -näkymään). Yhteensä Akava-metsään istutetaan 8427 taimea, eli noin 4,2 hehtaaria uutta metsää. Tieteentekijöiden panoksella kompensoidaan 100 000 kg CO2-päästöjä istuttamalla 427 taimea. Suomalaisen hiilinielun kasvattaminen on yksi tärkeä tapa tehdä jotain konkreettista kestävän kehityksen edistämiseksi.

Taimiteossa käytetään Finforelian kotimaisia männyn ja kuusen taimia, joiden istutustyöt pyritään aloittamaan 13. kesäkuuta. Suomen 4H-liitto vastaa Akava-metsän maa-alueen hoidosta, ja tänä kesänä taimien istutustöissä työllistyy 16 nuorta Muhokselta ja Utajärveltä. Monelle heistä kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.

Akava-metsästä syntyy uudenlainen metsäinen oppimisympäristö lapsille ja nuorille, jossa järjestetään esimerkiksi koululaisten metsäpäiviä.

Yhteensä Taimiteko -hankkeessa istutetaan tänä kesänä taimia kaiken kaikkiaan noin 210 000 kappaletta ympäri Suomen, joka on yli 105 hehtaaria uutta metsää. Hiilinieluja lisätään istuttamalla taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä.

 

Lisätietoja: www.taimiteko.fi

Suomen 4H-liiton Nuoret ilmastotöissä -hankkeen pohjalta syntyneessä Taimiteko-toimintamallissa on tavoitteena istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Kestävä kehitys ja toimet sen edistämiseksi ovat 4H-toiminnan arkipäivää, ja nuoret tekevät päivittäin töitä 4H-harrastuksessaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

#taimiteko #4hsuomi #nuoret #ilmasto#tieteentekijät #akava