Happihyppelyä päivänvalossa ja kahvittelua Zoomissa – vinkkejä etätyöjaksamiseen

Vuosittain järjestettävillä Yliopistopäivillä käsitellään ajankohtaisia koulutuspoliittisia ja edunvalvontaan liittyviä yliopistoasioita. Tavoitteena on edistää yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja tehdä alaa tunnetuksi päättäjien ja vaikuttajien keskuudessa. 

Tänä vuonna puhutaan yliopistoyhteistyöstä ja sen kehittämisestä. Keskiössä ovat hyvinvointi ja jaksaminen. Kysyimme kahden liiton puheenjohtajalta, Yliopistojen opetusalan liitto YLL:in Santeri Palviaiselta sekä Tieteentekijöiden Maija S. Peltolalta, mikä on auttanut heitä pitkäksi venähtäneessä etätyöskentelyssä.

”Työn rytmi on täytynyt järjestää uudelleen. Näin pimeänä aikana huomaa, että päivänvalo ja raitis ilma auttavat jaksamaan ihan eri tavalla, joten happihyppely keskellä päivää on suositeltava. Aiemminhan on saattanut olla pimeää töihin mennessä ja töistä palatessa. Samoin opetuksen ja kokousten rytmitys on täytynyt opetella, tauotus on pakko järjestää”, toteaa Oulun yliopistossa yleisen kielitieteen lehtorina työskentelevä Palviainen.

Turun yliopistossa fonetiikan professorina toimiva Peltola kertoo, että hänen tutkimusryhmänsä on ottanut etäaikana tavaksi pitää säännöllisesti Zoom-kahvit, joissa jutellaan työasioiden lisäksi myös asian vierestä.

”Nämä tuokiot ovat olleet todella tärkeitä; eiväthän ne korvaa jatkuvaa käytävillä törmäilyä, mutta toimivat silti jonkinlaisena sosiaalisena liimana.”

Lisäksi Peltola kiittää yliopiston järjestämiä Kohtauspaikka-virtuaalitilaisuuksia. ”Ne ovat olleet oiva keino välittää tietoa ja synnyttää avointa keskustelua eri teemoista. Suositukset huomioivat ulkotilaisuudet ovat olleet myös hyvä idea. Esimerkiksi yliopiston aukiolla tarjoiltava joulupuuro on aika hauska juttu”, hän vinkkaa.

Yliopistopäivät järjestävät yhteistyössä OAJ, Yliopistojen opetusalan liitto YLL ja Tieteentekijät 27.11.2020. Tällä kertaa tapahtuma on poikkeuksellisesti verkossa.

Mikä on sinun tai työpaikkasi kehittämä hyvä käytäntö, joka on tukenut työssä jaksamista korona-aikana? Osallistu parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja kerro oma keinosi Twitterissä tunnisteella #koronakäytäntö.

#yopäivät2020 #koronakäytäntö