Lausunto valtion talousarviosta 2022

Tieteentekijät pitää tärkeänä pitkäjänteisen ja vakaan rahoitusnäkymän turvaamista korkeakoulutukselle ja tutkimukselle. 

  • Tiedeyhteisölle, koulutukselle ja tutkimustoiminnalle ei ole eduksi se, että tutkimusrahoituksen kehityksestä annetaan ristiriitaisia viestejä, joiden mukaan tieteeseen samaan aikaan sekä panostetaan että siltä potentiaalisesti leikataan.
  • Koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksen epävarmuus aiheuttaa lisäpaineita suoraan tieteentekijöille. Yliopistoissa rahoituksen epävarmuus konkretisoituu määräaikaisina työsuhteina.
  • Jatkuva epävarmuus riittävistä resursseista koulutukseen ja tutkimukseen heikentävät merkittävästi henkilöstön mahdollisuuksia toteuttaa koulutusta, tutkimusta, sekä vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta, yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja kansainvälisyyttä. Vaarana on opettajan- ja tutkijanurien houkuttelevuuden rapautuminen ja osaajien lisääntyvä siirtyminen joko ulkomaille tai täysin toisiin tehtäviin. Suomen osaamistasolle ja kilpailukyvyn nostolle tämä olisi katastrofaalista. Ilman korkealaatuista tutkimusta ei ole korkealaatuista koulutusta. 

Lausunto löytyy kokonaisuudessaan täältä:

Tieteentekijöiden lausunto valtion talousarviosta 2022 Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaostolle