Kuunnellen ja kysellen parempia jäsenpalveluita

Taiteen maisteri, teollinen muotoilija Ira Laitakari-Svärd aloitti lokakuussa Tieteentekijöiden kehittämisasiantuntijana. Tehtävä on liitossa uusi, ja Iran työhön lukeutuu yhdistysten tukemisen sekä jäsenpalveluiden ja rekistereiden kehittämisen ohella myös palvelumuotoilu.

Jäsenelle palvelumuotoilu tulee näkymään hänen mukaansa sellaisina uudistuksina, jotka jäsen kokee omikseen. ”Se tarkoittaa palveluja, etuja ja toimintoja, jotka tuntuvat jäsenistä tarpeellisilta ja helppokäyttöisiltä”, Ira selittää.

Menetelmä, jonka avulla Ira muotoilee palveluja eri ryhmille mielekkäiksi kuulostaa järkeenkäyvältä ja elävältä: Kysele, juttele ja kuuntele. Kommunikoi monessa kanavassa. Räätälöi. Hyödynnä palautetta. Hienosäädä jatkuvasti.

Iralla on vankka kokemus tuotteiden ja palveluiden käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ryyditettynä aimo annoksella järjestöosaamista. 1990-luvun puolivälissä alkanut ura matkapuhelimien suunnittelun parissa vaihtui vuonna 2007 järjestöjen jäsenpalveluiden kehittämiseen, kun hänet pyydettiin Yksityisalojen esimiehet ja asiantuntijat YTY ry:hyn. ”Lähdin YTY:yn jalkauttamaan jäsenlähtöistä ajattelua”, hän tiivistää.

Uusien tuulien tuominen toimintaan ja jäsenhankinta sujuivat Iralta sen verran mallikkaasti, että muutaman vuoden perästä Insinööriliitto houkutteli hänet leipiinsä. Seuraavan kahdeksan vuoden aikana Ira muun muassa osallistui Insinööriliiton työsuhdeneuvontaan, koulutti luottamusmiehiä ja yhdistysaktiiveja sekä rakensi jäsensegmentit ja palveluportfolion.

Tieteentekijöihin Ira innostui hakemaan, koska liitto on uudistunut viime aikoina juuri siihen suuntaan, johon hänen mielestään ammattiyhdistyksen pitääkin mennä. ”Haluan olla mukana etujoukoissa. Tykkään tehdä asioita uudistusten parissa”, hän toteaa.

Tieteentekijöiden yhdistyskoordinaattori Miia Ijäs-Idrobo jatkaa työtään erityisasiantuntijan nimikkeellä ja keskittyy muun muassa tiede- ja korkeakoulupolitiikkaan. Lisäksi hänen vastuulleen on siirtynyt osa Riku Matilaisen aiemmista tehtävistä, kuten liiton kansainvälinen toiminta ja jäsenten palkkaneuvonta.