Akavan puheenjohtajan valinta lähestyy

Akavan liittokokous valitsee keskusjärjestölle uuden puheenjohtajan marraskuussa. Tieteentekijät päättää ehdokkaastaan lokakuun lopussa.

Akavan nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder jättää tehtävän kesken nelivuotisen toimikauden, koska on asettunut ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Akavan liittokokous valitsee uuden puheenjohtajan 14.marraskuuta. Jokainen Akavan jäsenjärjestö voi asettaa ehdokkaita Akavan puheenjohtajan tehtävään liittokokouspäivään asti. Kukin jäsenjärjestö valmistelee ja tekee toimielimissään päätöksen, ketä ehdokasta se kannattaa puheenjohtajaksi. Toistaiseksi ehdokkaita on kaksi; JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren ja TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Tieteentekijät toivoo, että ehdokasasettelua tapahtuu ja saamme avoimet puheenjohtajavaalit. On tärkeää, että keskustellaan muun muassa Akavan puheenjohtajan roolista, ammattiyhdistysliikkeen suunnasta sekä millainen työmarkkinajärjestö tukee parhaiten jäseniä työelämän nopeissa muutoksissa.

Edellinen Akavan puheenjohtajavaali käytiin syksyllä 2020, jolloin Tieteentekijät päätti asettua tukemaan Fjäderin ainoaa vastaehdokasta, YKA:n Maria Teikaria. Tuolloin Akavan liittokokous valitsi Sture Fjäderin Akavan puheenjohtajaksi äänin 578–292.

Akavan puheenjohtajan tehtävä on kokopäivätoiminen. Hän muun muassa johtaa Akavan hallituksen työtä, on keskusjärjestön edustaja julkisuudessa sekä useissa työryhmissä, vastaa sidosryhmäsuhteista ja edunvalvontatoiminnasta, edistää Akavan liittojen edunvalvontaa ja osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön.

Päätös liittomme ehdokkaasta yhdistyslähtöisesti

Tieteentekijöiden jäsenyhdistysten edustajat päättävät liiton hallituksessa sitä, kenen ehdokkaan taakse liitto asettuu. Jäsenten kannattaa siis olla asian suhteen aktiivisia oman yhdistyksen suuntaan. Tieteentekijöiden hallitus haastattelee Akavan puheenjohtajaehdokkaita syyskuussa, ja päättää liiton kannasta 28.lokakuuta.

Akava järjestää ehdokkaille kaksi julkista paneelikeskustelua verkkolähetyksenä, jotka juontaa Eeva Lehtimäki. Ensimmäinen paneeli on tiistaina 13.syyskuuta klo 17-18  ja toinen tiistaina 8.marraskuuta klo 17.30-18.30. Lisäksi ehdokkaita esitellään Akavan verkkosivuilla.

 

Lue lisää:

[Akavan tiedote 22.8.2022]   Akavan liitot valitsevat Akavalle uuden puheenjohtajan marraskuussa

Akavan liittokokouksen työ- ja vaalijärjestys

Akavan liittojen jäsenmäärät

[Verkkosivujen uutinen 20.6.22]   Keskustelu Akavan puheenjohtajan roolista tarpeen

[Verkkosivujen uutinen 29.4.2020] Tieteentekijät tukee YKA:n ehdokasta Maria Teikaria

 

(7.9. 2022 Uutiseen täydennetty paneelien kellonajat.)