Osakligt beteende plågar universiteten – gör så här om du utsätts för trakasserier på din arbetsplats

Nästan en tredjedel av de yngre forskarna har utsatts för mobbning eller våld på sin arbetsplats. Forskarförbundets jurist Veera Keski-Säntti berättar hur du ska agera om du utsätts för trakasserier på din arbetsplats.  

Har du utsatts för trakasserier i din akademiska arbetsgemenskap? Du är inte ensam. Forskarförbundets enkät för yngre forskare 2024 synliggör att osakligt bemötande är alarmerande vanligt vid universiteten. Särskilt oroväckande är att fler än var femte yngre forskare upplever att hen har utsatts för diskriminering, mobbning eller trakasserier av en chef, handledare eller någon annan mer erfaren person.  

Forskarförbundets juridiska rådgivning kontaktas också regelbundet i frågor om situationer och erfarenheter som gäller trakasserier. Många behöver stöd och vägledning i svåra situationer. Jag ska nu belysa vad som avses med trakasserier och vad det lönar sig att göra om man utsätts för osakligt beteende på sin arbetsplats.  

Trakasserier äventyrar arbetstagarens hälsa  

I juridisk mening avses med trakasserier sådant bemötande som medför olägenhet eller fara för arbetstagarens hälsa. Trakasserier är systematiska och kontinuerliga negativa handlingar eller beteenden. Trakasserier är till exempel nedsättande och hånfullt prat, upprepad omotiverad kritik av arbetet och uteslutning från arbetsgemenskapen. Trakasserier från chefens sida kan även ta sig uttryck i missbruk av rätten till arbetsledning.    

Det kan därtill förekomma beteende som är trakasserier på grundval av lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män eller diskrimineringslagen. I värsta fall kan trakasserier uppfylla brottskännetecken.    

Det handlar inte nödvändigtvis alltid om trakasserier när ett bemötande eller beteende upplevs som obehagligt. Det är till exempel i sig helt normalt att medlemmarna i arbetsgemenskapen har sinsemellan avvikande åsikter och synpunkter som kan orsaka meningsskiljaktigheter. Det är inte heller fråga om trakasserier om man framför motiverad kritik eller av berättigade skäl ingriper i arbetsprestationen. Det kan ibland kännas mycket trist när arbetsgivaren vidtar åtgärder inom ramen för arbetsledningsrätten, även om det inte kan anses vara fråga om trakasseri.    

Gör så här om du utsätts för trakasserier 

Det är viktigt att ingripa i trakasserier och osakligt bemötande så fort som möjligt för att sätta stopp för det. Då hinner det inte uppstå skada för hälsan och arbetsförmågan hos den som har utsatts för trakasserierna. Arbetsgivaren är skyldig att ingripa efter att ha fått kännedom om trakasserier på arbetsplatsen.   

Om du utsätts för trakasserier på din arbetsplats: 

  • Bli inte ensam, utan ta kontakt med förtroendemannen, arbetarskyddsfullmäktigen eller förbundet.
  • Uttryck klart och tydligt för den som trakasserar att du anser att personen beter sig osakligt och att du inte godkänner beteendet. Be den som trakasserar att sluta med det osakliga beteendet. Om personen inte slutar med sitt osakliga bemötande, meddela senast nu din chef. Om det är din närmaste chef som utsätter dig för trakasserier, meddela chefens chef. Arbetsgivaren bör alltid underrättas skriftligen om trakasserier.
  • Många arbetsplatser har en intern verksamhetsmodell för trakasserisituationer. Om din arbetsplats har en sådan verksamhetsmodell, bekanta dig noggrant med den och följ anvisningarna i verksamhetsmodellen.
  • På grund av sakens natur kan det ibland vara svårt att påvisa osakligt bemötande och trakasserier. Därför är det viktigt att anteckna hur och när det förekommer osakligt bemötande. Det är också viktigt att spara alla osakliga meddelanden och e-postmeddelanden.   

Arbetsgivaren ska utreda konflikten opartiskt genom att höra båda parterna. Även den som anklagas för osakligt bemötande har rätt att bli hörd och framföra sin syn på situationen.  

Förtroendemannen och förbundets jurist hjälper  

När man har utsatts för trakasserier eller osakligt bemötande hjälper ofta redan det att man får möjligheten att berätta om det inträffade och att man får sin röst hörd. Här spelar förtroendemännen, arbetarskyddsfullmäktigen och chefen en viktig roll. Parterna i situationen ska aldrig lämnas ensamma.   

Om du utsätts för trakasserier, osakligt beteende eller mobbning på din arbetsplats, kan du alltid vända dig till förtroendemännen för att få hjälp. Förtroendemännen kan till exempel fungera som stödpersoner och hjälpa med att bedöma om det har förekommit trakasserier eller osakligt bemötande. Därtill kan de bidra i själva formuleringen av en anmälan om det osakliga bemötandet till arbetsgivaren. Förtroendemännen ger också information om arbetsplatsens interna anvisningar och verksamhetssätt. Du hittar kontaktuppgifterna till förtroendemännen på din arbetsplats i Forskarförbundets e-kontakter.  

Du får också stöd av förbundet och förbundets jurist. Vi hjälper dig att bedöma om det är fråga om trakasserier eller osakligt bemötande som avses i juridisk bemärkelse och som bör anmälas till arbetsgivaren. Vi stöder våra medlemmar på många olika sätt i hela utredningsprocessen och ser till att ärendet behandlas sakligt och opartiskt för parterna i konflikten.  

Om du utsätts för trakasserier på din arbetsplats eller om du misstänks för osakligt beteende, tveka inte att ta kontakt med förbundets juridiska rådgivning per telefon eller i e-kontakter.