Förhandlingar inom olika sektorer

Det pågår kollektivavtalsförhandlingar inom flera sektorer där medlemmar i Forskarförbundet arbetar.  

Just nu förhandlar man om avtalen för statens, kyrkans och universitetens anställda. Man ska också förhandla om avtalen för kommunernas och välfärdsområdenas personal denna vår. 

Flest medlemmar har Forskarförbundet inom universitetssektorn. I de förhandlingar som gäller universiteten, staten och kommunerna är det Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU som företräder förbundets medlemmar. När det gäller de forskare som arbetar inom den privata sektorn är det De Högre Tjänstemännen YTN som förhandlar om kollektivavtalen. 

Nedan hittar du information om förhandlingsläget för de olika sektorerna. Den senaste informationen hittar du via förhandlingsorganisationernas egna kommunikationskanaler, vilka det också lönar sig att följa

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU 

Universitetssektorn 

Förhandlingarna om kollektivavtalet för universiteten inleddes tisdagen den 4 februari. Det allmänna kollektivavtalet för universiteten löper ut den 31 mars 2025 och man har kommit överens om regelbundna förhandlingsmöten fram till utgången av mars. Det finns 13 universitet i Finland, med totalt 35 000 anställda. 

I förhandlingarna företräds löntagarna av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Fackförbundet Pro rf och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf. Arbetsgivarsidan företräds av Bildningsbranschen rf. 

  • I förhandlingarna om kollektivavtalet för universiteten företräder FOSU cirka 18 000 löntagare som är Akavamedlemmar som hör till FOSU-förbunden. 
  • De medlemmar i FOSU-förbunden som finns vid universiteten arbetar med uppgifter inom exempelvis forskning, undervisning, förvaltning och ledning. 

Här kan du följa förhandlingarna inom universitetssektorn. 

Du hittar aktuell information även på webbplatsen Yliopistotes.fi. 

Den statliga sektorn 

Förhandlingarna om tjänste- och arbetskollektivavtalen för de statligt anställda inleddes onsdagen den 15 januari. Förhandlingarna gäller cirka 80 000 löntagare. Inom den statliga sektorn arbetar mer än hälften av personalen med sådana sakkunnig-, chefs- och ledningsuppgifter som är typiska för de Akavamedlemmar som hör till FOSU-förbunden. 

I förhandlingarna företräds löntagarna av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf, Fackförbundet Pro rf och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf. Arbetsgivarsidan företräds av Statens arbetsmarknadsverk. 

  • Inom statsförvaltningen arbetar 42 000 löntagare som är Akavamedlemmar som hör till FOSU-förbunden med sakkunnig-, lednings- och chefsuppgifter. 
  • FOSU-förbunden har medlemmar vid nästan alla statliga ämbetsverk och inrättningar. De arbetar bland annat som poliser, officerare, domare och till exempel som tjänstemän inom centralförvaltningen, tulltjänstemän, skatterevisorer, projektchefer, avdelningschefer och forskare samt med en mängd andra yrken och yrkesbeteckningar. 

Här kan du följa förhandlingarna inom den statliga sektorn. 

Den kyrkliga sektorn 

Förhandlingarna om tjänste- och arbetskollektivavtalen för dem som är anställda inom den evangelisk-lutherska kyrkan inleddes onsdagen den 15 januari. Förhandlingarna gäller cirka 20 000 löntagare. Förhandlingarna om kyrkans tjänste- och arbetskollektivavtal förs av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kyrkosektorn och Kyrkans arbetsmarknadsverk. 

  • Cirka 5 000 löntagare som är Akavamedlemmar som hör till FOSU-förbunden arbetar med sakkunnig-, chefs- och ledningsuppgifter inom den evangelisk-lutherska kyrkan. 
  • En betydande andel av dem arbetar som präster, kantorer, diakoniarbetare eller ungdomsarbetare. Medlemmar i FOSU-förbunden arbetar också med uppgifter inom förvaltning, kommunikation och fostran. 

Här kan du följa förhandlingarna inom den kyrkliga sektorn.

 


De Högre Tjänstemännen YTN 

Forskarförbundets medlemmar arbetar också inom den privata sektorn, till exempel vid yrkeshögskolor och i företag, med uppgifter inom forskning, undervisning och förvaltning samt med sakkunnig-, chefs- och ledningsuppgifter. När det gäller de forskare som arbetar inom den privata sektorn är det De Högre Tjänstemännen YTN som förhandlar om kollektivavtalen. 

Yrkeshögskolorna 

Yrkeshögskolornas kollektivavtal är i kraft till och med den 31 mars 2026. Senast den 14 februari 2025 ska parterna ha kommit överens om lönejusteringarna för år 2025. Om parterna inte lyckas komma överens om löneförhöjningarna för år 2025, kan kollektivavtalet sägas upp så att det löper ut den 30 april 2025. 

Här kan du följa YTN:s förhandlingar.

Läs även: VARFÖR BEHÖVS KOLLEKTIVAVTAL? 

Läs även: ARBETSKONFLIKTER OCH BEREDSKAP