Det är ytterst viktigt att involvera de unga i forskning och beslutsfattande som berör dem. Jag önskar att man frimodigt arbetar tillsammans med unga för en vetenskap och forskning som tryggar levnadsvillkoren för framtida generationer, säger Sofia Laine, Årets forskare 2024.
Utmärkelsen Årets forskare har tilldelats Sofia Laine, docent i ungdomsforskning. Laine arbetar som forskningsprofessor vid Ungdomsforskningssällskapet.
– Laine har genom aktivt arbete synliggjort vikten av att de unga är delaktiga i beslutsfattande och forskning som gäller framtiden. Laines långa karriär inom Ungdomsforskningssällskapet är ett uppmuntrande exempel på att det är möjligt för forskare att skapa en betydande forskarkarriär även inom den tredje sektorn, betonar ordförande Tero Karjalainen.
Laine är docent i ungdomsforskning vid Tammerfors universitet och har en doktorsexamen i statsvetenskap från Helsingfors universitet inom området globala utvecklingsstudier. Utöver det har Laine en examen i dans- och rörelseterapi och hon har även arbetat som vetenskaplig redaktör. Hon kombinerar på ett kreativt sätt sin kompetens och utbildning genom att bland annat använda och utveckla konstnärliga och kroppsliga metoder inom ungdomsforskning.
– ”Kreativ rörelse för planetens välbefinnande är en av mina strävanden för att arbeta och forska organiskt och mångdimensionellt – och stödja andra perspektiv, orienteringar och positioner tillsammans med andra levande varelser. Kreativ rörelse ger utrymme för lek och fantasi. I dessa tider behöver vi bägge. Sådan forskning kräver ofta ett anti-reduktionistiskt engagemang för att man i den aktuella stunden ska kunna agera utan att ta på sig rollen som observatör och dokumenterare, säger Laine.
De unga önskar få medverka mer i forskning och i större utsträckning samarbeta med andra forskare
Laine leder forskningsprogrammet för planetarisk ungdomsforskning vid Ungdomsforskningssällskapet. Planetarisk ungdomsforskning är Laines nya initiativ inom ungdomsforskningen. Inom den planetariska ungdomsforskningen studeras ungdomar och ungdom i relation till planetens bärkraft, klimatförändringen och dess miljöeffekter. Den sporrar ungdomsforskningen till att även ta hänsyn till planetens hållbarhet, bland annat genom att kritiskt granska vad som hindar ungdomar från att delta i beslutsfattande som berör deras framtid.
– Många ungdomar är väl medvetna om allvaret i klimat- och miljökrisen och upplever att de nuvarande åtgärderna är otillräckliga. De kommer att leva längst med de beslut som fattas i dag i fråga om klimatet och en hållbar framtid. Laines arbete är ett förträffligt exempel på hur de ungas delaktighet i forskning och beslutsfattande som gäller dem och deras framtid bär frukt, sammanfattar Karjalainen.
I år har Laine arbetat med NUOLI, Ungas natur- och klimatgrupp under Statsrådets kansli. Gruppens uppgift är att stödja ministerierna i planering, genomförande och utvärdering av ungdomsdelaktighet, samt att trygga en säker och livsduglig framtid för unga, framtida generationer och naturen..
– Det är väldigt bråttom för samhällena att finna lösningar på den planetariska obalans som dagens unga och framtida generationer kommer att få kämpa med. På initiativ av NUOLI ungdomar och som svar på deras informationsbehov har vi på våren utarbetat en enkät till unga som är aktiva i olika organisationer. Nu har vi tillsammans analyserat, skrivit och rapporterat de första resultaten både till ungdomarna själva och presenterat dem på olika vetenskapliga arenor. Bland annat visar enkätsvaren att unga i organisationer önskar mer och varierat samarbete med forskare, konstaterar Laine.
Foton: Sami Perttilä
Årets forskare är ett pris på 5000 euro som årligen delas ut av Forskarförbundet till en samhällsaktiv och kvalificerad forskare. Bland dem som lämnade förslag har vi lottat ut ett presentkort till Lippu.fi och vinnaren har meddelats personligen. Valet gjordes av Forskarförbundets styrelse vid dess sammanträde den 18 oktober 2024.