Petteri Orpos regering skär ner på utbildning och högskolornas basfinansiering. Forskarförbundet påminner om att satsningar på utbildning och forskning är en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Utbildning, undervisning och forskning av hög kvalitet utgör grunden för Finlands framtid och välfärd. Dessa får under inga omständigheter urholkas.
Vid halvtidsöversynen beslöt regeringen att påskynda den ekonomiska tillväxten främst genom skattelättnader, som är kostsamma och för att de ökar den offentliga skuldsättningen. I besluten vid halvtidsöversynen glömde man bort att utbildning, undervisning och forskning av hög kvalitet spelar en viktig roll i att driva på den ekonomiska tillväxten.
Regeringen beslöt att högskolornas basfinansiering skärs ner med sammanlagt 65 miljoner euro åren 2026–2028. Högskoleutbildningen blir dessutom föremål för drygt 50 miljoner euro av de nedskärningar som regeringen redan tidigare beslutat gälla undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde.
– Nedskärningarna är som en våt trasa i ansiktet på forskarna. Det stärker inte förutsättningarna för att ägna sig åt forskning och utveckling av vetenskapligt tänkande. Konkret betyder detta att möjligheten att öka antalet tillsvidareanställningar försämras och även att forskarkarriärens attraktionskraft försvagas. I stället för försämringar behöver vi en långsiktig och bestående förstärkning av högskolornas basfinansiering, säger Forskarförbundets ordförande Antti Pajala.
Samtidigt som högskolornas basfinansiering skärs ner strävar regeringen efter att höja utbildningsnivån och att öka intagningen vid högskolorna. Enligt regeringsprogrammet ska minst hälften av alla unga vuxna avlägga högskoleexamen år 2030.
– Regeringens mål och fattade beslut står i strid med varandra. Om syftet är att öka intagningen vid högskolorna kan en eventuell tilläggsfinansiering av engångsnatur inte ersätta en stabil och bestående basfinansiering, påpekar Forskarförbundets verksamhetsledare Nina Hahtela.
– Höjningen av utbildningsnivån vilar redan i nu på att undervisningspersonalen arbetar på gränsen till vad de orkar med. För att målet ska kunna nås krävs det att intagningsplatserna finansieras fullt ut och att man sörjer för att personalresurserna är tillräckliga, fortsätter Pajala.
Forskarförbundet påpekar att satsningar på högskoleutbildningen är en investering som betalar sig själv tillbaka. Att arbetskraftens kompetens stärks är en förutsättning för ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Utbildning av hög kvalitet och utveckling av kompetensen skapar en nödvändig grund för innovationer och effektiv FoU-verksamhet som Finland är i akut behov av. Högskolornas verksamhetsförutsättningar tryggas bäst genom satsningar på en stabil och förutsägbar basfinansiering.
Små satsningar på högskolornas forsknings- och utvecklingsverksamhet
En positiv aspekt för vetenskap, forskning och högskoleutbildning är att regeringens beslöt stärka finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamhet. Samtidigt beslöt man för första gången att kanalisera finansieringen direkt till högskolornas basfinansiering.
Universitetens och yrkeshögskolornas forskning och forsknings- och utvecklingsverksamhet stärks med sammanlagt 30 miljoner euro 2026 och med 54 miljoner från och med 2027.
– Det är välkommet att forsknings- och utvecklingsfinansieringen riktas direkt till högskolornas basfinansiering, men i förhållande till behovet är beloppen mycket anspråkslösa, bedömer Pajala.
Forskarförbundet påminner om att forsknings- och utvecklingsfinansieringen i allt högre grad bör riktas direkt till forskningsverksamheten vid högskolorna. Med hjälp av en stark och stabil basfinansiering tryggas högklassig grundforskning och högskoleutbildning. Dessa utgör i sin tur grunden för Finlands tillväxt, konkurrenskraft och innovationer. Genom att sörja för basfinansieringen säkerställs även sambandet mellan forskning och utbildning och FoUI-verksamheten gagnar mångsidigt hela samhället.
Mer information:
Ordförande Antti Pajala
antti.pajala(at)tieteentekijat.fi
Verksamhetsledare Nina Hahtela
nina.hahtela(at)tieteentekijat.fi