Nytt kollektivavtal för universiteten: Försök med undervisningstak, löneökningar enligt allmän linje – strejkhotet avblåst

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade (FOSU) har godkänt riksförlikningsman Anu Sajavaaras medlingsförslag i arbetskonflikten vid universiteten. Även Pro och JHL samt arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen (Sivista) har godkänt förlikningsförslaget.

I och med att förslaget godkänts har det 24 timmar långa strejkhotet som gällde Helsingfors universitet och Åbo universitet den 27 maj avblåsts, då alla parter meddelade sitt godkännande på onsdagen.

Lönerna höjs totalt med 7,8 % under den nästan tre år långa avtalsperioden (21.5.2025–31.3.2028). Höjningarna följer den allmänna linjen som fastställts av exportindustrin. En betydande del av löneökningarna betalas som allmänna höjningar till alla universitetsanställda.

Efter över tre månaders förhandlingar betonar FOSU vikten av att även universitetsanställda nu får löneökningar enligt den allmänna linjen.

”Universiteten står inför ett verkligt test”

När det gäller undervisningstak som skyddar undervisnings- och forskningspersonal från överbelastning, framhåller FOSU att universiteten som arbetsgivare nu står inför ett verkligt test.

Förslaget innehåller element som ökar möjligheten till lokala överenskommelser om arbetshelheter som passar både personal och arbetsgivare, med målet att skapa en mer flexibel modell för att kombinera undervisning och forskning.

Om det under försöket uppstår oro för ökad arbetsbelastning, ska frågan behandlas lokalt utan dröjsmål.

Lösning av frågor kring lokala avtal kräver ömsesidig vilja och förtroende på arbetsplatsen. FOSU kommer att följa hur det lokala avtalandet utvecklas vid universiteten.

Avtalen om arbetsvillkor och löner för 35 000 anställda vid Finlands 13 universitet förhandlas av FOSU, Pro och JHL samt arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen (Sivista).

Universitetsstrejker är sällsynta – FOSU tackar alla deltagare

FOSU tackar alla som deltog i, stödde eller förberedde sig för strejken. Stödet för förhandlingarna och förhandlarna har varit avgörande.

Strejker inom universitetssektorn är sällsynta. Före strejken i Tammerfors var den senaste universitetsstrejken för sju år sedan vid Helsingfors universitet.

FOSUs förhandlare inom universitetssektorn | förhandlingschef Katja Aho (FOSU), universitetsdelegationens ordförande, verksamhetsledare Tarja Niemelä (Professorsförbundet), specialsakkunnig Hanna Tanskanen (Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ), förhandlingschef Petri Toiviainen (Högskoleutbildade samhällsvetare YKA) och förhandlingschef Reetta Kuosmanen (Forskarförbundet)

Undervisningstak | Universiteten kan genomföra ett försök som varar minst två läsår

  • Det finns möjlighet att inleda ett försök enligt det tilläggsprotokoll som hör till kollektivavtalet från och med den 1 augusti 2026. Varaktighet: läsåren 1.8.2026–31.7.2027 och 1.8.2027–31.7.2028.
  • Bestämmelserna i tilläggsprotokollet hindrar inte att nuvarande fungerande praxis fortsätter eller kräver att de ändras.
  • Om/när ett universitet genomför försöket, ska de nuvarande principerna för arbetsplaner ses över lokalt och vid behov bekräftas genom avtal. Målet är att stödja lokal överenskommelse till fördel för både arbetstagare och arbetsgivare, skapa fungerande vardagsrutiner på universitetsarbetsplatser och främja hållbar arbetsbelastning.
  • Principerna för försöket och de procentuella gränserna för undervisningsuppgifter anges i tilläggsprotokollet och ska följas om inget annat avtalas lokalt.
  • Om ingen lokal överenskommelse om arbetsplanernas principer görs, eller om arbetsgivaren och förtroendemännen är oense om behovet av att förnya praxis, kan universitetet eller dess enhet på arbetsgivarens beslut pröva ett nytt tillvägagångssätt för totalarbetstid under minst två läsår (1.8.2026–31.7.2028). Ändringar under försöket är möjliga, men måste avtalas lokalt.
  • Under försöket med totalarbetstid tillämpas inte principerna om arbetsplaner och maxantalet kontakttimmar som anges i kapitel 5, § 4, moment 4 i kollektivavtalet.
  • Obs! När arbetsplanen görs upp ska universitetsanställda alltid se till att alla arbetshelheter ingår i planen.
  • Tidsplan för försöket: Förberedelse (hösten 2025), start (början av 2026), uppföljning (våren 2026 och hösten 2027).

Nytt namn på det allmänna kollektivavtalet: Yliopistojen työehtosopimus (Universitetens kollektivavtal)

Avtalsperiod: 21.5.2025–31.3.2028
Löneökningar under perioden: Totalt 7,8 %
Huvudförhandlare: FOSU, Fackförbundet Pro, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen (Sivista)
Medlemmar i FOSU-förbunden arbetar vid universiteten i uppgifter som är typiska för högutbildade, såsom forskning, undervisning, administration och ledarskap.

Löneökningar per år

2025

  • Allmän höjning (yleiskorotus) på 2,5 % från 1 juli

2026

  • Allmän höjning på 2,2 % från 1 juni
  • Lokal höjning på (paikallinen erä) 0,3 % från 1 december (arbetsgivaren beslutar om fördelning)

2027

  • Allmän höjning på 2,0 % från 1 juni
  • Lokal höjning på 0,4 % från 1 december
  • Strukturell höjning (järjestelyerä) på 0,4 % från 1 januari

JUKO-förbunden kommer att informera sina medlemmar, förtroendemän och strejkledare mer i detalj om avtalet.

  • FOSUs universitetssektorsförbund kommer att informera sina medlemmar mer detaljerat om avtalets innehåll.
  • FOSU kommer att ordna en avtalsgenomgång för sektorns förtroendemän och undantagsvis även för strejkledare.

Översättning av Microsoft Copilot.