Anna Laakkonen arbetar som expert inom informations- och publiceringstjänsterna vid yrkeshögskolan Laurea. Arbetet är mycket mångsidigt: uppgifterna varierar från handledning gällande informationssökning och publicering till redaktionellt arbete med en webbtidning och expertuppgifter inom öppen vetenskap – och allt däremellan. Forskarförbundet har en stark roll när det gäller att skapa samhörighet i Laakkonens arbetsliv.
Anna Laakkonen utexaminerades 2008 som magister i samhällsvetenskap från Tammerfors universitet med informationsvetenskap som huvudämne. Hennes vägen mot sitt nuvarande arbete kännetecknades av snuttjobb och alterneringsledighetsvikariat inom den egna branschen. Anna Laakkonen inledde 2009 sitt arbete som informatiker vid yrkeshögskolan Laurea.
– Ur sysselsättningssynpunkt utexaminerades jag vid den värsta möjliga tidpunkten, precis innan recessionen slog till 2008. Med tanke på mitt arbetslöshetsskydd gick jag med i Akava redan under studietiden för att tjäna in medlemsmånader. Omkring 2015 bytte jag inom Akava till Forskarförbundet och dess medlemsförening för Akademiska Informationsspecialister.
Laakkonen anser sig vara en generalist till sin arbetsbeskrivning. Arbetet omfattar förutom interna uppgifter inom arbetsgemenskapen även samarbete med arbetsgrupper för publikation av öppen vetenskap och kring professionell publicering.
– Det känns meningsfullt att synliggöra forsknings- och utvecklingsarbetet vid yrkeshögskolan. Om jag ska sammanfatta min arbetsbeskrivning i ett ord är jag en möjliggörare: mitt arbete underlättar andras arbete.
En arena för professionell identitet och intressebevakning
Anna Laakkonen tycker det är viktigt att vara en del av gemenskapen i Forskarförbundet. Att höra till en fackorganisation är fördelaktigt både med tanke på yrkesutvecklingen och till exempel utkomstskyddet för arbetslösa, men medlemskapet fyller också en annan funktion.
– Jag identifierar mig i första hand med mitt yrkesområde och med Forskarförbundet – de utgör mitt nätverk. Jag ser Forskarförbundet som en arena och en gemenskap där jag får veta vad som pågår i min bransch. Även intressebevakning är viktigt; att det finns någon som representerar min bransch i samhället.
”Jag ser Forskarförbundet som en arena och en gemenskap där jag får veta vad som pågår inom min sektor. Även intressebevakning är viktigt; att det finns någon som representerar min bransch i samhället.”
I Forskarförbundet spelar också medlemsföreningarna och lokalföreningarna en viktig roll. Laakkonen hör till styrelsen för sin medlemsförening, Akademiska Informationsspecialister, för närvarande som suppleant.
– Utöver styrelsearbetet deltar jag i mitt arbete i nationella arbetsgrupper som fokuserar till exempel på den öppna vetenskapens perspektiv. Medverkan i arbetsgrupperna ger mig ett bredare perspektiv på mitt arbete och mina arbetsrutiner.
Arbete för det gemensamma bästa
Under coronatiden begränsades även Forskarförbundets evenemang och gemensamma möten, och webbmöten blev en del av vardagen. Anna Laakkonen anser att mötena är en viktig del av arbetet.
– Över lag är det viktigt att arrangera aktuella evenemang. Det är trevligt att få ett ansikte för någon man har kommunicerat med per e-post. Det sänker tröskeln för att ta kontakt i det dagliga arbetet och gör det lättare att utbyta information.
Forskarförbundets uppgift är att försvara förutsättningarna för att bedriva vetenskap och att främja välbefinnandet för den mångskiftande forskargemenskapen. Som expert inom informationsbranschen har Anna Laakkonen en tydlig bild av vilka värderingar hon vill värna om som en del av forskarsamfundet.
– Enligt min mening hör det till en vetenskaplig attityd att vara öppen för det nya, men att också förhålla sig kritisk till det man ser. I dag väger informationskompetens och ett kritiskt förhållningssätt allt tyngre. Jag vill också själv dela med mig av rätt information: det bäddar för utveckling av det gemensamma bästa.
Bli medlem i Forskarförbundet nu!
Nu erbjuder vi alla nya medlemmar anslutningsmånaden gratis. När du blir medlem i Forskarförbundet 1.9–31.12.2024 får du anslutningsmånaden avgiftsfritt. Du behöver inte göra något – fyll bara i medlemsansökan så befrias du automatiskt från medlemsavgiften för anslutningsmånaden!
Villkor för kampanjen: Kampanjen pågår 1.9–31.12.2024. Den kostnadsfria anslutningsmånaden är den kalendermånad under vilken medlemsansökan skickas in. Du betalar medlemsavgiften normalt från och med den första dagen i följande kalendermånad. Läs mer om Forskarförbundets medlemsavgifter här. Vill du ha mer information om att bli medlem, om medlemskapet eller om kampanjen, kan du kontakta våra medlemstjänster.