Melissa Plath arbetar som projektledare vid Helsingfors universitet. Hon har insett vikten av internationellt samarbete på både ett personligt och ett professionellt plan.
Plath är född och uppvuxen i Montana, en amerikansk delstat som är känd för sina vidsträckta landskap och sammansvetsade samhällen. När Plath år 2006 flyttade till Finland för att bedriva högskolestudier, upptäckte hon till sin förvåning att landet kändes bekant. De nordiska länderna lockade eftersom Plath brann för att förstå utveckling och politiska system som inte var så befläckade av det koloniala arvet. Hennes val föll på Finland och Jyväskylä universitet.
– Det skadade inte att magisterprogrammen var gratis, men det var på grund av mina akademiska ambitioner som jag började studera statsvetenskap i Jyväskylä. Mitt fokus låg på könskvotering och nationsbygge i postkonflikt länders framtidsbilder tex i Afrika.
I sitt nuvarande arbete som projektledare vid Helsingfors universitet har Plath en ledande roll inom betydande projekt som ska fördjupa samarbetet mellan europeiska universitet. Projekten som Plath går i spetsen för med demonstrerar hennes engagemang i att stärka det internationella akademiska samarbetet.
– Initiativen som finansieras av Europeiska kommissionen syftar till att avlägsna hinder som står i vägen för gemensamma program och delad kunskap.
Ett skyddsnät för internationella akademiker
På ett personligt plan har Plath ändå inte varit förskonad från utmaningar. Under den första tiden i Finland präglades hennes karriär av en stress över korttidsavtal, ett överhängande hot om att visumet skulle tilländalöpa och ett behov av att bättre förstå sina rättigheter som en internationell arbetstagare.
– Den här osäkra perioden gjorde mig uppmärksam på de systemiska problem som forskare och arbetstagare från länder utanför EU ställs inför i Finland, från att förnya tillstånd till att inte kunna delta till fullo i samhällets funktioner och från att rösta till att skaffa kreditkort.
”På både lokal och nationell nivå spelar Forskarförbundet en avgörande roll i att underlätta dialog, erbjuda stöd och lobba för statliga reformer i syfte att skapa en mer inkluderande och stödjande akademisk miljö i Finland.”
Vändpunkten kom när Plath via en vän blev medveten om Forskarförbundet. Förbundet utgjorde det skyddsnät hon desperat behövde.
– Forskarförbundet är en källa jag kan vända mig till i juridiska och yrkesmässiga frågor, men också en plattform där jag aktivt kan bidra till att stärka välbefinnande i den akademiska gemenskapen.
Allt eftersom Plath har engagerat sig i Forskarförbundet, först som medlem och sedan i en aktiv roll i lokalföreningen, har hon utvecklats till att bli en förespråkare för bättre förhållanden för internationella arbetstagare i Finland.
Arbete att utföra och hinder att övervinna
Plaths berättelse utgör ett exempel på de problematiska utmaningar som berör det akademiska samfundet i Finland, inte minst ovissheten kring korttidsanställningar och de byråkratiska hinder som internationella arbetstagare möter.
– Forskarförbundets uppgift sträcker sig bortom de traditionella forskningsgränserna och omfattar hela den akademiska världens ekosystem. Förbundet arbetar för laboranter, administratörer och internationella brobyggare, betonar Plath.
Melissa Plaths resa från Montana i USA till Finland återspeglar de kollektiva målsättningar och svårigheter som gäller den internationella akademiska världen. Plath, som i dag är finsk medborgare, anser att det har skett förbättringar i tillståndsfrågorna. Samtidigt är hon medveten om att det finns aktuella utmaningar som behöver åtgärdas.
– På både lokal och nationell nivå spelar Forskarförbundet en avgörande roll i att underlätta dialog, erbjuda stöd och lobba för statliga reformer i syfte att skapa en mer inkluderande och stödjande akademisk miljö i Finland, konstaterar Melissa Plath.
Bli medlem i Forskarförbundet nu!
Nu erbjuder vi alla nya medlemmar anslutningsmånaden gratis. När du blir medlem i Forskarförbundet 1.9–31.12.2024 får du anslutningsmånaden avgiftsfritt. Du behöver inte göra något – fyll bara i medlemsansökan så befrias du automatiskt från medlemsavgiften för anslutningsmånaden!
Villkor för kampanjen: Kampanjen pågår 1.9–31.12.2024. Den kostnadsfria anslutningsmånaden är den kalendermånad under vilken medlemsansökan skickas in. Du betalar medlemsavgiften normalt från och med den första dagen i följande kalendermånad. Läs mer om Forskarförbundets medlemsavgifter här. Vill du ha mer information om att bli medlem, om medlemskapet eller om kampanjen, kan du kontakta våra medlemstjänster.