Neuvottelukierroksissa on eroa

Tieteentekijöiden liiton viestintäpäällikkö Kirsti Sintonen reflektoi Jytten blogissa juuri päättynyttä kevään 2020 tes-neuvottelukierrosta. Uusi 27.3 julkistettu työehtosopimus turvaa palkkakehityksen ja työrauhan kahdeksi vuodeksi.

Yliopistolaisilla on uusi kahden vuoden mittainen työehtosopimus. Koronavirustilanteen vuoksi neuvotteluja käytiin nopeutetussa aikataulussa maaliskuun puolesta välistä lähtien ja tulosta tuli ennen sopimuskauden umpeutumista. Neuvottelutulos saatiin aikaiseksi myöhään sunnuntai-iltana 22.3. ja sopimuksen sisältö tuli julkiseksi 27.3, kun kaikkien neuvotteluosapuolten hallinnot olivat sen hyväksyneet. Vanha työehtosopimus oli umpeutumassa maaliskuun viimeisenä päivänä. Yliopistosektorilla oli kunnia olla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn päänavaaja tällä neuvottelukierroksella.

Neuvottelijat osoittivat sitä vastuuta, jota tässä tilanteessa tarvittiin. Vaikka koronavirusepidemia sulki yliopistojen ovet, yliopistolaiset tekevät koko ajan töitä etänä. Opetus ja tutkimus pyörivät kotikonttoreilla. Oli siis tärkeää, että tes-neuvottelut hoidettiin etunojassa. Uudella työehtosopimuksella turvataan työrauha kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

On varmaan reilua todeta, että myös yliopistotyönantajaa edustava Sivistystyönantajat tunsi tilanteen edessä vastuuta. Vaikka neuvottelupöydässä riitti vääntöä ja draaman kaarta, lopputulosta voi varmaan pitää kaikkien osapuolten kannalta asianmukaisena tässä vaikeassa saumassa.

Nyt käytyä neuvottelukierrosta voi luonnehtia täysin erilaiseksi kuin edellistä. Vuoden 2018 talvella neuvottelujen takaraja umpeutui ja ratkaisua jouduttiin hakemaan valtakunnansovittelijan toimistosta Helsingin Bulevardilta. Kun työnantaja hylkäsi ensimmäisen sovintoesityksen, ajauduttiin historialliseen lakkoon. Helsingin yliopiston henkilöstö oli yhden päivän lakossa Kalevalan päivänä 28.2.2018. Tukimielenilmauksia pidettiin kaikissa yliopistokaupungeissa. Me olemme yliopisto 2.0 -henki lämmitti sen talven kylmimpänä pakkaspäivänä.

Järjestöllinen valmius, jota yliopistoväki osoitti helmi-maaliskuussa 2018, jäi yliopistotyönantajan mieleen. Tällä kierroksella valmiuden rakentaminen ja osoittaminen aloitettiin hyvissä ajoin. Me yliopisto 3.0 -rintanapit olivat palkansaajia edustavien neuvottelijoiden rintapielissä jo ensimmäisenä neuvottelupäivänä. Sosiaalisen median kanavilla jaettiin yliopistolaisten tavoitteita avaavia somekuvia. Lakkopäälliköitä koulutettiin. Heiltä ja liittojen muilta aktiivitoimijoilta pyydettiin ja saatiin blogikirjoituksia. Vaikka nämä voivat tuntua pienehköiltä toimenpiteiltä, on tiedossa, että työnantajataho seuraa varsin tiiviisti järjestöjen somekanavia. Vaikuttavuus kumpuaa pienistä puroista ja yhteisöllisyydestä.

Kaksi vuotta kuluu hämmästyttävän nopeasti. Tieteentekijät ja muut yliopistosektorin järjestöt ryhtyvät virittelemään uusia vaikuttamistoimia viimeistään jo vuoden päästä.

Tänä keväänä olisi hyvä tuoda näkyväksi yliopistolaisten etätyötä. Sosiaalisen median kanaville voi laittaa esimerkiksi kuvia sieltä kotikonttoreilta aihetunnisteella #etäyliopisto. Jaamme näitä mieluusti Tieteentekijöiden somessa.

Lopuksi on syytä muistuttaa, että tässä poikkeustilanteessa tulee huolehtia omasta jaksamisesta. Etätöissä työn ja vapaan raja tuppaa hämärtymään entisestään.

 

Kirsti Sintonen
viestintäpäällikkö, Tieteentekijöiden liitto
JUKOn yliopistosektorin viestintävastaava