Fenix Collegium -palkinto: ehdota hyvää työtoveria 12.4.2023 mennessä

Tampereen yliopiston tieteentekijät (TATTE) ry jakaa keväällä 2023 perinteisen Fenix Collegium -palkinnon. Ehdotuksia palkinnonsaajaksi otetaan vastaan 12.4.2023 saakka.

Tatten Fenix Collegium -palkinto jaetaan jälleen tänä vuonna, ja ehdotuksia palkinnon saajiksi voi nyt jättää. Palkinnolla halutaan antaa tunnustusta Tampereen yliopistossa toimiville ihmisille, jotka ovat oman työyhteisönsä tukipilareita. Palkinnon peruste ei ole ansioituminen tieteentekemisessä tai opetustehtävissä, vaan yksinkertaisesti hyvä työtoveruus: hyvän hengen ylläpitäminen omassa työyhteisössä, työtovereille annettu vertaistuki tai luottamus, käytännön arkinen yhteistyö ja solidaarisuus.

Fenix Collegium -palkinto on suuruudeltaan tuhat euroa. Palkinnon saaja voi käyttää summan työtovereidensa kesken tavalla, jonka katsoo parhaiten edistävän työyhteisönsä hyvinvointia. Tämän lisäksi luovutetaan palkinnonsaajan työyhteisöön tamperelaistaiteilija Mikko Tapion tekemä Fenix Collegium -kiertopalkinto.

Palkinto on saanut nimensä feeniks-linnusta, myyttisestä pyhästä linnusta, joka saapuu aina kun apua kipeimmin tarvitsee. Aikansa tultua täyteen feeniks palaa roihuten tuhkaksi, mutta tuhkasta nousee aina uusi lintu, ja tarina alkaa alusta. Feeniks-linnun nousu tuhkasta on rinnastettu tilanteeseen, jossa surkeassa elämäntilanteessa elävä ihminen raivaa tiensä rikkaaksi ja kuuluisaksi. Tampereen yliopiston tieteentekijöiden palkinnossa feeniks-lintu symboloi tiedeyhteisön itse itseään korjaavaa ja rakentavaa voimaa, joka ei tarvitse uudistuakseen autoritaarista johtamiskulttuuria eikä tieteen tähtikulttia. Tatte haluaa palkinnolla osoittaa arvonantonsa tieteentekijöille, jotka näkevät tasa-arvoisen, kollegiaalisen yhteisön keskeisenä tieteen tekemisen edellytyksenä ja luovana voimana.

Palkinnon saajaksi voi ehdottaa ketä tahansa Tampereen yliopistoyhteisön jäsentä. Ehdotetun henkilön ei tarvitse olla Tatte ry:n jäsen. Ehdokkaan kilpailuun voi ilmoittaa vähintään kolme hyvän kollegan työkaveria, joista vähintään yhden tulee olla Tatten jäsen. Palkinnon ovat aiempina vuosina saaneet Sanna Raudaskoski (2011), Tarja Aaltonen (2012), Elias Pekkola (2013), Lina van Aerschot (2015), Yulia Shumilova (2017) ja Veli-Matti Värri (2019). Edellisen kerran 2021 annetun palkinnon sai Teijo Räty.

Ehdotukset enintään sivun mittaisine perusteluineen pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen puheenjohtaja@tatte.fi viimeistään 11.4.2023 klo 23.59. Voittaja julkistetaan ja palkinto luovutetaan Tatten vapputapahtumassa perjantaina 28.4.2023 Tampereen yliopistolla.