Ohjeita työttömyyden varalle

Tutkija ja hänen perheensä tietävät mitä konkreettisimmin, miten aito ongelma työttömyys on yliopistojen pätkätyöläisille ja apurahatutkijoille. Sitä suurempi on ollut tyrmistys, kun työvoimaviranomaiset ovat viime vuosina hylänneet yhä useamman tutkijan työttömyyspäivärahahakemuksen. Aiemmin ongelmat ovat koskeneet lähinnä väitöskirjatutkijoita, joiden on täytynyt erityisesti osoittaa, että eivät ole päätoimisia opiskelijoita. Viime aikoina kielteisiä päätöksiä ovat saaneet myös väitelleet tutkijat sekä apurahatutkijat, jotka on rinnastettu ”itsensä työllistäviin yrittäjiin”.

Tutkimusrahoitusten ja tutkijoiden työsuhteiden erityispiirteet tunnetaan työvoimatoimistoissa huonosti, ja kohtelu vaihtelee paikkakunnittain. Tieteentekijöiden liitto taistelee tutkijoiden työttömyysturvan puolesta, ja liiton asiamiehet auttavat työttömiä selviytymään pykälä- ja päätösviidakossa. Työsuhteen tai tutkimusrahoituksen aikana on syytä huolehtia jäsenmaksun maksamisesta (myös apurahatutkijana), jotta oikeus kassan päivärahaan ja liiton palveluihin säilyy. Muista myös tallettaa palkkatositteet ja muut tärkeät työsuhteesta ja rahoituksesta kertovat asiakirjat.

Nykyisen soveltamiskäytännön perusteella näyttää siltä, että tutkijan kannattaa tutkimuksen aikana hankkia myös muuta työkokemusta, joka ei liity suoraan tutkimukseen. Tällöin työvoimahallinnon on helpompi tunnistaa tutkija tavalliseksi palkkatyöläiseksi, jolla on työttömyyden tullen oikeus työttömyysturvaan.

Ajantasaiset tiedot ja toimintaohjeet löydät Tieteentekijöiden liiton infosivuilta:

Tieteentekijöiden liitto: yleistä työttömyysturvasta

Tieteentekijöiden liitto: ansiosidonnainen työttömyysturva (toimintaohje)