Helsingin yliopisto ilmoitti 14.11.2024 käynnistävänsä tohtorikoulutuksen uudistamisen kehittämisohjelman. Ohjelman tavoittena on supistaa tohtoriohjelmien lukumäärää tarjoamalla suurempia ja tehokkaampia ohjelmakokonaisuuksia 1.1.2026 eteenpäin.
Tohtoriohjelmien yhdistäminen ei täysin vastaa eri tieteenalojen erilaisiin tarpeisiin ja saattaa jopa johtaa ei-toivottuihin lopputuloksiin monitieteenalaisissa tiedekunnissa. Lisäksi tohtoriohjelmien yhdistäminen kasvattaa entisestään kuilua tutkijoiden ja tohtorikoulutuksen päätöksentekijöiden välillä. Tehostamisohjelma ei myöskään huomioi muita tohtorikoulutuksen tehokkuuden kannalta olennaisia tekijöitä, kuten tohtorikoulutettavien rahoituslähteiden turvaamista ja työhyvinvointia.
Me Helsingin yliopiston tieteentekijöissä näemme, että rakenteellisten uudistusten ja yliopiston strategisten tavoitteiden lisäksi kehittämisohjelman lähtökohdiksi tulisi ottaa tohtorikoulutettavien ja heidän ohjaajiensa tarpeet. Olemme laatineet alle listan suosituksia, jotka toivomme tohtorikoulun huomioivan kehittämisohjelman puitteissa.
Suosituksemme
Tutkinto-oikeudet
- Tavoitteeksi tulee ottaa malli, jossa jokaiseen myönnettyyn tutkinto-oikeuteen liitetään vähintään neljäksi vuodeksi turvattu rahoitus ja työsopimus.
- Tutkinto-oikeuden myöntämisen edellytyksenä tulee olla molemminpuolinen sitoutuminen aktiiviseen ohjaussuhteeseen.
Vuosilomaa vastaavat vapaat
- Tohtorikoulutettaville täytyy sallia riittävä työsuunnitelmaan merkittävä vuosiloma.
- Ohjaajien tulee varmistaa, että tohtorikoulutettavat ymmärtävät ja käyttävät oikeuttaan vuosilomaan työehtosopimuksen mukaisen kokonaistyöajan puitteissa.
Palkat
- Tohtorikoulutettaville täytyy tehdä selväksi heidän oikeutensa työehtosopimuksen mukaiseen tutkinnon etenemiseen perustuvaan palkkakehitykseen.
- Yliopiston tulee varmistaa, että tohtorikoulutettavat saavat heille kuuluvat työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset ohjaajan aktiivisuudesta huolimatta.
Perehdyttäminen
- Työehtosopimuksen, luottamushenkilöiden, työsuojeluvaltuutettujen ja henkilöstöjärjestöjen roolin selittäminen tulee sisältyä perehdytysohjelmaan, kattaen myös ammattiliittojen sekä korkean järjestäytymisasteen merkityksen avaamisen ulkomaalaistaustaisille tohtorikoulutettaville.
- Yliopiston tulee parantaa uusille tohtorikoulutettaville annettavaa perehdytystä. Mielestämme nykyinen tapa järjestää Zoom-tilaisuuksia ei ole riittävä. Tohtorikoulutettavat ansaitsevat henkilökohtaisemman ja paikallisemman perehdytyksen kollektiivisen paikan päällä tapahtuvan perehdytyksen lisäksi.
Kansainvälisyyden huomioiminen
- Ulkomaalaistaustaisille tohtorikoulutettaville tulee tarjota tukea maahanmuuton järjestämiseen, kattava perehdytys suomalaiseen työkulttuuriin ja työmarkkinajärjestelmään, sekä mahdollisuus kotimaisten kielten opiskeluun.
- Suomen ja ruotsin kieliopinnot tulee sallia osana työsuunnitelmaa ja ulkomaalaistaustaisten tohtorikoulutettavien opintosuunnitelmaa.
Opetus
- Tohtorikoulutettaville määrättävän opetustyön tulee tukea väitöskirjatyötä.
- Tohtorikoulutettaville tulee taata vapautus opetustyöstä, mikäli heidän tutkintonsa edistyminen sitä edellyttää.
Ohjaus
- Yliopiston tulee varmistaa, että ohjaajilla on riittävät resurssit ja tuki ohjaamiseen.
- Ohjaajia ei tule painostaa ottamaan liian montaa ohjattavaa yhtä aikaa.
Apurahatutkijat
- Apurahatutkijoille tulee tarjota osa-aikainen työsopimus, joka mahdollistaa myös työterveyshuollon piiriin pääsyn.
- Mikäli apurahatutkijan nettotulo jää työehtosopimusta vastaavaa palkkaa alhaisemmaksi, tulee erotus kattaa työsopimuksen kautta maksettavalla palkalla.
Hajanaiset rahoituslähteet ja useat määräaikaiset työsopimukset aiheuttava merkittävää henkistä kuormitusta tohtorikoulutettaville 1,2,3 ja pidentävät valmistumisaikoja. Mikäli Helsingin yliopisto on sitoutunut strategiseen tavoitteeseensa olla “paras paikka opiskella ja työskennellä” 4, tulee yliopiston samoin sitoutua tohtorikoulutusta tehostaessaan ottamaan huomioon ja parantamaan tohtorikoulutettavien työoloja sekä työhyvinvointia. Kannnustammekin tohtorikoulua käymään aktiivista keskustelua henkilöstöjärjestöjen ja ammattiliittojen edustajien kanssa kehittämisohjelman aikana.
- Tieteentekijöiden kysely nuoremmille tutkijoille, Tieteentekijöiden liitto (2024), saatavilla osoitteesta https://tieteentekijat.fi/assets/uploads/2024/09/Tieteentekijat_kyselynuoremmilletutkijoille_2024.pdf
- Varmaa on vain epävarmuus: Raportti kyselystä Helsingin yliopiston apurahatutkijoille 2020, Helsingin yliopiston tieteentekijät (2021), saatavilla osoitteesta https://tieteentekijat.fi/assets/uploads/2021/05/HUART_Survey_report_2021.pdf
- Peräkkäin, rinnan ja päällekkäin: Tieteentekijöiden liiton jäsenkysely 2022, Antero Puhakka (2023), saatavilla osoitteesta https://tieteentekijat.fi/assets/uploads/2023/10/Perakkain-rinnan-ja-paallekkan-12102023.-ejulkaisu.pdf
Helsingin yliopiston strategia 2021–2030, Helsingin yliopisto (2020), luettu 16.11.2024, saatavilla osoitteesta https://www.helsinki.fi/fi/tutustu-meihin/strategia-talous-ja-laatu/strategia-2021-2030/helsingin-yliopiston-strategia
Lisätietoja:
Tommi Mäklin
varapuheenjohtaja
tommi.maklin(at)helsinki.fi