Vähennykset ovat isku sivistysyliopistolle

Turun yliopiston tieteentekijät ovat pöyristyneitä siitä, että Turun yliopistossa päädyttiin laajoihin henkilöstövähennyksiin.

Vaikka henkilöstövähennysten määrä pieneni muutosneuvottelujen edetessä, lopputulos merkitsee töiden loppumista suurelta joukolta yliopistolaisia.

Kun yhteisömme sai syksyllä 2022 tiedon talouden tasapainottamisohjelman käynnistämisestä, ajatuksissa oli pitkällinen ja monipuolisia keskusteluja sisältävä prosessi. Kuviteltiin, että päämääränä olisi yhdessä miettiä, miten pääsisimme ahdingosta.

Uudet tulonlähteet olisivat olleet keskiössä, samoin tilaratkaisujen pitkäjänteinen tulevaisuussuunnittelu. Myös se tunnistettiin, että henkilöstösuunnittelulle olisi varmasti paikkansa. Muutosneuvotteluiden nopea käynnistäminen oli isku, josta on hankala toipua.

Tilannetta pahensi se, etteivät yhteisömme jäsenet olleet tietoisia siitä, mitä haettiin ja miten tavoitteet voisivat liittyä omaan työnkuvaan. Pois jäivät pohdinnat siitä, miten voisimme yhdessä parantaa tulostamme, miten suhtaudumme monitieteisyyteen, uusiin rajoja ylittäviin ideoihin, ja miten sivistys asemoituu tulospaineiden keskellä.

Turun yliopisto on monitieteinen sivistysyliopisto – ainakin paperilla. Nyt jää nähtäväksi, miten yhteisön toipumista tuetaan, jotta arvojemme mukaiset toimintatavat ja tavoitteet nousisivat keskiöön.

Lue myös

Turun yliopiston tiedote 14.2.2023 Turun yliopiston hallitus päätti säästöistä ja lisätulojen hankkimisesta

Turun yliopiston tieteentekijöiden kannanotto 31.1.2023 Muutosneuvottelujen tiedonkulku huonoa, säästöjen aikataulu pielessä