TATTE:n kannanotto koskien epäasiallisen kohtelun torjumista työpaikalla

 

Vastauksena Tieteentekijöiden liiton nuorten tutkijoiden kyselyn tuloksiin Tampereen yliopiston tieteentekijät (TATTE) on tehnyt kannanoton kiusaamisen, häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun torjumisen tärkeydestä työpaikalla sekä tarpeesta kehittää edelleen järjestelmiä, jotka tukevat yhteisön jäseniä tällaisissa tilanteissa:

 

***

Akateeminen yhteisö tarvitsee konkreettisia toimia epäasiallisen kohtelun kitkemiseksi

Tampereen yliopiston tieteentekijät ry (TATTE) on vakavasti huolissaan tieteentekijöiden keskuudessa ilmenevästä epäasiallisesta kohtelusta. Tieteentekijöiden liiton nuorten tutkijoiden kyselyn tulokset ovat hälyttäviä: yli viidesosa nuorista tutkijoista kertoo kokeneensa esihenkilön, ohjaajan tai muun kokeneemman kollegan taholta syrjintää, kiusaamista tai jopa väkivaltaa. Erityisesti väitöskirjatutkijat ja vastaväitelleet kokevat häirintää akateemisessa ympäristössä. Kyselyn mukaan väitöskirjatutkijoista tai vastaväitelleistä 32 % on kohdannut kiusaamista tai väkivaltaa ja 31 % syrjintää. Seksuaalinen häirintä on myös valitettavan yleistä, ja siitä raportoi 13 % vastaajista. Häirintää kokeneista yli kolmannes näki sen taustalla olevan iän, sukupuolen tai sukupuoli-identiteetin.

TATTE on huolissaan siitä, että akateemisen yhteisön valtarakenteet ja epävarmuustekijät synnyttävät tilanteita, joissa erityisesti nuoret tutkijat ovat alttiita epäasialliselle kohtelulle. On kestämätöntä, että esimerkiksi ohjaussuhteessa tai esihenkilön taholta tapahtuva häirintä voi pahimmillaan estää väitöskirjaprojektin etenemisen ja vaarantaa koko tutkijanuran. Häirinnästä raportoiminen on monille äärimmäisen vaikeaa, sillä usein häirintää harjoittava henkilö voi olla oman alan vaikutusvaltainen toimija. Pelko oman aseman heikentymisestä ja uran katkeamisesta saattaa estää etenkin urapolun alussa olevia tutkijoita tuomasta epäkohtia esille.

TATTE ehdottaa, että akateemisessa ympäristössä on välittömästi vahvistettava toimenpiteitä, joilla tuetaan avointa, tasa-arvoista ja turvallista työympäristöä. On varmistettava, että häirintätapauksia voidaan käsitellä organisaatiotasolla puolueettomasti ja tehokkaasti. Tutkijoiden tulee voida luottaa siihen, että heidän kohtaamansa häirintään puututaan. Häirintään liittyvä vaikenemisen kulttuuri on murrettava ja puolueettomia institutionaalisia menettelytapoja tulee lisätä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi.

TATTE tunnistaa, että Tampereen yliopisto on pyrkinyt työskentelemään ongelman ratkaisemiseksi ja yliopistolla on jo nykyisellään olemassa kanavia epäasiallisen kohtelun käsittelemiseksi. Nykyinen ohjeistus ei kuitenkaan aina tarjoa kaikkein saavutettavinta tai yksilöllistä tukea korostavaa tietoa niille, jotka ovat kokeneet häirintää tai kiusaamista. On ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että resurssit esitetään tavalla, joka asettaa etusijalle häirinnän tai kiusaamisen kokeneiden henkilöiden hyvinvoinnin ja selkeästi kertoo, miten apua ja tukea voi saada.

TATTE ehdottaa, että Tampereen yliopisto parantaisi epäasiallisen kohtelun ilmoittamiskanavien näkyvyyttä ja selkeyttä. On tärkeää muistuttaa yliopistoyhteisön jäseniä siitä, että huolenaiheita voi tuoda esille paitsi yliopiston virallisten kanavien kautta, myös luottamushenkilöille ja työsuojeluvaltuutetuille, jotka tarjoavat neuvontaa ja tukea. TATTE suosittaa, että yliopistot kehittäisivät vahvemman tukijärjestelmän häirinnän kohteeksi joutuneille, kuten luottamuksellisia neuvontapalveluja ja vertaisverkostoja, jotta kukaan ei joutuisi kohtaamaan näitä haasteita yksin.

Lisäksi TATTE korostaa, että akateemisen yhteisön johtajien, kuten esihenkilöiden ja ohjaajien, koulutukseen ja vastuuseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Näiden henkilöiden on omalla esimerkillään edistettävä tasa-arvoista ja yhdenvertaista toimintakulttuuria. TATTE vetoaa siihen, että yliopistot kehittävät ja ylläpitävät selkeitä menettelytapoja, joiden avulla häirintään voidaan puuttua nopeasti ja asianmukaisesti. Tiedeyhteisössä on toimittava sen eteen, että tulevaisuuden tutkijat voivat työskennellä ilmapiirissä, jossa jokaisen osaaminen ja asiantuntemus tunnustetaan ja jossa sukupuoli, kansallisuus, ikä tai henkilökohtaiset mielipiteet eivät enää ole syrjinnän tai vähättelyn perusteita.

TATTE haluaa kiittää Unifia ja Sivistaa heidän yhteisestä kannanotostaan epäasiallisen kohtelun käsittelemisestä akateemisessa maailmassa ja tukee täysin heidän sitoutumistaan turvallisempien ja tasa-arvoisempien akateemisten ympäristöjen luomiseen. Odotamme innolla paikallista yhteistyötä Tampereen yliopistossa näiden asioiden ratkaisemiseksi ja sen varmistamiseksi, että tarvittavat toimenpiteet toteutetaan kaikilla tasoilla.

TATTE toivoo, että yhteistyössä yliopistojen, työntekijäjärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa luodaan konkreettisia ratkaisuja, joilla akateemisen ympäristön avoimuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistetaan. Vain tällaisilla toimilla voidaan taata, että kaikki tutkijat voivat keskittyä työhönsä ilman pelkoa epäasiallisesta kohtelusta. Tämä edellyttää erityisesti akateemisten hierarkioiden ja uran epävarmuuteen liittyvien tekijöiden kriittistä tarkastelua, jotka tekevät uransa alkuvaiheessa olevista tutkijoista erityisen alttiita epäasialliselle kohtelulle.

Lähteet: 

https://tieteentekijat.fi/epaasiallinen-kohtelu-halyttavan-yleista-yliopistoissa-kysely-nuoremmille-tutkijoille/

https://intra.tuni.fi/fi/henkilostoasiat/tyokyky-ja-tyokykyjohtaminen/epaasiallinen-kohtelu-hairinta-ja-kiusaaminen-tyoyhteisossa

https://unifi.fi/epaasiallinen-kohtelu/

 

***

 

Haluamme, että kaikki jäsenemme, jotka kohtaavat epäasiallista kohtelua työpaikalla, tietävät, etteivät he ole yksin. JUKO:n luottamushenkilöt Tampereen yliopistossa  ovat hyvä taho luottamuksellisten neuvojen saamiseen: https://intra.tuni.fi/fi/henkilostoasiat/tyosuhde/luottamushenkilot-ja-henkilostojarjestot. Heihin voi olla yhteydessä epäselvissäkin tilanteissa ja vaikket olisi vielä valmis tekemään virallista valitusta. He antavat neuvoja eivätkä etene tilanteen selvittämisen kanssa ilman sinun suostumustasi.