#ParemmanTyöelämänPuolesta

TIETEENTEKIJÄT OSALLISTUVAT AKAVAN ULOSMARSSIIN 6.2.2024

Akava järjestää ulosmarssin 6.2.2024 klo 14–16 pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Ulosmarssi on poliittinen mielenilmaus hallituksen kaavailemia työelämälainsäädännön heikennyksiä vastaan.  

Tieteentekijät osallistuvat ulosmarsseihin Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa näillä paikkakunnilla 

Myös ammattikorkeakouluissa, yrityksissä ja järjestöissä työskentelevät tieteentekijät voivat osallistua ulosmarsseihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella muiden akavalaisten liittojen jäsenten mukana. 

Tieteentekijät, jotka työskentelevät virkasuhteissa, eivät osallistu ulosmarsseihin. Liitto ei maksa lakkoavustuksia mielenilmauksista, mutta liiton järjestöpäätös tukee jäseniä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Akava: Työmarkkinakonfliktissa ratkaisun avaimet ovat maan hallituksella

Tallenne Akavan tiedotustilaisuudesta 22.1.2024

Paremman työelämän puolesta

Tieteentekijöiden työurat ovat jo nyt hyvin pirstaleisia ja työelämä epävarmaa. Jos hallitusohjelman työelämäheikennykset toteutetaan, ne osuvat rankasti myös korkeakoulutettuihin, jotka osaamisellaan ja asiantuntemuksellaan varmistavat Suomen menestyksen.

Vaadimme muiden akavalaisten liittojen kanssa, että hallitus ryhtyy toimiin ratkaistakseen kriisiytyneen työmarkkinatilanteen ja kutsuu koolle neuvottelut, joissa haetaan yhteistyöllä ratkaisuja.

Paremman työelämän puolesta – studiolähetys klo 14.00-16.00

Studiolähetyksen linkki, klikkaa tästä. 

 

Ulosmarssien ohjelmat ja Akavan Paremman työelämän puolesta -tilaisuudet Helsingissä, Tampereella ja Turussa tiistaina 6.2.2024

Tervetuloa osallistumaan ulosmarssien jälkeisiin Paremman työelämän puolesta -tilaisuuksiin Helsingissä, Tampereella ja Turussa! Paikkoja on rajoitetusti, joten varmista paikkasi ilmoittautumalla ajoissa.

Tilaisuudet on tarkoitettu ulosmarsseihin osallistuville Akavan jäsenliittojen jäsenille.

Ulosmarssi Helsingin yliopistossa 6.2.2024

ja Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Helsingissä

Ulosmarssin aikataulu ja reitti

Keskusta: Ulosmarssi klo 14.00, kokoontuminen Porthanialle, josta ulosmarssi jatkuu Aleksanterinkatua pitkin Kolmen Sepän patsaalle muiden akavalaisten liittojen kanssa.

Viikki: Ulosmarssi klo 14.00, kokoontuminen EE-talolle, josta bussikuljetus Kolmen Sepän patsaalle muiden akavalaisten liittojen kanssa.  

Kumpula: Ulosmarssi klo 14.00, kokoontuminen A. I. Virtasen aukiolle, josta bussikuljetus Kolmen Sepän patsaalle muiden akavalaisten liittojen kanssa noin klo 14.30.

Ulosmarssi päättyy klo 16.00. Jos työpäiväsi päättyy ulosmarssin jälkeen, olet tervetullut jäämään seuraamaan Paremman työelämän puolesta –tilaisuutta (ks. alla). Muutoin on palattava töihin ulosmarssin jälkeen.

Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Helsingissä

Tiistaina 6.2.2024 kello 15.00–16.30 Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. 

Kolmen sepän patsaalla kokoonnutaan yhteisen ohjelman merkeissä klo 14 alkaen (haastatteluja, musiikkia ja yhdessä oloa).

Ilmoittaudu tästä Helsingin Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen 4.2. mennessä.

 

Ulosmarssi Turun yliopistossa 6.2.2024

ja Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Turussa

Ulosmarssin aikataulu ja reitti

14.00 Ulosmarssit työpaikoilta

14.30 Kokoontuminen Tuomiokirkkotorille, kulkueen järjestäytyminen ja lähtö liikkeelle

15.00 Pysähdys Turun torilla, Wiklundin kulmassa

15.30 Saapuminen VPK:n talolle, jossa tervetulosanat, tunnelman nostatusta, ruokailua, muutamia haastatteluja jne.

16.00 Ulosmarssi päättyy. Jos työpäiväsi päättyy ulosmarssin jälkeen, olet tervetullut jäämään seuraamaan Paremman työelämän puolesta –tilaisuutta (ks. alla). Muutoin on palattava töihin ulosmarssin jälkeen.

Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Turussa

Tiistaina 6.2.2024 kello 15.30–18.15 Turun VPK:n talo, Eskelinkatu 5, 20100 Turku.

Ohjelmassa puheenvuoroja, kevyttä tarjoilua ja lähempänä tapahtumaa julkaistava esiintyjä. Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus seurata suorana lähetyksenä Akavan ja Akavan opiskelijoiden järjestämää Toivoa tulevaisuuden työelämään, nuorteen ääni kuuluviin -tilaisuutta, jossa eduskuntapuolueiden edustajat vastaavat nuorten kysymyksiin ja huoliin tulevaisuuteen ja työelämään liittyen.

Ilmoittaudu tästä Turun Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen 4.2. mennessä.

Ulosmarssi Tampereen yliopistossa 6.2.2024

ja Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Tampereella

Ulosmarssin aikataulu ja reitti

14.00 Ulosmarssit työpaikoilta

14.15–14.30 Kokoontuminen yliopiston päätalon edessä

14.40 Marssiin lähtö: Kalevantie / Yliopistonkatu, Hatanpään valtatie, Hämeenkatu, Itsenäisyyden katu

15.15 Yhteinen kokoontuminen Tullintorin ja Pakkahuoneen välisellä aukiolla. Yhteinen siirtyminen tästä Tavara-asemalle.

15.30–16.00 ohjelmaa Tavara-asemalla

16.00 Ulosmarssi päättyy. Jos työpäiväsi päättyy ulosmarssin jälkeen, olet tervetullut jäämään seuraamaan Paremman työelämän puolesta –tilaisuutta (ks. alla). Muutoin on palattava töihin ulosmarssin jälkeen.

Paremman työelämän puolesta -tilaisuus Tampereella

Tiistaina 6.2.2024 kello 15.30–18.15 Tavara-asema, Ratapihankatu 33, 33100 Tampere.

Ohjelmassa puheenvuoroja, kevyttä tarjoilua ja lähempänä tapahtumaa julkaistava esiintyjä. Lisäksi osallistujilla on mahdollisuus seurata suorana lähetyksenä Akavan ja Akavan opiskelijoiden järjestämää Toivoa tulevaisuuden työelämään, nuorten ääni kuuluviin -tilaisuutta, jossa eduskuntapuolueiden edustajat vastaavat paneelikeskustelussa nuorten kysymyksiin ja huoliin tulevaisuuteen ja työelämään liittyen.

Ilmoittaudu tästä Tampereen Paremman työelämän puolesta -tilaisuuteen 4.2. mennessä.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

1. Mistä on kysymys?

Työmarkkinakeskusjärjestö Akavan hallitus päätti kokouksessaan 19.1. toteuttaa Akavan koordinoiman poliittisen työtaistelutoimenpiteen eli ulosmarssin 6.2.2024 klo 14. Ulosmarssi päättyy klo 16.

Akavan jäsenjärjestöistä ulosmarsseihin osallistuvat seuraavat jäsenjärjestöt: Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, Akavan sairaanhoitajat ja Taja, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, KTK Tekniikan Asiantuntijat, Kuntoutusalan Asiantuntijat, Luonnon-, ympäristö ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Suomen Farmasialiitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Työterveyshoitajaliitto, Tieteentekijät, Tradenomit ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut.

2. Keitä ulosmarssi 6.2. koskee?

Ulosmarssi koskee mukaan ilmoittautuneiden Akavan jäsenjärjestöjen työsuhteisia jäseniä julkisella ja yksityisellä sektorilla pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa), Tampereella ja Turussa ja osin muilla paikkakunnilla. Toimenpide koskee ja/tai myös kyseisten jäsenjärjestöjen opiskelijajäseniä edellä mainituilla paikkakunnilla.

Jäsenjärjestöjen hallinnot ovat tehneet järjestöpäätökset poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta ja se suojaa ulosmarssipaikkakunnilla työskenteleviä työsuhteisia jäseniä henkilökohtaisilta seuraamuksilta.

Tieteentekijät osallistuvat ulosmarsseihin Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa näillä paikkakunnilla Myös ammattikorkeakouluissa, yrityksissä ja järjestöissä työskentelevät tieteentekijät voivat osallistua ulosmarsseihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella muiden akavalaisten liittojen jäsenten mukana. 

Tieteentekijät, jotka työskentelevät virkasuhteissa, eivät osallistu ulosmarsseihin. Liitto ei maksa lakkoavustuksia mielenilmauksista, mutta liiton järjestöpäätös tukee jäseniä mahdollisissa ongelmatilanteissa. 

3. Mikä on poliittinen työtaistelu?

Liiton päättämä työtaistelutoimenpide, joista ulosmarssi on lyhytaikainen poistuminen työpaikalta. Poliittista työtaistelua voidaan kutsua myös poliittiseksi mielenilmaukseksi tai lakoksi. Se ei kohdistu voimassa olevia työehtosopimuksia tai työsuhteen ehtoja vastaan.

Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä. Poliittinen mielenilmaus on perustuslain suojelema toimenpide, jolla pyritään vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mielenilmaus voidaan kohdistaa esimerkiksi hallituksen tai eduskunnan päätöksiä vastaan. Nyt toteutettava ulosmarssi kohdistuu maan hallituksen toimia vastaan.

4. Miksi ulosmarssi järjestetään?

Poliittisella työtaistelutoimenpiteellä Akava vastustaa osaa hallituksen työelämätoimia.

Tieteentekijät on yhdessä muiden akavalaisten liittojen kanssa esittänyt vahvaa kritiikkiä hallituksen työelämäkirjauksista. Viestimme on, että asioista on päästävä yhdessä neuvottelemaan ja sopimaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Akava on esittänyt hallitukselle ratkaisuja, joilla hallitusohjelman työreformeihin saataisiin tasapainoa. Esitykset eivät ole herättäneet vastakaikua.  

Pahimmillaan hallitusohjelman linjaukset lisäävät epävarmuutta tieteentekijöiden työurilla entisestään. Emme hyväksy, että 

  • Lakiin kirjattaisiin vientivetoinen palkkamalli, joka betonoisi matalapalkkaiset alat palkkakuoppaan ja heikentäisi liittojen mahdollisuutta neuvotella omista työehtosopimuksistaan 
  • Alle vuoden mittaisia määräaikaisia työsuhteita voisi solmia jatkossa ilman perustetta 
  • Työttömyysturvaan tehdään rajuja ja nopeita heikennyksiä 
  • Työtaisteluoikeutta rajoitetaan
  • Aikuiskoulutustuki lakkautetaan ilman vaihtoehtoista keinoa kouluttautua työuran aikana
  • Yksilöllistä irtisanomissuojaa heikennetään
  • Ensimmäiseen sairauslomapäivään asetetaan karenssi

5. Millä paikkakunnilla ulosmarssi toteutetaan?

Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa), Tampere, Turku ja mahdollisesti muilla paikkakunnilla.

Tieteentekijöiden jäsenet osallistuvat ulosmarsseihin Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa näillä paikkakunnilla.

6. Kenellä on oikeus osallistua mielenilmaukseen?

Poliittinen mielenilmaisu on kaikkien perusoikeus, mutta jokainen päättää kuitenkin osallistumisestaan itse.

Virkasuhteissa työskentelevät eivät voi kuitenkaan osallistua. Virkasuhteisen osallistuminen edellä mainittuun ulosmarssiin ja mielenilmaisuun on lain vastainen työtaistelutoimenpide, josta voi olla seurauksena työtuomioistuimessa määrättävä hyvityssakko.

7. Koskeeko mielenilmaus liittoon kuulumattomia?

Kyllä koskee. Poliittiseen mielenilmaukseen voivat osallistua kaikki järjestäytymisestä riippumatta.

8. Kuka voi osallistua ulosmarsseihin edellä mainituilla paikkakunnilla?

Tieteentekijöiden jäsenet osallistuvat ulosmarsseihin Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa näillä paikkakunnilla Myös ammattikorkeakouluissa, yrityksissä ja järjestöissä työskentelevät tieteentekijät voivat osallistua ulosmarsseihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella muiden akavalaisten liittojen jäsenten mukana. 

Tieteentekijät, jotka työskentelevät virkasuhteissa, eivät osallistu ulosmarsseihin. 

9. Miksi virkasuhteiset eivät voi osallistua ulosmarssiin? 

Virkamieslainsäädännössä virkamiesten ja viranhaltijoiden työtaisteluoikeutta on rajoitettu. Virkasuhteisen osallistuminen edellä mainittuun ulosmarssiin ja mielenilmaisuun on lain vastainen työtaistelutoimenpide, josta voi olla seurauksena työtuomioistuimessa määrättävä hyvityssakko. 

10. Kuka työskentelee virkasuhteessa?  

Virkasuhde ja työsuhde ovat kaksi palvelussuhteen muotoa. Virkasuhteessa työskennellään julkisen sektorin tehtävissä, joihin sisältyy julkisen vallan käyttöä. Yksityisen sektorin tehtävissä ei ole mahdollista käyttää virkasuhdetta. Suurimmat erot virkasuhteen ja työsuhteen välillä ovat virkamiehen virkavastuu sekä virkamiehen laajat velvollisuudet.  

Yliopistojen henkilöstö on työsuhteisia. Sen sijaan julkisella sektorilla kuten tutkimuslaitoksissa työskennellään usein virkasuhteissa. 

11. En ole varma voinko osallistua mielenilmaukseen?

Lähtökohtaisesti kaikki työsuhteiset jäsenet Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa voivat osallistua mielenilmaukseen. Virkasuhteiset eivät voit. Jos olet epävarma, ota yhteyttä: viestinta@tieteentekijat.fi.

12. Miksi osallistuminen on rajattu Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoihin?  

Akavan hallitus päätti kokouksessaan 19.1.2024 toteuttaa Akavan koordinoiman poliittisen työtaistelutoimenpiteen. Akavan koordinoimat ulosmarssit työpaikoilta tapahtuvat helmikuun 6. päivä 14–16 pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.  

Tämän pohjalta Tieteentekijöiden liiton hallitus päätti, että Tieteentekijöiden osallistuminen keskitetään erityisesti Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoihin. Myös ammattikorkeakouluissa, yrityksissä ja järjestöissä työskentelevät tieteentekijät voivat osallistua ulosmarsseihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella muiden akavalaisten liittojen jäsenten mukana.  

Tieteentekijöiden yhdistykset voivat järjestää oheistapahtumia muilla paikkakunnilla. Nettisivun alaosasta löydät mahdolliset oheistapahtumat muilla paikkakunnilla. Voit myös olla yhteydessä omaan yhdistykseesi, yhteystiedot löydät nettisivuiltamme 

13. En työskentele Helsingin, Turun tai Tampereen yliopistossa. Voinko osallistua ulosmarssiin toisella työpaikalla?  

Ammattikorkeakouluissa, yrityksissä ja järjestöissä työskentelevät tieteentekijät voivat osallistua ulosmarsseihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella muiden akavalaisten liittojen jäsenten mukana.  

Tieteentekijöiden yhdistykset voivat järjestää oheistapahtumia muilla paikkakunnilla. Voit olla yhteydessä omaan yhdistykseesi, yhteystiedot löydät nettisivuiltamme 

14. Teen ainoastaan etätyötä. Miten osallistun ulosmarssiin etätyössä?  

Kannustamme kaikkia Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistoissa työskenteleviä jäseniämme viettämään työpäivän kampuksella, jotta voit osallistua ulosmarssiin klo 14–16.  

Mikäli joudut kuitenkin työskentelemään etänä, voit jakaa omia ajatuksiasi hallituksen suunnittelemista työelämäheikennyksistä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ParemmanTyöelämänPuolesta. Voit myös merkitä julkaisuusi Tieteentekijöiden sivun, niin jaamme julkaisusi eteenpäin. 

15. Saanko palkkaa, jos olen pois töistä mielenilmauksen vuoksi?

Työnantaja voi pidättää palkan mielenilmaukseen osallistumisen ajalta. Tieteentekijät eivät maksa lakkoavustusta mielenilmauksen ajalta.

16. Onko ulosmarssiin pakko osallistua?

Jäsenen ei ole pakko osallistua. Osallistuminen poliittiseen mielenilmaukseen, jolla vastustetaan maan hallituksen työelämätoimia, on vapaaehtoista.

17. Voiko työnantaja kieltää osallistumisen?

Työsuhteisten työntekijöiden osalta ei voi kieltää.

Virkasuhteisten osalta voi kieltää, koska virkasuhteisille osallistuminen poliittiseen mielenilmaisuun on laitonta. Virkamieslainsäädännön perusteella virkamiehellä ei ole oikeutta osallistua poliittiseen mielenilmaukseen.

Työnantaja ei saa esimerkiksi kerätä listoja mielenilmaisuun osallistujista.

18. Onko työnantajalle ilmoitettava etukäteen osallistumisesta?

Mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan, vaan on poliittinen. Tällöin ei tarvitse ilmoittaa, sillä poliittista työtaistelua ei koske ennakkoilmoitusvelvollisuus.

19. Työnantajani kieltää osallistumisen vedoten turvallisuuteen, hätätyöhön tai suojelutyöhön. Mitä teen?

Ulosmarssilla ei vaaranneta kenenkään henkeä tai turvallisuutta. Sellaiset tehtävät, joihin tämä voi vaikuttaa, tehdään myös ulosmarssin aikana. Monella alalla ei ole hätä- tai suojelutyöksi tulkittavaa työtä, joten siihen vedoten työnantaja ei voi kieltää osallistumista.

Työnantaja ei voi työnjohto-oikeuteensa vedoten kieltää osallistumasta mielenilmaukseen.

 

20. Voiko osallistumisesta tulla seurauksia?

Mielenilmaus on laillinen ja siihen on silloin oikeus osallistua. Työnantajasi ei voi kieltää sinua osallistumasta eikä rangaista osallistumisen perusteella. Ainoa mahdollinen seuraus voi olla palkan pidättäminen ulosmarssin ajalta. Muita toimenpiteitä työnantajan on laitonta sinuun kohdistaa.

Työnantaja ei voi kohdistaa minkäänlaisia sanktioita yksittäiseen työsuhteiseen työntekijään, joka osallistuu oman ammattiliittonsa päättämään poliittiseen mielenilmaukseen työaikana. Sanktioilla ei saisi edes uhata. Jos sinua uhataan seuraamuksilla, ole yhteydessä omaan liittoosi.

21. Ulosmarssi on keskellä työvuoroani. Palaanko työpisteelleni heti klo 16, kun ulosmarssi loppuu?

Lähtökohtaisesti töihin tulee palata heti, kun se mielenilmaisun päättymisen jälkeen on mahdollista.

22. Minulla on opetusta ulosmarssin aikaan, voinko osallistua ulosmarssiin? 

Voit osallistua ulosmarssiin, vaikka sinulla olisi samaan aikaan opetusta. Jos opetuksesi jatkuu ulosmarssin päättyessä klo 16 jälkeen, sinun tulee palata töihin pitämään opetus loppuun. Lähtökohtaisesti töihin tulee palata heti, kun se mielenilmaisun päättymisen jälkeen on mahdollista.  

Työnantaja ei voi määrätä sinua pitämään opetusta ulosmarssin aikana. 

23. Miten kokonaistyöajalla työskentelevä osallistuu ulosmarssiin?  

Ulosmarssi on poliittinen työtaistelutoimi, joka toteutetaan työajalla. Sinulla on oikeus osallistua työtaisteluun, eikä sinun tarvitse ilmoittaa tästä työnantajalle ennakkoon.  

25. Voiko esihenkilö osallistua ulosmarssiin, vaikka hän olisi työnantajan edustaja?

Kyllä voi osallistua.

26. Entä jos sairastun?

Jos sairastut ennen ulosmarssin alkamista, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa myös ulosmarssin ajalta. Toimita tällöin välittömästi lääkärin- yms. todistukset työnantajallesi.

27. Mitä, jos en pääse mielenilmauksen tapahtumapaikalle?

Mikäli et pääse tai voi tulla paikalle, voit osoittaa tukea osallistumalla aiheesta käytävään keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja jakamalla mielenilmaisuun liittyviä postauksia.

#ParemmanTyöelämänPuolesta