Kandidaterna till Forskarförbundets presidiet 2025-2026
Forskarförbundets höstmöte väljer lördagen den 9 november förbundets nya presidium för de följande två åren.
Två personer kandiderar till posten som ordförande för förbundet och fyra till posten som vice ordförande. På den här sidan kan du se presentationerna av presidentkandidaterna. Kandidaternas presentationer är i alfabetisk ordning efter efternamn.
Kandidater till ordförande
Tero Karjalainen
Utbildning: FD medicinsk fysik
Nuvarande tjänst: Föreståndare, centret för kontinuerligt lärande, UEF, 2021– (projektledare i bisyssla, UEF, 2024–)
Se presentationen av Tero Karjalainen här.
Centrala målen
I min verksamhet styrs jag av målet ”en kvalitativ vardag för alla forskare”. Detta mål ska främjas såväl i kollektivavtalsförhandlingarna i början av 2025 som genom intressebevakning med fokus på Petteri Orpos regerings så kallade halvtidsöversyn samt vid möten och överläggningar med våra medlemmars arbetsgivare och genom påverkansarbete inom AKAVA. Undervisnings- och kulturministeriet inleder i slutet av 2024 arbetet med att utveckla en vision för högskolorna, varför vi snabbt bör fastställa våra viktigaste mål och arbeta för att få dem inkluderade i visionsarbetet.
Av stor vikt för forskarförbundets medlemmar och vardag är de interna instruktioner och föreskrifter som gäller på våra arbetsplatser. Vi måste som förbund hitta sätt att stödja våra aktiva medlemmar på olika arbetsplatser så att de kan driva igenom reformer genom vilka vi säkerställer att vi har faktiskt inflytande när de interna instruktionerna och föreskrifterna utarbetas och i tillämplig omfattning även när de godkänns.
Jag vill fortsätta förbundets långsiktiga och konstruktiva arbete för en stabilare, och mera förutsebar framtid som stöder samtliga medlemmars välfärd.
Relevant arbetserfarenhet
- Forskningschef, institutionen för tillämpad fysik, UEF, 2016–2020
- vice föreståndare för institutionen och ämnesansvarig
- Assistent, forskare osv., institutionen för tillämpad fysik, Kuopio universitet/Östra Finlands universitet 1999–2016
- Lärar- och handledaruppgifter 2019–2022 inom grundläggande studier, ämnesstudier, fördjupade studier och postgraduala studier. Ansvarig lärare för studieperioden Biomedical Ultrasound 2019–2022.
Gästforskare:
- Visiting Researcher, Sunnybrook Health Sciences Centre, Kanada, 2013 (2 mån.)
- Research Assistant, Harvard Medical School, USA, 1998–1999
Viktiga förtroende- och påverkanspositioner
- Förtroendeuppdrag vid universitetet:
- Medlem i fakultetens kommitté för fortsatta studier 2004–2009
- Medlem i fakultetsrådet 2001–2007
- Medlem i universitetets styrelse 2004–2017
- Universitetskollegiets ordförande 2018–2021, vice ordförande 2022–2025
- Kassör för studerandenas ämnesförening 1994–1995
- Kuopion Tieteentekijät, KuTTE ry, ordförande 2002–2006
- Huvudförtroendeman för FOSU, Kuopio universitet, 2009
- Forskarförbundet, vice ordförande 2007–2008 och 2019–2022
- Forskarförbundet, ordförande 2023–2024
- Eurodoc, delegat 2008–2009
- Pallokissat, Kuopio ry., ordförande 2009–2013
- Pallokissat, Kuopio ry., tränare (vid sidan av arbetet), 2007-2018, ”Mimmiliigasta Naisten liigaan”
Länkar till kandidatens olika kanaler
Skrifter
Antti Pajala
Utbildning: PD 2003 (statskunskap), docent 2011 (statskunskap)
Nuvarande tjänst: Ämnesansvarig (2015-) och universitetslektor (2013-) i statskunskap vid Åbo universitet, huvudförtroendeman (2020-)
Se presentationen av Antti Pajala här.
Centrala mål
Ett kulturernas och generationernas universitet i ett samhälle som förändras
Vid universitetet forskar, undervisar och studerar vetenskapsidkare med olika generationserfarenheter och olika kulturella bakgrunder både från Finland och från utlandet. Min erfarenhet är att det dagliga umgänget ibland kan utgöra en utmaning. Det är viktigt att mångfalden omvandlas till en resurs. Universiteten mår bra när de människor som arbeta vid dem mår bra.
En positiv och öppen atmosfär är en viktig attraktionsfaktor för universitetssektorn. Genom att enbart deppa över pengar, utrymmen och snuttjobb kommer man ingenvart. Tidskriften Acatiimi är viktig som utvecklare av universitetsandan.
Forskarförbundet skall vara DET förbund inom universitetssektorn som rådfrågas när riktlinjer för universitetspolitiken dras. Till den närmaste tidens utmaningar hör vårens kollektivavtalsförhandlingar och det kommande riksdagsvalet. Man kan inte kräva att vi ska göra det omöjliga, eftersom resurstilldelningen stampar på stället. Vid universiteten borde tidsbundna anställningar precis som i företagsvärlden vara ett undantag.
Relevant arbetserfarenhet
Jag inledde mitt yrkesliv i slutet av 1990-talet som doktorand och fortsatte efter disputationen med forskningsuppgifter. Sedan 2013 har jag varit universitetslektor i mitt läroämne och från 2015 även fungerat som ämnesansvarig.
Viktiga förtroende- och påverkanspositioner
- Jag har varit medlem i styrelsen för Turun tieteentekijät och aktiv i föreningen i ca 17 år.
- I tio år har jag haft olika förtroendeuppdrag i FOSU, varav de senaste 4 åren som huvudförtroendeman vid Åbo universitet. Jag har i några år även varit medlem i Akavas regionkommitté. Akava har belönat mig med två emblem.
- Förtroendeuppdrag: Jag har tidigare varit medlem i Åbo universitets universitetskollegium i ca 10 år. Dessutom har jag deltagit i talrika arbetsgrupper och råd som representant för studerande, personal och personalgrupper. Jag har tidigare varit medlem i direktionen för det vetenskapliga sällskapet för mitt vetenskapsområde i ca 20 år samt varit vice ordförande för sällskapet i några år.
Länkar till kandidatens olika kanaler
Mina aktiviteter i sociala medier har hittills inskränkt sig till att dokumentera mina fritidsaktiviteter.
Kandidater till vice ordförande
Tommi Kokkonen
Utbildning: FD, didaktisk fysik, Helsingfors universitet, 2017
Nuvarande tjänst: universitetslärare, Åbo universitet & timlärare (i bisyssla), Helsingfors universitet
Se presentationen av Tommi Kokkonen här.
Centrala mål
Förbundet bör diskutera och förtydliga sina ståndpunkter i fråga om arbetsmarknadspolitiken, den sociala tryggheten, invandringen och övrig lagstiftning som direkt påverkar våra medlemmar. Vi bör därtill fundera närmare på hur väl våra mål inom intressebevakningen och universitetspolitiken är förenliga med varandra till exempel när det gäller antalet doktorandplatser. Som förbund har vi nått en del av våra mål, men det finns saker som förändras långsamt. Vid universiteten finns det fortfarande många tidsbundna avtal och brokig praxis när det gäller arbetsavtal, lönesättning, beslutsfattande och ledning. Att påverka dessa bör även framöver vara i fokus för vår verksamhet, och vi bör utveckla nya sätt att inverka på dessa. Som förbund ska vi också vara öppna och inkluderande mot våra medlemmar när det gäller såväl beslutsfattande som deltagande i verksamheten.
Relevant arbetserfarenhet
- 2011–2013 forskningsbiträde, Helsingfors universitet
- 2013–2017 doktorand, Helsingfors universitet
- 2018–2021 forskardoktor, Helsingfors universitet
- 2021–2022 universitetslärare, Jyväskylä universitet
Viktiga förtroende- och påverkanspositioner
- På det lokala planet har jag varit medlem i styrelsen för Forskarföreningen vid Helsingfors universitet samt ordförande (2019–2022) och kassör (2022–2023). Vid Helsingfors universitet har jag även fungerat som förtroendeman för FOSU rf (2019–2020) och vice huvudförtroendeman (2021). I Forskarförbundet har jag varit styrelsemedlem (2019–2020) och suppleant i styrelsen (2021–2022). Dessutom har jag varit medlem i förbundets arbetsgrupp för yngre forskare, där jag bland annat ansvarade för en enkät till yngre forskare och rapporteringen av resultaten.
- På organisationsfältet har jag bland annat varit styrelsemedlem och sekreterare i Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseura (forskningssällskapet för undervisning i matematik och naturvetenskap). Dessutom har jag deltagit i politiskt kampanjarbete som kampanjchef i såväl kommunal- som riksdagsval.
Paula Silvén
Utbildning: EM, FM
Nuvarande tjänst:Doktorand i högskolepolitik, Tammerfors universitet
Se presentationen av Paula Silvén här.
Centrala mål
Via mitt forskningsområde har jag breda kunskaper om de förändringskrafter som styr högskolepolitiken i fråga om allt mellan den globala nivån och den institutionella dimensionen. Under innevarande mandatperiod har jag varit en aktiv medlem i Forskarförbundets styrelse, där jag frivilligt har tagit på mig mera arbete än min roll har förutsatt, såsom att bearbeta utlåtanden och formulera ställningstaganden.
Forskarförbundets bör bli synligare och vassare i sin roll som högskolepolitisk aktör särskilt när det gäller kommunikationen utåt. Förbundet bör också fortsätta sina goda förhandlingspartnerskap med andra aktörer inom högskolepolitiken samtidigt som våra medlemmars intressen måste försvaras med bestämdhet och utan överdriven strävan efter konsensus. Förbundets viktigaste uppgift är att bevaka medlemmarnas intressen, och detta bör kommuniceras klart och tydligt såväl till förhandlingspartnerna som till förbundets medlemmar. Vi bör inta en central roll i den högskolepolitiska debatten och säkerställa att man alltid när högskoleutbildning och vetenskapspolitik diskuteras i media vänder sig till oss för kommentarer.
Relevant arbetserfarenhet
- Jag arbetar som forskare i Konestiftelsens forskningsprojekt Demokratia yliopistoissa: edustuksellisen demokratian kriisi ja yliopistojen itsehallinto (UNIDEMO) och Finlands Akademis forskningsprojekt Poikkikansalliset tiedon verkostot korkeakoulupolitiikassa (KNETS).
- På det internationella planet deltar jag i projektet ”Higher Education Autonomy in Europe: Supranational, National, and Institutional Trends (HEAE-SNIT), som leds av forskningscentret CIPES, och forskarnätverket CA22121 – Rising nationalisms, shifting geopolitics and the future of European higher education/research openness (OPEN), som finansieras av EU.
Viktiga förtroende- och påverkanspositioner
- Forskarförbundets styrelse 2024
- Tampereen yliopiston tieteentekijät ry:s styrelse 2022–2024
- Tammerfors stads kultur- och fritidsnämnd 2024–2025
- Fakultetsrådet för fakulteten för pedagogik och kultur vid Tammerfors universitet 2023–2026
- Styrelsen för Tammerfors universitets studentkår 2018
- Styrelsen för Finlands Lärarstuderandes Förbund 2016–2017
- Akavas delegation för studerande 2016–2017
- OAJ:s utbildningspolitiska kommitté 2016–2017
Pauli Väisänen
Utbildning: Filosofie doktor
Nuvarande tjänst: Forskardoktor, Sodankylä geofysiska observatorium / Forskningsgruppen för rymdväder, Uleåborgs universitet
Se presentationen av Pauli Väisänen här.
Centrala mål
Mitt mål är att lösa de strukturella problem som försvårar vetenskapligt arbete och gör en vetenskaplig karriär oattraktiv. De har i det långa loppet långtgående effekter på vetenskapen och mänskligheten.
Förbundets medlemmar bör få längre och mera fasta anställningar som gör det möjligt att fokusera på de grundläggande uppgifterna. Arbetets svårighetsgrad (kravnivå) samt utbildningsnivån bör återspeglas i lönen. Antalet årsverken som går åt till att söka finansiering, utvärdera och administrera bör fås ner till en rimlig nivå. Detta innebär längre finansieringsperioder och att basfinansieringen av universiteten höjs. Alla dessa mål är långsiktiga, men man måste ständigt orka arbeta för dem och vara beredd att försvara dem.
Arbetet i förbundet och föreningarna ska göras ännu mera attraktivt, och möjligheter att utöva inflytande med låg tröskel utvecklas. Det är bra att utveckla intressebevakning och tjänster i andra sektorer fastän fokus torde förbli på universitetsfältet.
Relevant arbetserfarenhet
- Forskardoktor, Italiens nationella institut för kärnfysik / Università degli Studi di Perugia / CERN user, 10/2023–08/2024
- Doktorand, Forskningsgruppen för rymdväder, Uleåborgs universitet 01/2017–09/2023
- Gästforskare, Space and Atmospheric Electricity Research Group, University of Reading 05–06/2021
- Forskningsbiträde, Forskningsgruppen för rymdväder, Uleåborgs universitet 2012–2016
Viktiga förtroende- och påverkanspositioner
Jag har varit en aktiv påverkare under hela min universitetsbana, och jag aktivt varit involverad i flera lokala och nationella förtroendeuppdrag i såväl forskningsgrupper- som på institutions-, fakultets- och universitetsnivå.
- Forskarförbundet
- Vice ordförande för förbundet 2023–2024, styrelsemedlem 2020–2022, vice medlem 2019
- Ordförande för kommittén för yngre forskare 2021–, medlem 2019–2020
bakgrundsgruppen för kollektivavtalsförhandlingarna 2022‒2025 - Arbetsgruppen för organisationsverksamhet 2022–2024
- Undervisnings- och kulturministeriet
- Medlem i Uppföljningsgruppen för det nationella pilotprojektet med utbildning av doktorander 2024–2027
- Oulun yliopiston tieteentekijät ry (forskarföreningen vid Uleåborgs universitet)
- Ordförande 2020–2023, styrelsemedlem 2024, informatör 2018–2019
- Uleåborgs universitet
- Medlem i universitetets styrelse 2025, 2016–2017
- Vice huvudförtroendeman 2023-2025
- Medlem i HRS4R-uppföljningsgruppen 2022
- Medlem i arbetsgruppen för ansvarsfull utvärdering 2022
- Medlem i RAE2020-beredningsgruppen
- Medlem i forskningsrådet 2017–2019
- Medlem i forskarskolans ledningsgrupp och ordförande för doktorandsektionen 2018
- Medlem i utbildningsrådet 2014–2015
- Naturvetenskapliga fakulteten
- Medlem i fakultetsstyrelsen 2014–2015, 2018–2021