Tieteentekijöiden puheenjohtajisto 2025-2026

Tieteentekijöiden syysliittokokous valitsi liitolle puheenjohtajiston kaudelle 2025-2026 lauantaina 9. marraskuuta 2024.

 

Puheenjohtaja

 

antti_pajala_IMG_5204

Antti Pajala

Koulutus: VTT 2003 (valtio-oppi), dosentti 2011 (valtio-oppi)

Nykyinen toimi: Oppiainevastaava (2015-) ja yliopistonlehtori (2013-) valtio-opin oppiaineessa Turun yliopistossa, pääluottamusmies (2020-)

Tutustu Antti Pajalan esittelyyn tästä.

Keskeiset tavoitteet

Kulttuurien ja sukupolvien yliopisto muuttuvassa yhteiskunnassa

Yliopistolla tutkii, opettaa ja opiskelee eri sukupolvikokemuksia ja erilaisen kulttuurisen taustan omaavia tieteenharjoittajia niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kokemukseni perusteella arkipäiväinen kanssakäyminen voi joskus olla haastavaa. Erilaisuuden muuttaminen voimavaraksi on tärkeää. Yliopistot voivat hyvin, kun niissä toimivat ihmiset voivat hyvin.

Positiivinen ja avoin ilmapiiri on tärkeä vetovoimatekijä yliopistoalalle. Pelkällä rahasta, tiloista ja pätkätöistä synkistelyllä ei päästä puusta pitkään. Yliopistoilmapiirin luojana Acatiimi-lehden rooli on tärkeä.

Tieteentekijöiden liiton tulee olla SE yliopistosektorin liitto, jolta linjauksia yliopistopolitiikassa kysytään. Lähiajan haasteina ovat kevään työehtosopimusneuvottelut sekä tulevat eduskuntavaalit. Meiltä ei voi vaatia mahdottomia resurssoinnin junnatessa paikallaan. Yliopistoissa määräaikaisien työsuhteiden tulisi olla yritysmaailman tavoin poikkeus.

 

Keskeinen työkokemus

Aloitin työurani 1990-luvun loppupuolella väitöskirjatutkijana ja väiteltyäni tutkimustehtävissä. Vuodesta 2013 lähtien olen toiminut oppiaineeni yliopistonlehtorina sekä 2015 lähtien myös oppiaineen esimiehenä.

Keskeiset luottamus- ja edunvalvontatehtävät

  • Olen toiminut johtokunnan jäsenenä ja aktiivina Turun Tieteentekijöissä n. 17 vuotta.
  • Olen kymmenisen vuotta toiminut JUKOn luottamusmiestehtävissä, joista viimeiset 4 vuotta pääluottamusmiehenä Turun yliopistossa. Toimin myös muutaman vuoden AKAVAN aluetoimikunnassa. Akava on myöntänyt minulle kaksi kunniamerkkiä.
  • Olen toiminut aiemmin TY:n yliopistokollegiossa n. 10 vuotta. Lisäksi olen ollut mukana lähes lukemattomissa työryhmissä ja neuvostoissa opiskelija-, henkilökunnan- ja henkilöstöryhmien edustajana. Olen toiminut aiemmin tieteenalani tieteellisen seuran johtokunnassa 20 vuotta sekä seuran varapuheenjohtajana muutaman vuoden.

Linkit eri kanaviin

Toimin sosiaalisessa mediassa toistaiseksi vain dokumentoiden erilaisia harrastuksiani.

Youtube 

 

Varapuheenjohtajat

 

Kokkonen

Tommi Kokkonen

Koulutus: FT, didaktinen fysiikka, Helsingin yliopisto, 2017

Nykyinen toimi: Yliopisto-opettaja, Turun yliopisto & tuntiopettaja (osa-aik.), Helsingin yliopisto

Tutustu Tommi Kokkosen esittelyyn tästä.

Keskeiset tavoitteet

Liiton on käytävä keskustelua ja selkeytettävä kantojaan liittyen mm. työmarkkinapolitiikkaa, sosiaaliturvaa, maahanmuuttoa ja muuta lainsäädäntöä koskien, joka vaikuttaa suoraan jäseniimme. Meidän on myös pohdittava tarkemmin edunvalvonnallisten ja yliopistopoliittisten tavoitteidemme yhteensopivuutta-esimerkiksi tohtorikoulutusmäärien osalta. Olemme liittona saavuttaneet tavoitteitamme, mutta jotkut asiat muuttuvat hitaasti. Yliopistoissa on edelleen paljon määräaikaisia sopimuksia ja kirjavia käytänteitä liittyen työsopimuksiin, palkkaukseen päätöksentekoon ja johtamiseen. Näihin vaikuttaminen on oltava edelleen toimintamme keskiössä ja on mietittävä uusia keinoja näihin vaikuttamiseksi.  Meidän on liittona myös oltava jäsentemme suuntaan avoin ja inklusiivinen niin päätöksenteon kuin toimintaan osallistumisen osalta.

Aiempi työhistoria

  • 2011-2013 tutkimusavustaja, Helsingin yliopisto
  • 2013-2017 tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
  • 2018-2021 tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
  • 2021-2022 yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto
  • 2022- tuntiopettaja (osa-aik.), Helsingin yliopisto
  • 2022- yliopisto-opettaja, Turun yliopisto

Keskeiset luottamus- ja edunvalvontatehtävät

  • Olen toiminut paikallistasolla Helsingin yliopiston tieteentekijöiden hallituksessa sekä puheenjohtajana (2019-2022) ja taloudenhoitajana (2022-2023). Toimin Helsingin yliopistossa myös JUKO ry:n luottamusmiehenä (2019-2020) ja varapääluottamusmiehenä (2021). Tieteentekijöissä toimin hallituksen jäsenenä (2019-2020) ja varajäsenenä (2021-2022). Lisäksi toimin aiemmin liiton nuorten tutkijoiden työryhmässä, jossa vastasin mm. nuorten tutkijoiden kyselystä ja sen raportoinnista.
  • Järjestökentällä olen toiminut mm. Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseuran hallituksessa ja sihteerinä. Olen lisäksi tehnyt poliittista kampanjatyötä kampanjapäällikkönä niin kunta- kuin eduskuntavaaleissakin.

 

Paula

Paula Silvén

Koulutus: KM, FM

Nykyinen toimi: Korkeakoulupolitiikan väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto

Tutustu Paula Silvénin esittelyyn tästä.

Keskeiset tavoitteet

Tutkimusalueeni ansiosta omaan laajan tietopohjan korkeakoulupolitiikkaa ohjaavista muutosvoimista aina globaalilta tasolta institutionaaliseen ulottuvuuteen. Olen toiminut tämän kauden tieteentekijöiden liiton hallituksessa aktiivisena jäsenenä, jossa olen vapaaehtoisesti tarjoutunut tekemään omaa rooliani enemmän töitä mm. lausuntojen muokkaamisessa ja kannanottojen kirjoittamisessa.

Tieteentekijöiden liiton rooli korkeakoulupoliittisena toimijana tulee olla näkyvämpi ja terävämpi, erityisesti ulkoisessa viestinnässä. Liiton tulee myös jatkaa hyvää neuvottelukumppanuutta muiden korkeakoulupolitiikan toimijoiden kanssa, mutta samalla on puolustettava selkeästi jäsenistön etuja, ilman liiallista konsensushakuisuutta. Liiton tärkein tehtävä on valvoa jäsenistön etua ja tämän tulee välittyä kirkkaasti sekä neuvottelukumppaneiden että liiton jäsenten suuntaan. Meidän tulee ottaa keskeinen rooli korkeakoulupoliittisessa keskustelussa ja varmistaa, että aina kun mediassa puhutaan korkeakoulutuksesta ja tiedepolitiikasta, meiltä pyydetään kommentteja.

Keskeinen työkokemus

  • Työskentelen tutkijana Koneen säätiön Demokratia yliopistoissa: edustuksellisen demokratian kriisi ja yliopistojen itsehallinto (UNIDEMO) ja Suomen Akatemian Poikkikansalliset tiedon verkostot korkeakoulupolitiikassa (KNETS)– tutkimushankkeissa.
  • Kansainvälisellä tasolla olen mukana CIPES tutkimuskeskuksen johtamassa ”Higher Education Autonomy in Europe: Supranational, National, and Institutional Trends (HEAE-SNIT)- hankkeessa sekä EU:n rahoittamassa CA22121 – Rising nationalisms, shifting geopolitics and the future of European higher education/research openness (OPEN)- tutkijaverkostossa

Keskeiset luottamus- ja edunvalvontatehtävät

  • Tieteentekijöiden liiton hallitus 2024
  • TATTE ry hallitus 2022-2024
  • Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 2024–2025
  • Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tiedekuntaneuvosto 2023–2026
  • Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallitus 2018
  • Suomen opettajaksi opiskelevien liiton hallitus 2016-2017
  • Akavan opiskelijoiden valtuuskunta 2016-2017
  • OAJ koulutuspoliittinen työryhmä 2016-2017