Oder-residens i Tyskland

Forskarförbundet utlyser en arbets- och forskningsresidens i Tyskland (Frankfurt an der Oder) som medlemmar kan söka till.

Observera: På grund av osäkra COVID-19 pandemisk situation, vi kommer inte att öppna uppehållsperioder i 2021.

Vadå för Oder-residens?

Oder-residenset som öppnades 2016 används av medlemmar i Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry, Suomen sarjakuvaseura, Finlands översättar- och tolkförbund, WSOY:s litteraturstiftelse, Helsingfors författare ry samt Radio och televisionsredaktörernas förbund som är underställt Finlands Journalistförbund. År 2020 gick Forskarförbundet med i den gemenskap som använder Oder-residenset.

Residenset ligger i Frankfurt an der Oder längs floden Oder vid gränsen mellan Tyskland och Polen. Det tar cirka en timme att resa med tåg från Berlin till Frankfurt an der Oder.

I lägenheten finns två sovrum (ett enkelrum och ett dubbelrum), kök, badrum och ett stort vardags- och arbetsrum inklusive burspråk med vacker utsikt. Lägenheten har totalt 86 m². Det finns skrivbord i sovrummen och i det gemensamma rummet. I badrummet finns en tvättmaskin. Dessutom finns det en resesäng för barn under två år.

Vänligen observera att residens ligger på 5. våningen i byggnaden och det finns ingen hiss. Tyvärr är residenset inte lämpligt för funktionshindrade.

De som har besökt Oder-residenset har tilltalats av residensets läge alldeles vid den polska gränsen samt av den vackra utsikten mot floden och över floden till Polen. Lägenheten ligger i ett kvarter med omfattande kulturverksamhet, och all service inklusive teatrar, restauranger, närbutiker och konsertsalar finns nära. Besökaren kan också hyra en cykel för deras användning. Restaurangerna i staden Slibice på andra sidan gränsen har varit populära bland residensgästerna på grund av sin kvalitet och de förmånliga priserna. Tack vare den snabba tågresan på cirka en timme till Berlin är även huvudstadens mångsidiga utbud nära!

Kulturella faktorer i dubbelstaden Frankfurt-Slubicen med cirka 75 000 invånare är bland annat det internationella Viadrina-universitetet, flera teatrar och konsertsalar samt Heinrich von Kleist-museet och andra museer.

Oder-residenset som Forskarförbundets medlemsförmån

Forskarförbundet erbjuder Oder-residenset åt sina medlemmar som medlemsförmån. Residenset är avgiftsfritt för medlemmar, men förbundet ersätter inte resekostnader, utan den som använder residenset står själv före resekostnaderna.

På grund av osäkra COVID-19 pandemisk situation, vi kommer inte att öppna uppehållsperioder i 2021.

Medlemmar kan ansöka om att få använda residenset under en av dessa perioder, gärna för hela perioden åt gången. Medlemmar kan ansöka om hela residenset eller endast om ett rum (enkelrum eller dubbelrum).

Ansökningsanvisningar:

Rätten att använda residenset ansöks med en blankett (öppnas senare). I ansökan anges uppgifter om sökanden: den tidsperiod för vilken residenset ansöks samt om man ansöker om hela residenset eller endast ett rum åt gången. Dessutom ska sökanden kort beskriva i vilket syfte han eller hon ansöker om en residensperiod, t.ex. för att koncentrera sig på skrivarbete, forskningssamarbete eller något annat syfte.

Även sökande med familj eller forskningspar beaktas! Då ska sökanden ansöka om hela residenset. I fråga om ansökningar av sökande med familj eller forskningspar räcker det med en ansökan, men sökanden ska meddela uppgifterna för sina familjemedlemmar som följer med eller sitt forskningspar.

Ansökningstid:

På grund av osäkra COVID-19 pandemisk situation, vi kommer inte att öppna uppehållsperioder i 2021.

Beslut:

I besluten tar vi bland annat hänsyn till finansieringen av sökandens arbete och företräde ges åt sökande med liten forskningsfinansiering.

Annat att beakta:

Sökandenas medlemskap i Forskarförbundet kontrolleras.

Residenset är avgiftsfritt för förbundets medlemmar, men vi tar ut en bötesavgift på 200 euro för oanvänt residens eller om det avbokas för sent. Eventuella avbokningar ska göras senast 30 dagar innan residensperioden börjar.

Mer information:

Miia Ijäs-Idrobo

tel. 0207 589 622, miia.ijas(at)tieteentekijoidenliitto.fi.